„Nu aveam nevoie de așa ceva”. Iliescu critică excluderea din PSD a „dizidenților” Geoană și Vanghelie: ce spune despre intenția lor de a-și face un nou partid

„Nu aveam nevoie de așa ceva. Iliescu critică excluderea din PSD a „dizidenților Geoană și Vanghelie: ce spune despre intenția lor de a-și face un nou partid
Publicat: 16/01/2015, 09:00

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat, joi, excluderea din partid a lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie, calificând însă drept „ün joc neserios” tentativele acestora de a rupe PSD, și a anunțat că va participa la Consiliul Național, dând asigurări că va avea loc și un Congres.

Președintele de onoare al PSD a participat, joi seară, la un eveniment organizat la Ateneul Român din București, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la care au luat parte, printre alții, fostul lider al PSD Adrian Năstase, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, fostul președinte al României Emil Constantinescu, fostul ministru al Culturii Gigel Știrbu, președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic și personalități din mediul cultural.
La remarca potrivit căreia nu a mai fost prezent la ultimele ședințe ale PSD, Ion Iliescu a declarat că așteaptă, pentru că „o să fie un Congres al partidului”.

„Va fi (un Congres, n.r.), dar va fi întâi un Consiliu Național. Aștept Consiliul Național ca să particip la dezbaterile în legătură cu ce este de făcut”, a spus Ion Iliescu. Președintele de onoare al PSD a spus că absența sa de la ședințe nu are nicio legătură cu eticheta de „partid comunist”, afirmând că „acestea sunt bazaconii”.

Întrebat dacă Mircea Geaonă și Marian Vanghelie, excluși din PSD, ar trebui rechemați în partid, Iliescu a precizat că el a votat împotriva acestei sancțiuni.

„Eu nu cred că aveam nevoie de așa ceva și când sunt puncte de vedere diferite – suntem un partid democratic sau vrem să fim un partid democratic – trebuie să existe forța de a accepta puncte de vedere diferite și de a lăsa dezbaterea liberă, schimbul de păreri, indiferent de diferențele de opinie. Acest lucru chiar îmbogățește gândirea. Asta este trăsătura oricărei societăți. Suntem așa de diferiți unul de altul, dar tocmai această comunitate de entități diferite este bogăția vieții și a societății, mai ales într-o formațiune politică ce vrea să fie factor dinamic în viața socială. Eu am fost împotriva unor asemenea mentalități care îmi amintesc de perioade depășite, anterevoluție”, a mai spus președintele de onoare al PSD.

Chestionat cum comentează tentativele lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie de a rupe PSD, Ion Iliescu a precizat că „este un joc neserios”.

„Trebuie să gândim ce trebuie făcut pentru a se consolida entitatea aceasta politică, care își asumă niște răspunderi, care are cea mai mare experiență în acești 25 de ani de evoluție a societății românești. Nu trebuie să înăbușim glasurile, dezbaterea liberă de idei, să încurajăm diversitatea de opinie, confruntarea, dar confruntare civilizată. Eu îmi arunc privirile puțin în urmă și îmi amintesc din 1990, primele alegeri pe care le-am avut după Revoluție și m-am uitat pe niște materiale, inclusiv dezbaterea ultimă de la primele alegeri din ’90. Eram trei candidați, domnul (Ion, n.r.) Rațiu, din partea PNȚCD, domnul (Radu, n.r.) Câmpeanu, din partea PNL, și cu mine. Și atunci era o noutate. Era o prenmieră pe care Televiziunea Națională o făcea care să prezinte la televiziune pe cei trei candidați și dezbaterea dintre ei. (…) Niciun fel de element de jigniri. A fost o dezbatere civilizată”, a completat Iliescu.

El a precizat că în loc să fie continuat și dezvoltat acest stil, „dezbaterea publică politică a coborât ca substanță”. „Aceasta este slăbiciunea care trebuie să ne preocupe acum, cum să facem să consolidăm acest lucru. Asta dă forță și unui partid, și societății în ansamblu”, a completat Iliescu. Președintele de onoare al PSD a subliniat că va susține acest punct de vedere la Consiliul Național al PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...