Oltean despre OUG privind migrația primarilor: Este un atentat brutal la democrația din România

Oltean despre OUG privind migrația primarilor: Este un atentat brutal la democrația din România
Publicat: 27/08/2014, 17:17
Actualizat: 09/02/2016, 04:23

Vicepreședintele PDL Ioan Oltean a declarat, marți, într-o conferință de presă la Bistrița, că „de-a lungul timpului, fenomenul de migrație politică parlamentară și a aleșilor locali a fost de o amploare extraordinară în timpul guvernării PSD”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ne amintim de anii 2000-2004. Niciodată în perioadele 1996-2000, 2004-2008 și 2008-2012, când PDL a fost parte a guvernării, fenomenul acesta n-a cunoscut o asemenea amploare. Combatem și ne delimităm la modul ferm de o asemenea atitudine. Ceea ce se dorește acum este un atentat brutal la democrația din România, la voința populară, la instituțiile statului de drept. ACL nu va sta cu mâinile în sân și nu va accepta în mod pasiv deteriorarea mediului politic. Va folosi toate mijloacele legale pentru ca acest proiect să nu fie adoptat. Sesizăm ambasadele țărilor UE, Comisia de la Veneția, sigur îi doare în cot pe Ponta și Dragnea de aceste reclamații, vom lua atitudine publică, vom sensibiliza opinia publică, nu cred că poate rămâne indiferentă. Vom ataca în instanțele competente să soluționeze actul în sine dacă OUG va fi adoptată”, a declarat Ioan Oltean.

El a spus că actuala putere „încearcă să modifice legea” și s-a declarat „stupefiat” de ipocrizia acestora și de „dorința lor de a încălca cele mai elementare norme ale democrației”.

„Am urmărit modul în care actuala putere încearcă să modifice legea și am rămas stupefiat de ipocrizia acestora, de dorința lor de a încălca cele mai elementare norme ale democrației, de a ataca din nou instituțiile statului de drept, de a călca în picioare voința populară și de a urmări un singur scop: de a găsi orice mijloc prin care Victor Ponta să ajungă președintele României. Sunt unul dintre cei care, de-a lungul timpului, a susținut necondiționat interzicerea migrației politice la nivelul aleșilor locali și parlamentarilor, inițiind mai multe acte normative în această privință. Știu perfect modul cum s-a raportat fiecare formațiune politică la acest demers mai mult decât necesar”, a afirmat Oltean.

Liderul PDL a adăugat că actuala putere dorește să destabilizeze în plan politic viața și activitatea consiliilor locale și că pretextul pe care îl invocă este unul perfid, nedemocratic, lipsit de ancorare în realitate.

„Domnul Dragnea spunea că așa s-a întâmplat și în 2006, când aleșii locali au avut termen 45 de zile să opteze pentru o formațiune politică. A veni acum și a invoca acest motiv înseamnă să îți lipsească o doagă, pentru că acum aleșii locali sunt așezați politic în temeiul unui act normativ care interzice migrația politică, a da termen de două săptămâni în care să opteze înseamnă a da drumul la migrație politică. Care este rațiunea pentru un asemenea demers politic? Nu e decât una: din cei peste 1.500 de primari pe care îi are opoziția, cât mai mulți, prin șantaj, presiuni, pomeni electorale și alte mijloace mai puțin ortodoxe, să se înregimenteze în PSD”, a comentat Oltean.

El a precizat că „este clar pentru toată lumea că prin acest act normativ PSD dorește să adune în sfera sa de influență cât mai mulți aleși locali, pentru a fi transformați în activiști de partid, vectori electorali care să aducă cât mai multe voturi la prezidențiale”.

„Îi asigur pe PSD-iști că nu vor obține ce își doresc, că poporul acesta nu poate fi atât de prost cum își închipuie ei, că aleșii locali nu pot fi atât de lipsiți de caracter, cum sunt cei de la guvernare și că ACL va face tot ce e posibil ca la Cotroceni să ajungă Iohannis. ACL a demarat un proces amplu de adunare de semnături, de întâlniri ale candidatului cu activiști și cetățenii. Fără să exagerez și să depășesc limitele bunei cuviințe, este unul dintre cei mai buni candidați pe care i-a avut România din 1990 încoace la Președinție. Gândiți-vă ce ar însemna România cu Ponta la Cotroceni”, a adăugat Oltean.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulți aleși locali activează pentru alte partide și propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleșii locali să își aleagă partidul fără să își mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, preciza, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea, că este necesară deblocarea autorităților locale și ieșirea din minciună și ipocrizie.

Opoziția a criticat proiectul, amenințând inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Veneția. Cristian Diaconescu i-a scris președintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE și pe cea a SUA.

Primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații declarați supleanți vor avea la dispoziție zece zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-și piardă funcția, potrivit proiectului Ordonanței de Urgență.

Guvernul se va întruni joi în ședință pentru a adopta proiectul de ordonanță, care va intra în vigoare odată cu depunerea la Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...