VIDEO „Pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian” / Recep Erdoğan cataloghează Hamas drept un „grup de eliberatori”

Publicat: 25/10/2023, 14:44
Actualizat: 25/10/2023, 21:50

Recep Tayyip Erdoğan a vorbit la o reuniune a grupului parlamentarilor săi din Marea Adunare Națională a Turciei despre atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza, „opresiunea din Palestina” și despre Hamas, care este „un grup de eliberatori”. 

UPDATE 17.30 

Israel reacționează la afirmațiile lui președintelui turc Recep Erdoğan

Israelul a afirmat că Hamas este o organizație mai mare decât ISIS, care „ucide cu brutalitate și intenție bebeluși, copii, femei și bătrâni, ia civili ostatici și își folosește propriii oameni ca scuturi umane”.

Nici măcar încercarea președintelui turc de a apăra organizația teroristă și cuvintele sale incitante nu vor schimba ororile pe care le-a văzut întreaga lume și faptul fără echivoc: Hamas = ISIS, a transmis MAE israelian.

Citește mai multe aici. 

Știrea inițială.

Președintele turc a spus că a anulat vizita pe care intenționa să o facă la Tel Aviv, menționând că Israelul a profitat de bunele intenții ale Turciei, transmite Hürriyet. Președintele Turciei a amintit și întâlnirea pe care a avut-o cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la New York, din septembrie.

I-am strâns mâna lui Netanyahu o dată în viață (n.r. în SUA). Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce. Au abuzat de bunăvoința noastră. (…) Relațiile ar fi putut fi diferite, dar asta nu se va mai întâmpla, din păcate, a spus liderul turc, conform sursei citate.

Reacționând la atacurile Israelului asupra Gaza, Erdoğan a spus că „Israelul ucide copii” și că nu „putem permite niciodată ca acești copii să fie uciși”.

Israel, nu poți merge nicăieri cu această mentalitate. (…) Totul este de a stabili o lume justă. Nimeni nu poate dormi liniștit într-o lume în care părinții își țin în brațe trupurile copiilor. Este valabil și pentru fiecare țară în care nu există niciun obstacol. Este timpul să vorbim despre situația celor care au întors spatele adevărului prin acțiuni care nu se pot compara cu aceste masacre. A găsi scuze pentru atacuri este moștenirea Occidentului din istoria sa sângeroasă, a spus Erdoğan, într-o adresare directă către Israel.

Hamas este un grup de eliberatori

Președintele Recep Erdoğan a mai spus că Turcia nu datorează nimic Israelului și a caracterizat Hamas drept „un grup de eliberare care luptă pentru a-și proteja pământul”.

Israel, Occidentul îți datorează mult, dar Turcia nu-ți datorează nimic. Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare care se luptă pentru a-și proteja pământul.

Reamintim că, în anul 1997, Departamentul de Stat al SUA a adoptat o decizie prin care a desemnat Hamas organizație teroristă. Decizia a fost urmată de una similară a Uniunii Europene.

Pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian

Președintele Erdoğan a mai spus că Turcia nu datorează nimic Israelului că este gata să ofere „garanții părții palestiniene cu prezența noastră politică și militară”. Liderul turc consideră că pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian independent, recunoscut de întreaga lume. „În caz contrar, nu se poate prevedea unde va duce radicalizarea”.

Nu avem nicio problemă cu statul Israel, dar avem o problemă cu politica acestuia față de palestinieni. (…) Toți actorii trebuie să acționeze în mod responsabil pentru a preveni răspândirea războiului. Invit țările cu rațiune și conștiință să facă presiuni asupra guvernului Netanyahu pentru a readuce Israelul în fire. Dacă vrem o lume în care să predomine pacea, conceptul de cruce și semilună trebuie lăsat deoparte. Altfel, ar fi o rușine pentru umanitate. Ne așteptăm ca Organizația pentru Cooperare Islamică să demonstreze o poziție potrivită misiunii sale. Credem că acționarea cu țările islamice este cea mai eficientă metodă. Turcia nu se va abține niciodată să își asume responsabilitatea. Considerăm problema garanției ca fiind cea mai eficientă metodă de a aduce o soluție realistă. Suntem pregătiți să fim garanții părții palestiniene cu prezența noastră politică și militară. Recomandăm conferința de pace Palestina-Israel.

CITEȘTE ȘI:

IDF și Shin Beth anunță că l-au ucis pe Tissir Mubashir, unul dintre comandanții Hamas

Şeful Hezbollah s-a întâlnit cu lideri din Hamas şi Jihadul Islamic, pentru a discuta despre ce trebuie să facă pentru „a obţine o VICTORIE reală”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică