Oltean spune că Ponta „adulmecă cu un miros de est” avantajele unei asocieri a României cu Rusia

Oltean spune că Ponta adulmecă cu un miros de est avantajele unei asocieri a României cu Rusia
Publicat: 19/11/2012, 13:15
Actualizat: 03/02/2019, 06:21

Președintele PDL Bistrița-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat, luni, într-o conferință de presă, comentând o declarație a premierului Victor Ponta făcută la Bistrița, că acesta „adulmecă cu un miros de est avantajele unei asocieri a României cu Rusia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Oltean a declarat că a simțit nevoia să ia poziție față de declarațiile făcute sâmbătă, la Bistrița, de premierul Victor Ponta, co-președinte al USL, și pe care le-a apreciat drept „șocante”.

„Trebuie să recunosc că și eu am fost șocat de declarațiile pe care liderii USL le-au făcut, sâmbătă, la Bistrița”, a spus Oltean.

Liderul PDL Bistrița-Năsăud a citat apoi afirmația lui Victor Ponta: „Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori”.

„Cu alte cuvinte, dacă Victor Ponta era în perioada 2000-2004 premierul României, cu certitudine România nu era membră a UE, era în lagărul țărilor asociate cu Rusia. Declarația aceasta nu este numai șocantă, este și iresponsabilă. Este inadmisibil ca un premier al României, al unei țări aflate în UE de cinci ani, al unei țări care face eforturi disperate de cinci ani pentru a se menține în rândul țărilor UE și care a făcut eforturi extraordinar de mari pentru a se menține în rândul țărilor membre ale UE să facă o asemenea declarație. E totalmente o dovadă de inconștiență, de imaturitate, de maximă iresponsabilitate. România este membră a UE. Și-a găsit locul în UE, acolo e locul nostru și trebuie să facem absolut tot ce e posibil să ne păstrăm acest loc, ori asemenea declarații aruncă asupra României o maximă neîncredere, o maximă discreditare, o maximă umbră care se alătură celorlate afirmații făcute cu maximă iresponsabilitate de liderii USL în ultimele șase luni”, a declarat Ioan Oltean.

Liderul PDL Bistrița-Năsăud a spus că ține să îi reamintească lui Victor Ponta că premierul care a negociat tratatul de preaderare, inclusiv constituirea Parchetului Național Anticorupție (PNA), actual DNA, a fost Adrian Năstase.

„Cel care a negociat a fost Adrian Năstase, premierul României în perioada 2000-2004 și președintele PSD la vremea respectivă. Țin să-i amintesc domnului Victor Ponta că cei care au negociat nivelul subvențiilor cu UE au fost miniștrii Guvernului Adrian Năstase în perioada 2000-2004. Dacă aceste subvenții sunt de două, trei ori mai mici decât cele din Germania, Franța sau din alte țări membre UE se datorează, în primul rând, celor care au negociat tratatele la vremea respectivă și le-au aprobat. Și aceștia au fost membri marcanți ai PSD, condus, la vremea respectivă, de către Adrian Năstase”, a spus Oltean.

El a afirmat că este „indamnisibil ca în cultura generală a premierului să nu existe aceste informații”.

„Este inadmisibil ca un premier al României să continue să facă afirmații care să pună România într-o mare dificultate în raport cu țările UE. Toate guvernele, inclusiv guvernul PSD din 2000-2004, guvernul PNL din 2005-2008, inclusiv guvernele Boc și Ungureanu, toate s-au străduit ca România să se înscrie în rândul țărilor normale și dezvoltate cu o democrație consacrată din UE. Singurul guvern și singurul premier care face alt fel de joc este Victor Ponta care, se pare, că adulmecă cu un miros de est avantajele unei asocieri a României cu Rusia. Noi nu suntem împotriva unor relații cu Rusia. Dimpotrivă, cred că trebuie să le dezvoltăm, dar să nu uităm că România e membră a UE și trebuie să facă tot ce e posibil să își mențină această poziție”, a adăugat Oltean.

El a spus că, din acest motiv, PDL și ARD se delimitează total de aceste afirmații ale premierului și îi cere acestuia să revină asupra lor și să își ceară scuze.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că propunerea președintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puțin pentru România, „400 de euro mai puțin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

„Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune și 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puțin decât ceea ce a propus CE”, a spus Ponta.

„Înseamnă 400 de euro mai puțin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, a susținut premierul.

Ponta a mai spus că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă „glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

„Îmi doresc ca președintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naționale”, a mai susținut Ponta.

„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA, noi am intrat ca și alte țări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul președinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populație un sentiment anti-european”, a mai afirmat Ponta.

Administrația Prezidențială a transmis, duminică, o serie de precizări „referitor la declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declarația prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de sâmbătă, 17 noiembrie, de la Bistrița («Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori» – conform agenției de știri Mediafax)”.

„Aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României”, se arată în comunicatul transmis de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu.

Potrivit sursei citate, președintele Băsescu „regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern