Parlamentul votează, luni, numirea lui Eduard Hellvig la șefia SRI

Parlamentul votează, luni, numirea lui Eduard Hellvig la șefia SRI
Publicat: 01/03/2015, 15:17
Actualizat: 01/03/2015, 17:22

Tot luni, plenul reunit va adopta hotărâri de modificare a componenței Comisiilor de cod electoral și de revizuire a Constituției, dacă PNL și PSD ajung cu negocierile la un punct comun.

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercurea trecută, la propunerea PSD, ca ședința de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI să aibă loc luni, începând cu ora 16.00.

Comisia de control al activității SRI avizase, cu o zi în urmă, favorabil nominalizarea acestuia la șefia Serviciului, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, fiind înregistrate 7 voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

A doua zi după ce a fost propus de președintele Klaus Iohannis, Eduard Hellvig a primit susținerea publică a UNPR pentru șefia SRI.

În schimb, PSD a discutat în BPN despre susținerea lui Hellvig, stabilind că parlamentarii social-democrați vot vota favorabil, dar apreciind că este necesară o discuție publică despre modul în care funcțiile din instituțiile importante sunt preluate de putere.

Liberalii, prin vocea lui Ludovic Orban, au acuzat „tergiversarea” votului în cazul lui Eduard Hellvig, ei dorind ca Parlamentul să se reunească în aceeași zi, miercuri, pentru a valida numirea acestuia la șefia SRI.

Surse politice au precizat, atunci, că PSD ar dori să negocieze numirea viitorului șef al SIE în schimbul unui vot favorabil acordat de social-democrați lui Hellvig, la șefia SRI, în condițiile în care liderul PSD, Victor Ponta, vorbise în mod repetat despre respectarea principiului prinvind existența unui echilibru în preluarea funcțiilor de către putere și opoziție.

Informația a fost, însă, negată de copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Întrebată dacă PSD negociază șefia SIE și dacă, în această situație, tergiversarea numirii la SRI ar avea legătură cu acest fapt, Gorghiu a precizat că nu știe să existe vreo negociere.

„Nu știu niciun motiv pentru care PSD a decis să amâne, prin votul din Birourile Permanente, plenul reunit. Nu știu să existe vreo negociere. Mă îndoiesc că poate exista o negociere din acest punct de vedere. Pentru că nu la nivel parlamentar se decide propunerea pentru viitorul șef al SRI sau al SIE, ci propunerea, conform Constituției, vine de la șeful statului”, a spus Gorghiu.

La rândul lui, Ludovic Orban a precizat că liberalii au solicitat ca ședința Parlamentului pentru numirea lui Eduard Hellvig să aibă loc miercuri și nu a înțeles de ce PSD a propus data de luni, nedând niciun argument.

El a arătat că este un comportament „profund imoral” și o atitudine de neînțeles din partea PSD și el nu înțelege ce vrea PSD să câștige din acest lucru, precizând că „este vorba de numirea unui director al unui serviciu de informații, într-o perioadă în care există o conducere interimară asupra căruia există semne de întrebare, și chiar PSD a solicitat, în perioada în care președintele Iohannis a reflectat la această numire, să grăbescă numirea, iar astăzi vin cu o propunere total lipsită de logică în care singurul argument a fost că suntem noi mulți și așa vor mușchii lor”.

Surse parlamentare au precizat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că plenul renunit al Parlamentului nu va fi convocat în cursul zilei de miercuri, deși procedurile formale au fost îndeplinite, întrucât nu s-a ajuns la un acord între PSD și PNL asupra mai multor teme care ar putea face obiectul unui astfel de plen comun, PSD și PNL negociind încă în privința Comisiilor comune de Cod electoral și pentru revizuirea Constituției, a căror șefia a fost dată la schimb.

În această situație, președintele Comisiei de Cod, Valeriu Zgonea (PSD), a anunțat deja că se va retrage din această funcție, care va reveni PNL, respectiv actualului vicepreședinte, Mihai Voicu. În schimb, PSD va prelua șefia Comisiei de revizuire a Constituției.

Președintele PSD, Victor Ponta, a solicitat în mod expres, luni, după BPN al PSD, ca PNL să-și nominalizeze cei cinci membri în Comisia de revizuire a Constituției. Astfel, sursele citate au arătat că șefia Comisiei de revizuire a Constituției ar putea reveni fie lui Valeriu Zgonea (PSD), fie lui Călin Popescu Tăriceanu (PLR), fie lui Ioan Chelaru (PLR).

Sursele citate mai precizau că, odată ce PSD și PNL vor ajunge la un acord în urma negocierilor, plenul reunit va fi convocat și se va pronunța atât asupra șefului SRI, cât și a noilor componențe ale Comisiilor de Cod Electoral și de revizuire a Constituției.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat, săptămâna trecută, că liberalii au decis să-i schimbe din Comisia de revizuire a Constituției pe parlamentarii care și-au încetat mandatul sau care au decis să se retragă, cum este cazul lui Crin Antonescu și al Alinei Gorghiu.

El a menționat că vor fi înlocuiți senatorii Crin Antonescu și Tudor Chiuariu, foștii deputații Petre Roman, George Scutaru și actualul co-președinte al PNL, Alina Gorghiu și a precizat că Antonescu și Gorghiu au decis să se retragă din Comisia de revizuire a Constituției.

De asemenea, Stroe a afirmat că PNL va propune un candidat pentru poziția de președinte al Comisiei în locul lui Crin Antonescu. Surse din PNL au declarat pentru MEDIAFAX că liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, va fi cel propus pentru poziția de președinte al acestui for.

La rândul său, președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi, că discuția despre cine va fi propus pentru a ocupa funcția de președinte al Comisiei de revizuire a Constituției va avea loc în cadrul coaliției de guvernare, în condițiile în care șefia Comisiei de Cod electoral a fost cedată PNL.

Ponta a precizat că PSD și PNL au schimbat președințiile comisiilor de Cod electoral și de revizuire a Constituției, fiecare formațiune având un interes în preluarea uneia sau a alteia dintre comisii.

„PNL avea președinția Comisiei de revizuire a Constituției. Domnul Antonescu a renunțat (la șefia comisiei, n.r.) și pentru PSD proiectul USL de revizuire a Cosntituției era, între cele două, pe primul loc ca prioritate, iar pentru PNL era schimbarea sistemului electoral. Înțeleg că a fi președinte domnul Voicu, care a fost și în 2008, când s-a făcut legea actuală, deci e cel mai în măsură să o modifice”, a spus Ponta.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!