ODĂ în metru PSD. Ce a vrut să spună „poetul” Mircea Cosma când l-a numit pe Victor Ponta „o galaxie română-n devenire”

ODĂ în metru PSD. Ce a vrut să spună „poetul Mircea Cosma când l-a numit pe Victor Ponta „o galaxie română-n devenire
Publicat: 16/09/2014, 18:35
Actualizat: 27/09/2018, 23:48

Președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, trimis în judecată pentru fapte de corupție alături de fiul său, a participat în urmă cu o săptămână la un eveniment în Copăceni, comuna natală a lui Adrian Păunescu, unde a fost dezvelit un bust al poetului și unde s-au recitat și poezii. Acolo „i-a venit” strofa dedicată lui Victor Ponta pe care a scris-o repede pe hârtie și a recitat-o la Conferința Județeană Extraordinară a PSD Prahova: „Victor, o galaxie română-n devenire/ Răsare în universul zidit pe răstigniri/ Pe temelie veche, de piatră și jertfire,/ El reînalță o țară a vechilor români!”. Aceasta este doar începutul unei poezii care ar trebui să aibă opt strofe, spune Cosma, care se gândește că ar putea să o completeze atunci când Victor Ponta va candida pentru a doua oară la președinție.

„Este o poezie veche din Moldova pe care eu o știam, am adaptat-o și mi-am adus contribuția. Nu știu autorul, dar o să caut. Să știți că eu pot să recit zece poezii dacă vreți”, a explicat pentru gândul Mircea Cosma, cunoscut pentru pasiunea pe care susține că o are pentru poezie.

Contribuția pe care și-a adus-o constă, cel mai probabil, în semnificația versurilor pe care le-a adaptat și pe care a explicat-o chiar el.

„Victor, o galaxie română-n devenire … Mi-a trecut prin minte că a venit vremea să se pună punct revoluției (din 1989 -n.r.) și să ne apucăm de treabă. Revoluția trebuie să o închidă cineva. Ea nu a fost declarată închisă. Și rătăcim prin tranziție. La asta m-am referit. Dom”ne, vine o generație nouă care … reapare. Nu se poate să bălăcărim asta în toată lumea asta. Trebuie oprit odată războiul românilor contra românilor. Avem alte treburi mai importante de făcut. Avem 100 de ani de la Unire”, a spus Cosma.

Cât privește cel de-al doilea vers – „Răsare în universul zidit pe răstigniri” -, acesta a explicat că este vorba de „teoria lui Isus Hristos, a universului zidit pe răstignire”. „Pe temelie veche, de piatră și jertfire … asta înseamnă țara noastră care are temelie veche de piatră și jertfire. … o țară a vechilor iubiri. Aici am făcut modificarea textului. Asta înseamnă o țară care s-a iubit ea pe ea însăși. Vă spun încă o dată. Războiul românilor cu români care se desfășoară după revoluție trebuie să înceteze. Înainte a fost o țară a vechilor iubiri, în 1918, cel mai fericit an al istoriei poporului român”, a explicat în continuare Cosma.

Aceasta a mai spus că poezia pe care i-a dedicat-o lui Victor Ponta ar trebui să aibă 8 strofe. „Am făcut-o abia pe prima. Când va candida a doua oară la președinție poate că o să scriu. Acuma atâta mi-a venit, atunci la Copăceni, și am scris-o repede pe foaie de hârtie după ce s-a terminat aia cu Păunescu, și am venit cu ea”.

Mircea Cosma (al doilea din dreapta) și fiul său, Vlad Cosma (primul din stânga), au participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la un liceu din Ploiești alături de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc (primul din dreapta), și Ion Vasilache, procurorul șef al Secției Parchetelor Militare.

Elena Udrea, obiectul adorației în PDL

Pe scena politică românească, gestul lui Mircea Cosma nu este însă singular. În 2010, când Elena Udrea a devenit președintele PDL, colegii săi de partid s-au întrecut în a o lăuda, chiar dacă nu în versuri.

Teodor Baconschi, de exemplu, spunea la acea vreme că „trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul” Elenei Udrea. „Ești inteligentă, ești frumoasă, ești tenace”, îi spunea acesta.

La rândul său, Gabriel Oprea, care se autorcaracteriza ca fiind „un om care nu o laudă nici pe maică-sa dacă nu merită”, spunea despre Elena Udrea că „este un om a cărei ascensiune politică nu s-a bazat doar pe vorbe, ci și pe fapte”.

Urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, este urmărit penal sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, este pus sub urmărire penală pentru trafic de influență. Cei doi sunt acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale în schimbul contractelor date.

În februarie, instanța supremă a decis ca președintele Mircea Cosma să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Vlad Cosma, Camera Deputaților a respins, prin vot secret, ridicarea imunității acestuia.

Mircea Cosma se află la al treilea mandat la conducerea Consiliului Județean Prahova și este unul dintre cei mai vechi membri PSD. Cosma este și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, autor al mai multor cărți.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...