Parlamentarii UDMR acuză din nou România că acționează împotriva minorităților: Românii trebuie să accepte că Ardealul este locul nostru natal

Parlamentarii UDMR acuză din nou România că acționează împotriva minorităților: Românii trebuie să accepte că Ardealul este locul nostru natal
Publicat: 07/10/2017, 14:27
Actualizat: 25/03/2019, 22:30

„Pregătindu-ne de Centenarul din 2018, am propus dialog, dar ne-am izbit de zidul respingerii. Ne-am dorit ca numărul celor care pot folosi limba maghiară să fie cât mai mare în acele localități unde ponderea minorităților depășește 10 %, iar prin introducerea pragului alternativ ne-am dorit să dăm o mână de ajutor cetățenilor de naționalitate maghiară care trăiesc în acele localități, unde ponderea nu depășește 10 %. Prin respingerea propunerilor de modificare a Legii nr. 215/2001 majoritatea română, de fapt, a respins dialogul cu minoritatea maghiară. Noi eram pregătiți să căutăm împreună soluții viabile și bune pentru toată lumea, ca pragul de 20 % să se schimbe la 15 %”, au afirmat deputații UDMR, Magyar Lóránd și Erdei D. István, potrivit unui comunicat transmis de UDMR.

„În județul Satu Mare sunt trei localități unde numărul minorităților nu ajunge la 20 de procente. În Ardud, din cei 6.231 de locuitori 1.092 sunt maghiari, în Medieșu Aurit din cei 6.683 de locuitori 1.007 sunt maghiari, iar în Doba, din 2.760 de locuitori, 537 sunt de etnie maghiară. Noi considerăm că acești cetățeni au dreptul la folosirea limbii materne în relația cu instituțiile administrative, în toate instituțiile deconcentrate”, a mai declarat Erdei.

Deputatul Magyar Lóránd susține că un stat nu își demonstrează puterea lăsând loc mentalității nedemne de secolul al XXI-lea.

„România trebuie să înțeleagă și să accepte: trăim în această țară, Ardealul este locul nostru natal și noi aici vrem să trăim ca cetățeni cu drepturi depline — dar fără dialog, ba fără cea mai mică dorință de a dialoga, nu rămâne altceva decât o frustrare de 100 de ani. Un stat puternic își respectă cetățenii, indiferent de limba pe care aceștia o vorbesc, indiferent de naționalitatea lor și nu își demonstrează puterea, lăsând loc mentalității nedemne de secolul al XXI-lea, afirmând că maghiarii ar trebui să plece din țara lor”.

Deputatul a precizat că s-a demonstrat că actuala clasă politică românească e incapabilă de a dialoga, iar această incapacitate va fi și mai crâncenă în 2018, când, prin instigare la ură, vor încerca distragerea atenției de la problemele reale și din ce în ce mai grave ale societății.

Reacțiile vin după ce plenul Camerei Deputaților a respins proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică.

Proiectul de lege a fost respins cu 256 de voturi, fiind susținut doar de 21 de deputați.