Paradoxul SRI-Hexi Pharma: Am sesizat autoritățile, dar am și cumpărat dezinfectanți de la ei

Paradoxul SRI-Hexi Pharma: Am sesizat autoritățile, dar am și cumpărat dezinfectanți de la ei

Informațiile privind documentele SRI au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activității SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declanșat de acest for parlamentar în legătură cu acțiunile SRI referitor la problematica infecțiilor nosocomiale – așa-numitul scandal „Hexi Pharma”.

Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungând la următoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, „SRI a derulat o activitate continuă și consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central și local”.

„Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât și probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operațional. Astfel, în intervalul menționat, SRI a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central – președinților României, prim-miniștrilor, președinților celor două Camere ale Parlamentului, miniștrilor Sănătății, altor miniștri și responsabili din domeniul securității naționale – 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești sau care abordează și subiectul infecțiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecților și președinților de consilii județene din majoritatea județelor țării – 388 de documente de informare vizând acest subiect”, informează comisia, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracțiuni.

„În ceea ce privește, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acțiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (Ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central„, mai precizează Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Conform Comisiei, sesizările de natură penală ale SRI au inclus aspecte referitoare la „favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanți și acordarea de contracte preferențiale, nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini și lipsa conformității ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor”.

Documentele depuse de SRI la Comisie au cuprins numărul de înregistrare și data emiterii fiecărui document, subiectul informării și destinatarii la care a ajuns fiecare informare în parte.

În urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, precizăm că nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI și SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii și/sau acționarii acesteia„, mai arată comunicatul de presă al Comisiei, care nu precizează în ce au constat și cum ar fi putut fi realizate aceste verificări.

SRI și-a cumpărat 10% din dezinfectanți de la Hexi Pharma

SRI a mai arătat, conform Comisiei de supraveghere din Parlament, că în prezent nu mai are relații comerciale cu Hexi Pharma, prin Direcția Medicală și spitalul SRI „Agrippa Ionescu”, însă că în perioada 2011-2016, spitalul și Direcția Medicală a SRI au făcut achiziții directe de la Hexi Pharma, „în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați”.

„Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat”, arată Comisia SRI.

Cluj: Foști și actuali lideri locali nu își amintesc de sesizările SRI

Fostul prefect al județului Cluj din anul 2011, Florin Stamatian, care este medic de profesie, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că nu aprimit informări de la SRI despre dezinfectanții Hexi Pharma.

„Nu am primit astfel de informări de la SRI, pentru că dacă aș fi primit aș fi reacționat cumva, mai ales că sunt medic”, a spus Stamatian.

La rândul său, actualul prefect, Gheorghe Ioan Vușcan, care se află în funcție din 2012, a declarat că nu-și amintește să fi primit astfel de informări, dar dacă au fost primite, acestea au fost transmise mai departe pentru a se lua măsurile de rigoare.

„Nu-mi amintesc, dar dacă au fost le-am trimis mai departe la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a începe controale”, a spus și Vușcan.

Nici fostul președinte din anul 2011 al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, nu își amintește să fi primit astfel de informări de la SRI.

„Nu mai știu dacă am primit informări de la SRI pe această temă, au trecut cinci ani de atunci. Dar dacă am primit, am trimis mai departe la spitalele din subordinea Consiliului Județean Cluj pentru luarea unor măsuri”, a subliniat Tișe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere