Orban susține că nu i-a cerut lui Urdăreanu să-i dea bani în campanie: I-am spus doar să se gândească dacă îmi poate da „un șut în fund”

Orban susține că nu i-a cerut lui Urdăreanu să-i dea bani în campanie: I-am spus doar să se gândească dacă îmi poate da „un șut în fund
Publicat: 09/10/2017, 18:59
Actualizat: 26/03/2019, 04:48

Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost audiat, luni, în fața Instanței Supreme, în procesul în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru finanțarea campaniei electorale din 20167, unde președintele PNL a candidat ca primar al Capitalei. Procesul se află în stadiul de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanță la finalul lunii ianuarie. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 13 noiembrie, unde vor fi audiați mai mulți martori, între care și martorul denunțător, Tiberiu Urdăreanu.

În fața completului de cinci judecători, Ludovic Orban a declarat că cele două discuții – din 1 și 20 martie 2016-, care ar fi reprezentat dovezi incriminatoare, au debutat odată cu mesajul de felicitare trimis de Tiberiu Urdăreanu lui Ludovic Orban, pentru că a fost desemnat candidat la funcția de primar general.

„Domnul Urdăreanu a fost cel care mă invitase la el acasă. Mai fusesem la el, îl cunosc de aproape 10 ani de zile. Menționez ca toate discuțiile le am purtat în calitate de candidat la funcția de primar general, iar înregistrările arată care a fost obiectivul meu principal al întâlnirilor cu Urdăreanu. Am discutat despre problemele Bucureștiului, despre care știam că Urdăreanu sau angajații săi dețin informații, expertiză. (…) Privind discuția despre eventualul sprijin financiar pentru campanie, precizez că singura cerere formulată de mine, care putea fi interpretată ca o solicitare de sprijin financiar este: „Te gândești dacă o sa îmi dai și mie un șut în fund”. Această cerere nu a fost una explicită de sprijin financiar, ci una generică”, a declarat Ludovic Orban în fața judecătorilor.

Totodată, președintele PNL a subliniat faptul că replica sus menționată a fost interpretată de către Tiberiu Urdăreanu drept o solicitare de sprijin financiar întrucât, a spus acesta, a fost rugat de către omul de afaceri să ofere „ordin de mărime”.

„Urmărind cele aproape două ore de înregistrări, impresia avută la momentul respectiv și pe care o am și astăzi a fost ca mai degrabă Urdăreanu a fost cel care și-a arătat preocuparea de a mă sprijini în campanie, inclusiv financiar. Urdareanu, după o jumătate de oră în care am discutat subiecte politice sau de București, este cel care a deschis discuția legată de sprijin financiar. Nu am respins discuția pe aceasta tema, ceea ce am declarat si la DNA, pentru că e greu să găsești în campania electorală oameni care susțină campania. Daca aș fi respins ab initio, ar fi fost privită ca un refuz. Nu am avut nici macar un singur moment intenția de a beneficia de sprijin în afara cadrului legal. Discuția despre sumele de bani, despre modul în care sa fie virați nu arată faptul că aș fi avut intenția de a beneficia de finanțare ilegală. Sunt întrebat în ce formă sa îmi fie virați banii: „Cash?” Eu am răspuns: „Cum altcumva?” Răspunsul meu a fost unul interogativ”, a mai spus președintele PNL.

Acesta a declarat că cele două întâlniri cu Urdăreanu au fost ultimele, chiar dacă cel din urmă suna sau trimitea mesaje pentru a-l invita la continuarea discuțiilor.

„Din 20 martie, data ultimei întâlniri, pana în 11 aprilie, cand a început urmărirea penală împotriva mea, deși Urdăreanu mi-a dat mai multe telefoane și SMS-uri pentru a mă invita la el, timp de trei săptămâni am refuzat sau am amânat să mă duc să beneficiez de sprijinul financiar. La data discuțiilor cu Urdăreanu, echipa mea nu era constituita. (…) Asupra mea, din 24 martie, a existat un mandat de ascultare totală. Până în 11 aprilie, a permis ca orice discuție pe care am avut-o, orice comunicare telefonică, email, a permis să ajungă la dispoziția procurorului care a început urmărirea penală. În această perioadă, am avut nu una, ci foarte multe discuții atât cu reprezentanți mass media, cât și cu o mulțime de alte persoane cu expertiză în diferite domenii, inclusiv oameni de afaceri. Din toată perioada de ascultare, nu a rezultat niciun element sau probă realizată de către DNA, vreun element care să poată sa ma pună într-o lumină alta decât cea care este normală. Anume, aceea ca sunt un om corect, un om care respecta si aplica legea, un om care, deși a participat la nenumărate campanii și a girat multe funcții publice, a fost un om care respectă cu strictețe legea”, a spus Orban.

În 31 ianuarie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe fostul candidat PNL la Primăria Capitalei. Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată de procurorii anticorupție, cu apel. Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui președinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte și judecătorii Ștefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Șerban și Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent președinte al PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curțe de Casație și Justiție. Procesul a durat mai puțin de un an.

Procurorii susțin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al Municipiului București. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA