OUG pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete NELEGAL constituite. USR: Vor să-l scape pe Dragnea de condamnare

OUG pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete NELEGAL constituite. USR: Vor să-l scape pe Dragnea de condamnare
Publicat: 21/01/2019, 10:59

Deputatul USR Stelian Ion s-a prezentat, luni, la sediul Ministerului Justiției pentru a discuta cu Tudorel Toader despre OUG pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegale, și a declarat la ieșire că propunerea este catastrofală și că este cu dedicație pentru actuala Putere.

„La Ministerul justiției au un proiect ordonanțata de urgentă prin care sa redeschidă toate dosarele judecate definitiv de completul de cinci judecători la Înalta Curte între 2014 și prezent. Mi se pare o propunere catrastofală, neconstituțională. (…) Lumea trebuie să știe ca Puterea actuala încearcă albirea dosarelor marilor corupți. Primul pas e sa se redeschidă toate dosarele judecate definitiv. Au încercat odată să deschidă toate dosarele din 1991 și nu le-a reușit”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, la Ministerul Justiției, după ce a discutat cu Tudorel Toader.

Potrivit lui Ion, la discuție, Tudorel Toader i-a spus, în contextul Ordonanței, că este echitabil ca o persoană să fie judecată de un complet legal constituit. Deputatul USR consideră, însă că decizia este una pentru Putere.

„Din punctul nostru de vedere, este data cu dedicație pentru Puterea actual, pentru marii corupți din putere care sunt conduși de Liviu Dragnea, care e cel mai cunoscut și e în vârful piramidei. Să nu uităm de baronii locali, de jupâni din județe care au spoliat județele țării. (…) Dacă românilor le convine să fie furați în continuare și să vadă cum acești hoți pleacă în țări străine fără să răspundă pentru aceste fapte, o chestiune care ar fi foarte tristă”, a mai spus sursa citată.

Stelian Ion a mai precizat că a sesizat Avocatul Poporului, deși era în vacanță atunci când l-a căutat.

„Mari speranțe în Avocatul Poporului în ultimul timp nu mai avem, dar solicitarea publică am făcut-o. Avocatul trebuie sa conștientizeze ca reprezintă o instituție, nu infractori”, a mai spus deputatul.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat luni, după ce Tudorel Toder a anunțat ca pregătit o ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite, că acesta îi oferă lui Dragnea garanția că va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumul.

„Tudorel Toder îi oferă lui Liviu Dragnea garanția că va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumul. Condamnatul Dragnea a dispărut de la sfârșitul anului trecut într-un concediu prelungit. Se va întoarce din nou în spațiul public românesc imaculat. Va clama victoria în lupta sa împotriva justiției. Milioane de români care au respectat legile acestei țări sunt umiliți încă o dată. Află acum, în anul 2019, că există oameni mai presus de lege. Învață că există dreptate, dar nu pentru oricine. Văd, din ce în ce mai clar, că există oameni și supra-oameni„, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea mai afirmă că PNL nu va abandona lupta pentru democrație, lege și dreptate în România.

„Le promit asta românilor care, deși sunt acum umiliți de o mână de infractori ajunși să facă legi, cred în această țară și în viitorul ei în Europa”, a adăugat liderul PNL.

„La Ministerul Justiției, nu la mine avem un astfel de draft de Ordonanță de Urgență. Spuneam aseară (duminică, n.r.) că doamna prim ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare Ordonanță. Pentru a fi adoptată, Ordonanța de Urgență va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul consiliului legislativ, se va solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să-l aibă proiectul. Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil, care înseamnă și cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent de o parte, de o instanță legal constituită pe de altă parte”, a mai declarat ministrul Justiției.

Toader a mai spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

„Un lucru pe care nu l-ați subliniat – Eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitiv de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Toate. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. Sigur, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați, în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la altă soluție, dar în opinia mea, trebuie și pot să fie preocupați și cei care au fost achitați de complete”, a subliniat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, contestația nu va fi depusă de către cel achitat: „Dar cine? Procurorul, ca a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură. Nu știu dacă sunt mai multe cauze în fața unor complete nelegal constituite în care s-au pronunțat achitări sau condamnări. Trebuie să aibă dreptul la un proces echitabil. Toți vor fi puși în aceeași situație”.

Tudorel Toader a declarat, luni, că atenția privind emiterea unei posibile Ordonanțe de Urgență ar trebui să se îndrepte, cel puțin în egală măsură, spre cei care au generat „acest eveniment neplăcut”, adică spre cei care au constituit completele de 5 judecători de la ÎCCJ din 2014 până în prezent.

„Referitor la declarația privind posibila Ordonanța de Urgențp pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2104 încoace, la zi, au fost condamnați în complete sau de complete nelegal constituite. Cred că atenția dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele și am ajuns în situația în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite„, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Am pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite. Vom putea face contestație în anulare, iar instanța în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovați vor plăti,” a declarat ministrul Justiției, la România TV. „Ordonanța e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun soluția, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil.”

Ministrul nu crede că partenerii europeni vor avea obiecții.

„Membrii familiei europene sunt dornici de stabilitea statului de drept. Câtă vreme avem o instanță constituțională națională și ea spune că Justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, nu cred că partenerii europeni, MCV, vor putea spune altceva, pentru că ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR, ceea ce nu s-a făcut și nu cred că se face,” consideră Toader.

Cel mai probabil, varianta ordonanței va fi aleasă și în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI.

„A mai declarat Curtea neconstituțională și constituirea acelor protocoale. Așteptăm motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecătoruii constituționali și în funcție de care, probabil, vom proceda cu aceeași măsură, să redăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat. Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcute pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe baza de protocoale și de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală,” explică Tudorel Toader.

Tudorel Toader susține că amenințările cu condamnarea României la CEDO nu se bazează pe realitate, deoarece Curtea a stabilit doar un termen pentru a prezenta graficul cu remedierea condițiilor din închisori.

„Lucrul pe care-l știm cu toții, unii nu-l recunosc, faptul că Instanța Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmația: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni, să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmații au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege inițiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componența anterioară, a propus schimbarea – în loc de 3 zile câștigate la liberare condiționate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNL, USR, Opoziția care critică legea a fost foarte vocală în a o susține”, amintește Toader, care adaugă că, atunci când legea a ajuns la președinte pentru promulgare, Iohannis „nu și-a pus problema dacă este oportună sau nu”.

„Acum îi vedem efectele. Eu repet și îmi asum ce fac eu și Ministerul Justiției și nu ce fac alții în legătură cu reglementările, pentru că avem competențe partajate. Am văzut parcursul legislativ, am vorbit cu doamna premier, cu Admnistrația penitenciarelor, am făcut o nouă evaluare și vom decicde mâine (luni – n.red.)ce e de făcut. Sunt mai multe variante, dar nu pot avansa eu varianta finală. E important să aflăm adevărul cum e din practica judiciară, din procesul legislativ.”

Ministrul Justiției Tudorel Toader este așteptat să prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineața, o analiză cu privire la recursul compensatoriu și efectele sale, dar și propunerile legislative pe care le are.

Orban: Ordonanța nu are bază constituțională

Președintele PNL Ludovic Orban consideră că ordonanța anunțată de Tudorel Toader pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite nu are temei constituțional.

„E clar că PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnați și pentru cei necondamnați, în încercarea de a îi scăpa de pedeapsă, atât pe unii, cât și pe ceilalti,” a declareat Orban pentru Mediafax. „O astfel de ordonanță este neconstituțională. Decizia Curții este foarte clară. Practic se va lăsa la latitudinea instanței să considere cursul proceselor care se derulează, să decidă care probe sunt administrate corect și care nu. Nicidecum nu creează bază constituțională pentru o astfel de ordonanță. Cu siguranță nu există un temei constituțional pentru emiterea unei astfel de ordonanțe și vom încerca prin toate mijloace să ne opunem adoptării unui astfel de act normativ.”

Liderul liberal crede că guvernanții caută, de fapt, diferite forme de grațieri și amnistii.

„De 7 ani de zile, PSD are obsesia legii aministiei și grațierii. Nereușind să dea o lege a amnistiei și grațierii, au declanșat toate procedurile posibile pentru a da diferite forme de grațieri și de amnistii. De la recursul compensatoriu, în care au scos 14.000 de deținuți pe stradă, punând în pericol viața, integritatea și proprietatea privată a fiecărui cetățean român, până la proiectul de lege atacat de noi la CCR privind desecretizarea tuturor actelor emise în baza deciziei CSAT din 2005 și până la toate falsele conflicte de natură constituțională, declanșate pe diferite teme, sunt disperați să își scape infractorii de pedeapsă,” crede președintele PNL.

USR: PSD îl scapă pe Dragnea de condamnare

USR avertizează că – prin ordonanța anunțată de Toader – PSD vrea să își scape președintele de condamnarea din Dosarul Referendumului. și cheamă lumea la proteste de stradă.

„Istoria se repetă! Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunțat că Guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență care, practic, va anula toate sentințele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, începând cu anul 2014. Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toți corupții condamnați de ÎCCJ în ultimii cinci ani. La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieșim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!” scriu reprezentanții USR pe Facebook.

Marius Pașcan, PMP: PSD dă foc României!

Deputatul PMP Marius Pașcan face apel la oameni să iasă în stradă, deoarece PSD „dă foc României” pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de pușcărie.

„Săriți, oameni buni! La doi ani de la mârșăvia care a scos România în stradă, cu privire la promovarea OUG 13 pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, în scopul asigurării condițiilor pentru punerea în libertate și la adăpostul legii a politicienilor infractori, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a detonat duminică „bomba” serii. A transmis public că Guvernul va adopta curând o ordonanță de urgență care, finalmente, anulează toate sentințele, începând cu anul 2014, care au fost stabilite de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție,” scrie Pașcan pe Facebook.

El avertizează că ordonanța nu e decât o formă mascată a amnistiei.

„Această ordonanță cu dedicație este menită să-l facă scăpat pe Liviu Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumul, precum și pe alți câteva sute de acoliți și infractori deja condamnați definitiv de ÎCCJ. Această nouă OUG este de fapt un act normativ pentru o amnistie și grațiere mascate. Pentru a scăpa de pușcărie, Liviu Dragnea dă foc României! Nu-l interesează poziția actuală delicată a României, aflată la președinția Consiliului Uniunii Europene, nici decredibilizarea irevocabilă a țării în raport cu partenerii săi europeni, nici efectele grave generate de recursul compensatoriu, care oricum a adus pe străzi infractori periculoși… Nu contează nimic, oameni buni, Dragnea (PSD), Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) și șleahta de politicieni cu grave probleme penale trebuie cumva salvați, trebuie să scape cu averile dobândite fraudulos intacte. Săriți!!!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului