Patru miniștri de Externe din UE i-au trimis lui Barroso o scrisoare cu bătaie spre România

Redactor:
Anca Simina
Patru miniștri de Externe din UE i-au trimis lui Barroso o scrisoare cu bătaie spre România
Miniștrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei și Finlandei i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, un mecanism de reacție în cazul în care principiile statului de drept mai sunt încălcate în Uninunea Europeană, mergând până la tăierea fondurilor.

Miniștrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei și Finlandei i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, un mecanism de reacție în cazul în care principiile statului de drept mai sunt încălcate în Uniunea Europeană, mergând până la tăierea fondurilor UE.  Subiectul ar urma să fie discutat la inițiativa celor patru astăzi în Consiliul Afaceri Generale, la Bruxelles.

Scrisoarea miniștrilor de externe nu menționează explicit Ungaria sau România, țările criticate în ultimele luni pentru astfel de practici, dar i-a fost trimisă lui Barroso pe 6 martie, cu o zi înainte de Consiliul Afaceri Interne în care era inițial pe agendă aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Înainte ca textul integral să fie făcut public, fostul președinte Ion Iliescu s-a arătat tranșant: „Acum venim cu tot felul de fleacuri„, a comentat el, etichetând drept „dispute inutile” demersurile ministrilor de externe Guido Westerwelle (Germania), Frans Timmermans (Olanda), Villy Søvndal (Danemarca) și Erkki Tuomioja (Finalanda).

„Este de o importanță crucială ca valorile fundamentale cuprinse în Tratate să fie respectate. Iar Uniunea Europeană trebuie să fie extrem de atentă când acestea sunt puse sub semnul întrebării oriunde în interiorul granițelor sale și să reacționeze prompt și eficace”, se arată în textul scrisorii publicate de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

Cei patru miniștri cer „un mecanism rapid și eficace”, „nediscriminatoriu și aplicabil tuturor statelor membre în același mod”, în trei pași. Primul: Comisia Europeană „să semnaleze din  timp deficitele într-un stat membru și, dacă există suținerea statelor membre, să ceară țării să remedieze situația”. Al doilea: „O varietate de opțiuni ar trebui explorate pentru a impune respectarea acestor valori, inclusiv introducerea unui dialog politic structurat, aducerea acestei chestiuni în fața Consiliului din timp, ori încheierea unor întelegeri constrângătoare între Comisie țara respectivă. Al treilea: „În ultimă instanță, suspendarea fondurilor europene ar trebui să fie posibilă”.

În final, cei patru miniștri menționează „importanța fundamentală a chestiunii” și avertizează că intenționează să discute subiectul în CAG programat astăzi: „Având în vedere importanța fundamentală a chestiunii, am dori să discutăm acest subiect în Consiliul Afaceri Generale, drept pentru care trimitem o copie a acestei scrisori președintelui Consiliului”.

La o reuniune PSD, ministrul de Externe Titus Corlățean s-a declarat în principiu de acord cu un astfel de mecanism, dar a pus câteva condiții, acuzând indirect populismul și lipsa de solidaritate din țările semnatarilor.

„Dacă această propunere vizează și asigurarea unor principii fundamentale ale UE precum solidaritatea și respingerea unor idei privind noi linii de demarcație, o Europă cu mai multe viteze, și dimpotrivă, mai multă solidaritate între mai vechii membri și mai noii membri, respingerea populismului și curentelor populiste, foarte prezente o serie de state paradoxal cu o veche democrație, atunci ar putea fi o idee extrem de interesantă pe care și noi o putem lua în considerare”, a comentat Corlățean.

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Loredana Chivu, apariție incendiară în cea mai provocatoare lenjerie intimă! Parcă nu are nimic pe...
Inchide