ONG-urile îi cer din nou lui Iohannis să intervină „pentru ca România să nu devină un proiect blocat”: Este o situație de o gravitate fără precedent

ONG-urile îi cer din nou lui Iohannis să intervină „pentru ca România să nu devină un proiect blocat: Este o situație de o gravitate fără precedent
Publicat: 08/01/2018, 09:52
Actualizat: 27/03/2019, 18:18

Scrisoarea precizează că președintele are rol de mediator atunci când intervine o criză în funcționarea autorităților publice, motiv pentru care asociațiile îi cer lui Klaus Iohannis să intervină așa cum a făcut în iarna lui 2017.

„Acum, strada reclamă din nou același abuz – dar la o scară mult mai amplă: dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenței procurorilor și despre subordonarea puterii judecătorești de către cea politică. Este o situație de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituții independente ale statului, instituții europene, organizații profesionale din sistemul judiciar și parteneri din UE și NATO. Alături de cetățenii și organizațiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor legilor justiției. Considerăm că avem de-a face cu un conflict atât între autoritățile statului, cât și între stat și societate, și apelăm la dumneavoastră pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituția vi le pune la dispoziție și ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii transmit președintelui să ceară Comisiei de la Veneția un punct de vedere legat de cele trei legi adoptate la finalul anului trecut și care vizează statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și CSM.

„În completarea argumentului nostru, amintim că în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, asumat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, Comisia Europeană solicită autorităților din România să ceară o opinie Comisiei de la Veneția în legătură cu modificări ale legilor justiției. Or, art. 148 alin. 2 din Constituție prevede că tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne. Or, conform art. 11 din Constituție, statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. A permite acestor legi să intre în vigoare este echivalent cu a admite ieșirea din cadrul dreptului european și, implicit, din cadrul celui mai important tratat internațional asumat de România, adică tratatul de aderare la UE. (…) Suntem convinși că aceste legi maligne ne scot din cadrele juridice și istorice ale acestui destin. Niciodată funcția dumneavoastră de mediator nu a fost atât de vitală (în sensul cel mai puternic al cuvântului) decât acum. Credem că, folosind instrumentele constituționale pe care le aveți la dispoziție, puteți contribui decisiv la stingerea conflictului și la salvgardarea destinului european al României.

Scrisoarea este semnată de: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Civică ProFest, Asociația Oradea Civică, Comunitatea Vă vedem din Sibiu, Corupția Ucide, Grupul civic #Insist, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Rezist Constanța, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist Râmnicu Vâlcea, #REZISTENȚA, România Vie, Ștafeta Steagului Uniunii Europene și Cuza Vrea Dreptate.