Olguța Vasilescu, suspectată de plagiat. Universitatea București cere verificarea tezei de doctorat

Olguța Vasilescu, suspectată de plagiat. Universitatea București cere verificarea tezei de doctorat
Publicat: 19/12/2014, 16:44

Comisia de Etică a Universității București s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susținută de Olguța Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie.

„Comisia a luat în discuție acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunțe”, arată Universitatea București în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvolării Tehnologice și Inovării.

UPDATE: Olguța Vasilescu a precizat într-o conferință de presă că acuzațiile de plagiat sunt nefondate. „Există un program de detectare a plagiatului, cel după care toate instituțiile care vor să verifice un plagiat pot să-l acceseze și să dacă asta. Acesta se cheamă detectarepagiat .ro. Astăzi am foat informată de presă că lucrarea mea de doctorat ar fi plagiat. Este inutil să vă spun că sociologul nu a fost aproape deloc cercetat ]n România. Există puține studii despre el. Tocmai pentru că nu există materiale pe care să le citesc m-am înhămat la traducerea lui Vilfredo Pareto”, a spus primarul Craiovei.

Olguța Vasilescu a arătat de unde vine procentul de 7% din lucrare care ar fi plagiat. „ Această doamnă, despre care n-am auzit, s-ar putea să fie o somitate, dar la ce gafă a făcut, Cosina Ruginiș care spune că o parte din teza mea de doctorat este plagiat. Am accesat acest program și ce am constatat. Raport de originalitate 7% plagiat. Numai că acești 7% te duce la un link. Ce credeți că este acest link? Este rezumatul tezei mele de doctorat. Cei care v-ați dat doctoratul știti deja că după terminarea tezei de doctorat se face un rezumat, rezumatul este parte a lucrării respective, deci cu alte cuvinte cei 7% pe care doamna îi invocă că ar fi palgiat în lucrarea mea îmi aparțin tot mie”, a spus Olguța Vasilescu.

CITEȘTE AICI REACȚIA OLGUȚEI VASILESCU

Comisia a precizat că a atașat în solicitarea adresată Consiliului Național de Etică un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguței Vasilescu.

„Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniș, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se mai arată în sesizarea semnată de președintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu.

UB precizează că a fost sesizat Consiliul Național de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita științifică și de cercetare în cazul persoanelor cu funcții de demnitate publică.

Astfel, UB cere să fie examinată „suspiciunea de plagiat și alte derogări de la conduita științifică și de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguța Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

Totodată, Comisia de Etică a Universității din București i-a transmis primarului Olguța Vasilescu o înștiințare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat și că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

Olguța Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.

Lia Olguța Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere și Istorie a Universității din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Național de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din București. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca și Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, ulterior, până la preluarea funcției de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 2009 – 2012.

Olguța Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările științifice „Cultura – factor de securitate națională” și „Vilfredo Pareto și contribuția la dezvoltarea sociologiei moderne” și a tradus din italiană în română „Tratatul de sociologie generală”, de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreședinte PSD Dolj și ulterior președintele Organizației Municipale PSD Craiova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...