VIDEO | Orban, despre PNDL 3: Programul va fi adoptat, când vom găsi o formulă ca toate partidele coaliției să-și vadă obiectivele îndeplinite

Publicat: 30/08/2021, 23:18
Actualizat: 31/08/2021, 00:41

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară. la TVR 1, că programul PNDL 3 va fi până la urmă adoptat, însă acum mai sunt discuții întrucât trebuie găsită o formula pentru ca toate partidele din coaliție să-și vadă obiectivele pe care le-au promis în programul de guvernare, îndeplinite. Acesta afirmă că toate proiectele vor fi monitorizate, astfel încât să fie evoluția lor să fie atent controlată și cât se poate de transparentă.

„Sunt mai multe puncte în discuție. Să căutăm formula care să permită că fiecare formațiune politică să-și vadă obiectivele îndeplinite. Am dat explicația, nu mi s-a năzărit mie să lansez un nou plan de investiții în dezvoltarea locală. Avem o mare problemă: pe măsură ce se termină PNDL 1 și 2, au mai rămas vreo 17-18 miliarde…PNDL 1 a început în 2014, când Dragnea umbla cu proiecte să atragă primarii PNL”, a declarat Orban.

Liderul liberalilor susține că proiectele din programul PNDL 2 care au început în 2017 se apropie acum de final.

„PNDL 2 în 2017, începutul lui 2018. Ele se apropie de final. Orice comunitate locală, dacă vrea dezvoltare, are nevoie de infrastructură. Dezvoltarea comunităților locale depinde de această infrastructură. Știu ce cere USR PLUS”, a afirmat Ludovic Orban.

Șeful PNL a precizat că deocamdată nu vor fi disponibile finanțări pentru proiecte de infrastructură locală, acesta urmând să fie făcute prin PNRR.

„Deocamdată finanțări pentru proiecte de infrastructură locală, pe fonduri europene nu vor fi disponibile, decât pe PNRR, 800 milioane pentru localitățile mai mici. Planul Național Strategic nu cuprinde deocamdată investiții în infrastructura locală. Localitățile nu pot aștepta să se dezvolte”, a mai adăugat liderul liberalilor.

El afirmă că programul PNDL3va fi unul foarte transparent, supravegheat pe o platformă digitală ce le va permite vizualizarea evoluției proiectelor în timp real.

„Ce propune USR PLUS: câteva lucruri care se regăsesc, dar unele nu sunt și discutăm, vor transparență, proceduri de selectare, o platformă digitală, evoluția proiectelor să se știe foarte clar… Cât costă, în ce ritm se realizează, vor ca să nu existe niște norme metodologice care să se aprobe printr-un ordin al ministru, lucrurile să fie clare, transparente”, a declarat Orban.

Președintele liberalilor spune că vor exista niște criterii de prioritizare, astfel încât proiectele care pot fi finanțate prin PNRR să nu mai apese pe bugetul PNDL3.

„Să existe criterii de prioritizare clare. Plus câteva chestiuni, să nu asfaltezi unde nu ai apă și canal etc. Acolo unde poți finanța prin PNRR să nu finanțezi prin PNDL”.

Orban a subliniat că programul va fi adoptat, după ce vor fi „armonizeze punctele de vedere” ale partenerilor de coaliție și ale celor care reprezintă grupul minorităților.

„Nu e nicio problemă. Programul va fi adoptat. Când ne înțelegem în coaliție. Suntem în discuții, suntem 3 partide, îi avem ca parteneri și pe cei din grupul minorităților, sunt 4 componente care trebuie să-și armonizeze punctele de vedere”.