Olosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă, găselniță politică

Olosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă, găselniță politică
Publicat: 05/10/2012, 00:53
Actualizat: 02/08/2014, 23:52

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susține că trimiterea lui în judecată pentru trafic de influență nu este altceva decât „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniță politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susține, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că decizia DNA de a-l trimite în judecată în pragul campaniei electorale nu l-a luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât a trăit o experiență similară în urmă cu patru ani.

„Cazul creat în jurul numelui meu nu este altceva decât o făcătură, având scopul de a mă denigra pentru a-mi afecta imaginea și a-mi diminua șansele de reușită în cursa electorală”, spune Olosz.

Olosz adaugă că la fel au evoluat lucrurile și în anul 2008, când, în prag de alegeri, a fost nevoit să se apere în fața unor acuzații „extrem de grave”, dar care nu aveau nicio legătură cu realitatea.

„A fost nevoie atunci de un an și jumătate să se demonstreze că acuzațiile au fost inventate, dar nevinovăția mea nu a fost la fel de interesantă și de mediatizată ca și scandalul inițial a cărui țintă eram. Nu pot să nu observ că și acum, ca în 2008, acuzațiile imaginare care mă privesc au fost aruncate pe piață, au fost prezentate opiniei publice, cu câteva momente înainte de startul campaniei electorale”, susține Olosz.

El afirmă în legătură cu cazul actual că acesta este din nou „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniță politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”.

Potrivit acestuia, cei care „au fabricat” acest caz nu urmăresc decât un singur scop, acela de a-l împiedica să-și reprezinte comunitatea și să-și fac datoria.

„În UDMR au mai existat și probabil vor mai fi situații similare celei în care mă găsesc eu acum. Și alți colegi au fost, fără vină, ținta celor care vor să slăbească potențialul Uniunii de a reprezenta comunitatea maghiară, ultimul caz de acest gen fiind cazul «Miko» (cazul retrocedării Colegiului «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe – n.r.)”, arată Olosz.

Totodată, el spune că va sta la dispoziția justiției și că are încredere în justiție.

„Asemenea acțiuni nu mă sperie și nici nu mă intimidează. Rămân fidel comunității mele și voi continua să îmi fac datoria față de cei pe care îi reprezint”, conchide deputatul Olosz Gergely.

Deputatul UDMR Olosz Gergely, fost președinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, alături de patru reprezentanți ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat să obțină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro și 400.000 de lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Olosz Gergely, fost președinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, în prezent deputat, pentru trafic de influență, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

În același dosar vor fi judecați Ion Bîrcină și Costin Iliescu, reprezentanți ai mai multor societăți comerciale, pe care procurorii anticorupție îi acuză de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență și cumpărare de influență, în formă continuată.

De asemenea, procurorii i-au trimis în judecată pe Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, cumpărare de influență, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșită în scopul ascunderii comiterii infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată și evaziune fiscală, precum și pe Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență.

Dosarul a fost trimis petnru judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan și Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influența lui Olosz Gergely, în vederea obținerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost președinte al ANRE, a pretins, pentru sine și pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanță între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, și o altă societate comercială tip off shore.

„Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziții de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin”, au notat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie – noiembrie 2010 a pretins de la aceleași persoane și a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz Gergely și-a exercitat influența, respectiv a lăsat să se creadă că are influență pe lângă o persoană cu funcție de conducere din cadrul CEZ România SA, susțin procurorii DNA.

„Traficul de influență s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcționarilor de la CEZ România și CEZ Distribuție SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: să execute întocmai și la timp plățile din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL și SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuție SA și SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanță dintre SC CEZ Distribuție SA și SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanței de 30 milioane lei, creanță certă, lichidă și exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiași influențe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze și creanța în valoare de 36.204.674 lei către aceeași firmă (creanță cu același regim ca cel din prima etapă)”, au precizat procurorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely și-a folosit influența, „astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină”, pe lângă o persoană cu funcție de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiții din fonduri europene pe direcția Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

„Ca urmare, în aceeași perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanți pe fonduri europene”, au mai scris procurorii anticorupție în rechizitoriul trimis instanței.

La rândul său, în perioada 2010 – 2011, Cătălin Stan, în calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanță, consecința fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.

În vederea confiscării și recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu și Cătălin Stan, precum și a părții responsabile civilmente SC Power Plus SRL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×