Maria Stan
28.02.2019
Politică

Parlamentul l-a DEMIS pe directorul AEP pe departamentul CONTROLULUI partidelor. USR: Este un abuz al PSD!

Parlamentul l-a DEMIS pe directorul AEP pe departamentul CONTROLULUI partidelor. USR: Este un abuz al PSD!
Birourile reunite ale Parlamentului au aprobat, joi, destituirea directorului general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale a AEP, Toma-Bogdan Costreie. Deputatul USR, Stelian Ion, a afirmat că decizia este „un abuz" al PSD.

Pe data de 3 octombrie 2018, Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au fost sesizate de Birourile permanente în vederea întocmirii unui raport în privința a trei persoane încadrate în categoria înalților funcționari publici parlamentari din cadrul Autorității Electorale Permanente: Gabriel-Constantin Saucă, Cristian-Alexandru Leahu, Toma-Bogdan Costreie.

Astfel, pe 26 februarie a.c., Comisiile juridice au stabilit să acorde aviz favorabil pentru destituirea din funcția publică a înalților funcționari publici din cadrul AEP a lui Toma-Bogdan Costreie, având funcția de director general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, ulterior ședinței Birourilor Permanente reunite că decizia are legătură cu controlul declanșat la AEP cu privire la modul în care a cheltuit PSD subvenția pentru partide și că prin hotărârea aceasta a fost comis „un abuz”.

 

„Azi (joi – n.r.) s-a mai consumat un episod de prost gust marca PSD în Birourile permanente reunite, este legat de faptul că după controlul declanșat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcționarii care au început acel control. Azi (joi – n.r.) a fost vorba în Birourile permanente reunite despre destituirea persoane care ocupă funcția de director în cadrul AEP, responsabil pe partea de controale ale finanțării partidelor politice. În mod absolut nelegal, s-a scornit retroactiv un ața zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declarație de neapartenență la vreun partid politic deși nu i-a fost cerută niciun moment această declarație și nu a fost chemat niciodată să dea explicații cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz . Dacă această persoană va da în judecată Parlamentul cu siguranță va avea câștig de cauză pentru că nu este admisibil să destitui doar pentru că nu își mai este pe plac o anumită persoană și că îndrăznește să pornească un control la partidul tău”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, după ședința Birourilor Reunite ale Parlamentului.

 

 

Referitor la subiect, vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat, marți, că a fost suspendat controlul privind modul în care PSD a cheltuit bani pe care i-a primit din subvențiile acordate partidelor politice în 2017 ca urmare a unei adrese a Curții de Conturi pentru exercitarea controlului din august 2019.

Acesta a adăugat că a transmis o nouă adresă Curții de Conturi prin care i-a solicitat să vină alături de AEP în control începând din luna martie 2019.

Inchide