ODĂ în metru PSD. Ce a vrut să spună „poetul” Mircea Cosma când l-a numit pe Victor Ponta „o galaxie română-n devenire”

ODĂ în metru PSD. Ce a vrut să spună „poetul Mircea Cosma când l-a numit pe Victor Ponta „o galaxie română-n devenire
Publicat: 16/09/2014, 18:35
Actualizat: 27/09/2018, 23:48

Președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, trimis în judecată pentru fapte de corupție alături de fiul său, a participat în urmă cu o săptămână la un eveniment în Copăceni, comuna natală a lui Adrian Păunescu, unde a fost dezvelit un bust al poetului și unde s-au recitat și poezii. Acolo „i-a venit” strofa dedicată lui Victor Ponta pe care a scris-o repede pe hârtie și a recitat-o la Conferința Județeană Extraordinară a PSD Prahova: „Victor, o galaxie română-n devenire/ Răsare în universul zidit pe răstigniri/ Pe temelie veche, de piatră și jertfire,/ El reînalță o țară a vechilor români!”. Aceasta este doar începutul unei poezii care ar trebui să aibă opt strofe, spune Cosma, care se gândește că ar putea să o completeze atunci când Victor Ponta va candida pentru a doua oară la președinție.

„Este o poezie veche din Moldova pe care eu o știam, am adaptat-o și mi-am adus contribuția. Nu știu autorul, dar o să caut. Să știți că eu pot să recit zece poezii dacă vreți”, a explicat pentru gândul Mircea Cosma, cunoscut pentru pasiunea pe care susține că o are pentru poezie.

Contribuția pe care și-a adus-o constă, cel mai probabil, în semnificația versurilor pe care le-a adaptat și pe care a explicat-o chiar el.

„Victor, o galaxie română-n devenire … Mi-a trecut prin minte că a venit vremea să se pună punct revoluției (din 1989 -n.r.) și să ne apucăm de treabă. Revoluția trebuie să o închidă cineva. Ea nu a fost declarată închisă. Și rătăcim prin tranziție. La asta m-am referit. Dom”ne, vine o generație nouă care … reapare. Nu se poate să bălăcărim asta în toată lumea asta. Trebuie oprit odată războiul românilor contra românilor. Avem alte treburi mai importante de făcut. Avem 100 de ani de la Unire”, a spus Cosma.

Cât privește cel de-al doilea vers – „Răsare în universul zidit pe răstigniri” -, acesta a explicat că este vorba de „teoria lui Isus Hristos, a universului zidit pe răstignire”. „Pe temelie veche, de piatră și jertfire … asta înseamnă țara noastră care are temelie veche de piatră și jertfire. … o țară a vechilor iubiri. Aici am făcut modificarea textului. Asta înseamnă o țară care s-a iubit ea pe ea însăși. Vă spun încă o dată. Războiul românilor cu români care se desfășoară după revoluție trebuie să înceteze. Înainte a fost o țară a vechilor iubiri, în 1918, cel mai fericit an al istoriei poporului român”, a explicat în continuare Cosma.

Aceasta a mai spus că poezia pe care i-a dedicat-o lui Victor Ponta ar trebui să aibă 8 strofe. „Am făcut-o abia pe prima. Când va candida a doua oară la președinție poate că o să scriu. Acuma atâta mi-a venit, atunci la Copăceni, și am scris-o repede pe foaie de hârtie după ce s-a terminat aia cu Păunescu, și am venit cu ea”.

Mircea Cosma (al doilea din dreapta) și fiul său, Vlad Cosma (primul din stânga), au participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la un liceu din Ploiești alături de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc (primul din dreapta), și Ion Vasilache, procurorul șef al Secției Parchetelor Militare.

Elena Udrea, obiectul adorației în PDL

Pe scena politică românească, gestul lui Mircea Cosma nu este însă singular. În 2010, când Elena Udrea a devenit președintele PDL, colegii săi de partid s-au întrecut în a o lăuda, chiar dacă nu în versuri.

Teodor Baconschi, de exemplu, spunea la acea vreme că „trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul” Elenei Udrea. „Ești inteligentă, ești frumoasă, ești tenace”, îi spunea acesta.

La rândul său, Gabriel Oprea, care se autorcaracteriza ca fiind „un om care nu o laudă nici pe maică-sa dacă nu merită”, spunea despre Elena Udrea că „este un om a cărei ascensiune politică nu s-a bazat doar pe vorbe, ci și pe fapte”.

Urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, este urmărit penal sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, este pus sub urmărire penală pentru trafic de influență. Cei doi sunt acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale în schimbul contractelor date.

În februarie, instanța supremă a decis ca președintele Mircea Cosma să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Vlad Cosma, Camera Deputaților a respins, prin vot secret, ridicarea imunității acestuia.

Mircea Cosma se află la al treilea mandat la conducerea Consiliului Județean Prahova și este unul dintre cei mai vechi membri PSD. Cosma este și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, autor al mai multor cărți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului