Panou cu „Terra Siculorum” (Pământ Secuiesc), amplasat de UDMR în fața Prefecturii Covasna

Panou cu Terra Siculorum (Pământ Secuiesc), amplasat de UDMR în fața Prefecturii Covasna
Publicat: 05/11/2012, 23:20
Actualizat: 28/09/2018, 04:26

Un panou cu inscripția „SIC-Terra Siculorum” (Pământ Secuiesc) a fost amplasat, luni, în fața Prefecturii Covasna de reprezentanții UDMR, ca protest față de acțiunile prefectului Codrin Munteanu, care la rândul său se plânge de „presiuni și intimidări”.

La inițiativa UDMR Covasna, luni dimineață a fost amplasat, în fața sediului Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătrați cu inscripția „SIC – Terra Siculorum”, la eveniment participând președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, și cel al organizației Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Panoul va rămâne acolo până la Crăciun, UDMR Covasna având aprobare în acest sens de la Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas Sandor, care este și șeful Consiliului Județean Covasna, a declarat că această acțiune este îndreptată în primul rând împotriva deciziilor și comportamentului prefectului de Covasna, Codrin Munteanu.

„Domnul prefect până acum nu a adus în județ nici măcar o pioneză sau fonduri pentru administrațiile publice locale din județ, în schimb există un șir lung de decizii și atacuri din partea domniei sale la adresa simbolurilor și sentimentele secuilor din județ”, a afirmat președintele UDMR Covasna.

El a exemplicat cu acțiunea prefectului de a ataca deciziile privind denumirea mai multor instituții de cultură, steagurile orașelor Sfântu Gheorghe și Covasna, al județului, inscripțiile de la intrarea localităților cu mesajul „Isten hozta” („Dumnezeu v-a adus”).

„Se vede că aceste acțiuni ale dânsului sunt bine gândite de dinainte, nu sunt aleatorii, ci sunt un șir de atacuri împotriva însemnelor, simbolurilor și sentimentele noastre. Iată că, dacă dânsul așa vede, avem și noi un răspuns”, a subliniat liderul UDMR Covasna.

Tamas a susținut că există o practică constantă a Guvernului României de a utiliza în hotărârile de guvern expresii care în mod generic amintesc de regiuni, precum Țara Hațegului, Țara Bârsei sau Țara Silvaniei.

„În opinia noastră, folosirea expresiei Ținutul Secuiesc are același rol ca și folosirea expresiei Țara Hațegului, Țara Silvaniei. Suntem convinși că nu există nicio problemă de legalitate, numai că după cuvântul «ținut» urmează cuvântul «secuiesc»”, a spus el.

Ulterior, președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, într-o conferință de presă organizată în fața sediului Prefecturii, că prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, nu face altceva decât să provoace comunitatea maghiară.

„Există o expresie – «Cel care seamănă vânt culege furtună» – și cred că prin acțiunile pe care le-a avut domnul prefect, după instalare, dânsul nu a făcut altceva decât să provoace comunitatea maghiară. Noi am avut discuții cu dânsul, chiar când a mai fost prefect, în 2009, și l-am rugat atunci să nu jignească comunitatea maghiară permanent, pentru că și noi vom reacționa, nu putem tolera, spre exemplu, ca steagul orașului să fie atacat”, a spus Antal.

El a menționat că, spre exemplu, pe Tâmpa există un steag al orașului Brașov și nu deranjează pe nimeni.

„Este normal să fie așa, pentru că fiecare cetățean dorește să aibă simbolurile, identitățile lui, indiferent că vorbim despre națiune sau despre o localitate sau județ. Însă, domnul prefect nu a putut sta cuminte, cum se spune, și ne-a tot provocat, iar ultima picătură în paharul oricum umplut a fost acea acțiune prin care a spus că steagul secuiesc poate fi la fel ca un steag al unui club de fotbal sau al unei mărci de automobile”, a susținut Antal.

El a adăugat că prefectul Munteanu poate ataca anumite decizii ale autorităților locale, dar nu și deciziile cetățenilor care vor arbora steagul secuiesc la casele lor.

„(…) Nu cred că face cinste Guvernului să aibă un asemenea reprezentant în teritoriu, care nu face altceva decât să jignească o comunitate care, vrem, nu vrem, trăim în această țară, este pământul nostru natal, nu vrem să plecăm de aici și spun acest lucru celor care o să ne trimită în Ungaria sau în Asia. Noi nu vrem să plecăm de aici, este pământul nostru natal și dorim să fim respectați în această țară pentru că ne plătim impozitele, cel puțin în aceeași măsură cum o fac cei care locuiesc în alte județe”, a conchis liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

În replică, reprezentanții Cancelariei prefectului au trimis un comunicat de presă în care subliniază că principala prerogativă a prefectului este aceea de a asigura respectarea Constituției și a legilor țării, iar acțiunile autorităților locale ar fi „presiuni și intimidări” legate de dorința Prefecturii de a clarifica aspecte privind cheltuirea banilor publici.

În acest sens, în 23 octombrie, Prefectura a solicitat CJ și Primăriei Sfântu Gheorghe lista agenților economici, a contractelor și a valorii contractelor încheiate în cadrul Programului Operațional Regional, contracte care în județ cumulează peste 170 de milioane de lei. Conform sursei citate, autoritățile locale au refuzat să comunice informații complete, astfel că vineri li s-a solicitat să comunice integral lista societăților comerciale care au semnat contracte de servicii și/sau lucrări în legătură cu aceste proiecte.

„În acest context, având în vedere reacția imediată de nemulțumire exprimată de unii aleși locali față de acest demers, apreciem că întreaga conferință de presă de astăzi (luni – n.r.) este consecința acțiunii noastre de transparentizare a cheltuirii banilor publici. În fapt, ne aflăm în fața unei forme de presiune și intimidare care să determine abdicarea Instituției Prefectului de la exercitarea atribuțiilor de asigurare a respectării legii și renunțarea la clarificările legate de cheltuirea banului public, prin specularea unor teme etnice, prezentate trunchiat, menite să manipuleze emoțional populația”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Potrivit sursei citate, se va cere transparentizarea sumelor de bani cheltuite în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”, construcțiile realizate și inaugurate cu mai bine de un an în urmă, precum și „utilitatea obiectivă a acestor edificii care stau «sub lacăt» de o bună perioadă de timp. Totodată, vom sesiza ANI pentru a clarifica dacă contractele încheiate cu firmele socrilor reprezintă sau nu conflict de interese”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator