VIDEO | Orban, nemulțumit de activitatea Guvernului în legătură PNRR și campania de vaccinare: Guvernul trebuia să se implice mai mult

Publicat: 09/08/2021, 23:46
Actualizat: 10/08/2021, 01:39

Șeful PNL, Ludovic Orban, se arată nemulțumit activitatea Guvernului în legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR), prin faptul că România nu se află printre primele 16 state care să aibă aprobate, în condițiile în care acesta afirmă că există deja un plan făcut, dare care a fost fundamental schimbat de actuală guvernare. Totodată, în legătură cu campania de vaccinare, Orban consideră că „se putea face mult mai bine” mizând pe o implicare mult mai activă din partea Guvernului.

„Nu suntem printre primele 16 ţări cărora li s-a aprobat PNRR-ul şi aicea readuc aminte că nou am elaborat un PNRR pe care deja îl şi transmisesem spre negocieri informale la nivelul Comisiei Europene, care a fost schimbat fundamental, şi iată că nu suntem în primele 16 ţări cărora li s-a aprobat PNRR-ul şi care deja au trageri”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.
Liderul PNL a subliniat că absorbţia fondurilor europene a scăzut, în acest an, faţă de perioada în care el era prim ministru.
Liderul PNL consideră că actuală guvernare alături de alți factori importanți de decizie, precum prefecții și primarii ar fi trebuit să se implice mai mult, inclusiv prin premii acordate celor care decid să se vaccineze, pentru că procentul de vaccinare să fie mai ridicat și în România așa cum este în Uniunea Europeană.
„Se putea mult mai bine, în mod evident. Noi am pornit bine, după care, la un moment, dat, când a scăzut, să spun, intenţia de vaccinare şi nu a mai existat o asemenea deschidere din partea cetăţenilor la vaccinare, nu s-a apelat la nişte instrumente. Aici trebuiau puse în mişcare foarte multe forţe, trebuia mai mult interes din partea Guvernului, din partea ministrului Sănătăţii, din partea prefecţilor, din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, din partea primarilor, care trebuiau co-responsabilizaţi, poate chiar motivaţi pentru o creştere a ratei de vaccinare. Eu aş fi stabilit inclusiv premii”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.
Orban a declarat că eventualele restricţii care vor veni pe fondul crizei sanitare ar trebui să fie valabile doar pentru persoanele nevaccinate, considerând nejustificată „pedepsirea” celor vaccinați laolaltă cu persoanele nevaccinate.
„Eu nu cred că trebuie pedepsiţi cei care nu s-au vaccinat, dar, pe de altă parte, cum îi premiem pe cei care s-au vaccinat? Dacă iarăşi creşte rata incidenţei şi se apelează din nou la măsuri de restricţie, măsurile de restricţie nu trebuie să fie valabile pentru cei care sunt vaccinaţi. Noi nu putem să-i pedepsim şi pe cei vaccinaţi şi pe cei care nu s-au vaccinat”, a declarat șeful PNL.