Odă pentru Dragnea, „speranța Europei”, în The Independent: „Este un pescar pasionat. E greu să prinzi crapul”. Cine este autorul

Odă pentru Dragnea, „speranța Europei, în The Independent: „Este un pescar pasionat. E greu să prinzi crapul. Cine este autorul
Publicat: 07/12/2016, 18:00

Cotidianul britanic „The Independent”, deținut de oligarhul rus Alexander Lebedev (fost ofițer KGB, miliardar și care deține prin banca sa acțiuni la Aeroflot sau Gazprom) și de fiul său, publică miercuri, la rubrica de opinii „Voices”, un material laudativ la adresa președintelui PSD Liviu Dragnea, sub titlul „Există încă speranță pentru Europa – uitați-vă la România” (There is still hope for Europe – just look to Romania). „Într-o perioadă în care stânga din toată Uniunea Europeană este în corzi, posibila alegere a lui Liviu Dragnea ca prim-ministru ar putea revigora social-democrația europeană”, începe articolul.

Textul este semnat de Denis MacShane, un fost parlamentar laburist britanic, care a fost și ministru pentru Europa în cabinetul lui Tony Blair. Blair a fost plătit să vină și să vorbească în România, de către PSD, banii fiind plătiți de Sebastian Ghiță prin interpuși, fapt ce i-ar fi servit lui Victor Ponta în campania electorală, după cum susțin procurorii DNA, care îi urmăresc penal pe Ponta și Ghiță în acest caz.

Coincidență sau nu, autorul MacShane, ca și Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare, singura diferență fiind că laburistul chiar a stat 6 săptămâni la închisoare, după ce a pledat vinovat în 2013, pentru că a falsificat mai multe chitanțe, prin care și-a decontat aproape 13.000 de lire sterline de la Parlamentul britanic. MacShane a fost condamnat la 6 luni de închisoare în 2013, în timp ce Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, în 2016.

UPDATE:„Este vorba despre o rubrică neplătită, scrisă de un politician și gânditor britanic. Denis MacShane este fost ministru pentru Europa (…). Scrie în mod regulat pentru noi despre probleme privind viitorul Europei. Acesta, ca toate articolele pe care le scrie pentru noi, este unul de opinie. Nu reprezintă viziunea ziarului, ci propriile sale viziuni. Secțiunea noastră de comentarii, ca la toate ziarele britanice, publică articole pe teme europene din mai multe perspective, iar aceasta este doar una dintre ele„, a declarat pentru GândulHannah Fearn, editorul secțiunii Voices, unde a apărut articolul despre Liviu Dragnea. Ea nu a răspuns întrebării de ce publică Independent opiniile unui fost politician condamnat la închisoare.

Echipa de comunicare a lui Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze subiectul.

Portretul realizat de fostul parlamentar britanic penal lui Liviu Dragnea este deosebit de colorat și elogios. „Dragnea, un bărbat îngrijit de 52 de ani, este un pescar pasionat și un inginer cu o îndelungă carieră de politician local și regional în politica României post-comuniste, cu câteva perioade de ministru. Prada sa favorită este crapul. Să convingi leneșul și greoiul crap, care stă în apă adâncă, să muște momeala este dificil, iar Dragnea speră să câștige de partea sa restul Europei, prin consolidarea titulaturii europene și nord-atlantice a României, într-o perioadă în care toate membrele UE traversează anii dificili Trump-Brexit”, scrie autorul.

Sursa foto: Liviu Dragnea // Facebook.

Numirea lui Liviu Dragnea este prezentată de autor drept un semnal pozitiv dinspre sud-estul Europei, unde alegerile din Bulgaria și Moldova au adus la putere lideri „pro-Putin”. „România ar putea scutura trendul din sud-estul Europei și să instaleze un prim-ministru pro-UE, pro-NATO, după alegerile din 11 decembrie”, consideră autorul.

Fostul parlamentar britanic pare că a fost impresionat de Liviu Dragnea după ce acesta s-a întâlnit cu premierul Suediei, și el un social-democrat. Acolo, Dragnea și-a expus „un program ambițios” de reformă economică, concentrată pe piață și pe investiții sociale, scrie Denis MacShane.

Autorul laudă economia României, apoi prezintă ideile atribuite lui Liviu Dragnea (care par mai degrabă de dreapta) – un fond de investiții național care să adune 200 de companii de stat, reducerea la zero a taxei pe dividende, reducerea TVA pentru tranzacțiile imobiliare, eliminarea taxelor pe profit pentru primii 100.000 de euro făcuți de IMM-uri.

„Dacă toate astea sună proto-thatcher-iste”, scrie autorul, Liviu Dragnea are și idei de stânga – un program social care conține creșterea salariului minim, reduceri de taxe de 300 de lire sterline pentru fiecare copil, dacă acesta merge la 90% din cursurile școlare. De asemenea, scrie autorul, „Dragnea și echipa lui” vor să facă o investiție „masivă”, în medicină, cu un nou spital gigantic în București, alături de o universitate de medicină, un centru de cercetare farmaceutică și clinici de specialitate”.

În întâlnirea din Suedia, Dragnea a spus că „nu avem politică anti-semită, xenofobă sau extremistă în țara noastră”. În mod evident, colegul său de partid Victor Ponta, care apare pe afișele electorale ale PRU, ar putea să îl contrazică.

În timp ce Dragnea își pune deoparte undițele, în speranța că va domina următorii ani de guvernare, el pare calm, metodic și decis că România va privi către Vest, spre Italia, Franța, Spania și Marea Britanie. El nu este interesat să adere la Europa de la Vișegrad, a Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Cehiei, în care primele trei state sunt acaparate de lideri iliberali, naționaliști, islamofobi, mai degrabă înclinați să critice UE decât să o sprijine”, își încheie fostul parlamentar condamnat la închisoare pledoaria pentru liderul PSD din România, coleg de ideologie politică și de situație juridică cu el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?