PC îi flutură lui Antonescu acordul pe care l-a semnat în 2012

PC îi flutură lui Antonescu acordul pe care l-a semnat în 2012
Publicat: 14/02/2014, 13:43
Actualizat: 26/03/2019, 19:47

Președintele PC, Daniel Constantin face public textul acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta și Crin Antonescu, potrivit căruia, după alegerile parlamentare, nominalizarea USL pentru funcția de președinte al Senatului revenea PC.

„Pentru a înlatura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcția de președinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu «în anumite condiții», așa cum susținea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcției către domnul Antonescu pentru a potența candidatura acestuia la funcția supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL”, se arată într-o declarație a lui Daniel Constantin remisă MEDIAFAX.

El a spus că a luat decizia prezentării publice a acestui document „ca urmare a dezinformării propagate în plan public în legătură cu ponderea Partidului Conservator în guvernare”.

„Accentuez că nu exista intenția ca Partidul Conservator să preia funcția deținută de domnul Antonescu și că am facut această precizare strict în ideea unei corecte informări”, a subliniat Constantin.

Liderul PC a remis agenției MEDIAFAX și textul „Acordului politic PSD, PNL și PC”, semnat în martie 2012 de Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin.

Astfel, potrivit acordului, „la următoarele alegeri prezidențiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcția de Președinte al României revine Partidului Național Liberal”

De asemenea, „după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcția de Prim Ministru al Guvernului României revine Partidului Social Democrat”.

„După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcția de Președinte al Senatului revine Partidului Conservator”, se mai arată în documentul semnat în martie 2012. Totodată, se prevede că funcția de președinte al Camerei Deputaților revine PSD.

„Pentru repartizarea tuturor funcțiilor numite la nivelul administrației centrale și guvernamentale care vor reveni USL după următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, se va respecta următoarea proporție: PSD 50%, PNL 40% și PC 10%”, se mai arată în document.

Acordul mai stabilește că orice modificare a acestuia se poate realiza „exclusiv pe baza consensului părților semnatare”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că el nu a încheiat niciun document secret cu Daniel Constantin sau cu altcineva și că protocolul ACD prevedea că președinția Senatului revenea PC, în anumite condiții, arătând că nu este omul care poate fi amenințat cu pierderea unui post.

Întrebat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre declarația președintelui PC, Daniel Constantin, care i-a cerut permisiunea de a da publicității un document semnat în martie 2012, Antonescu a răspuns: „Eu documente secrete cu Daniel Constantin sau altcineva nu am încheiat, așadar nu e nevoie de niciun fel de permisiune”. El a arătat că nu are nimic de ascuns, că toate documentele sunt publice și „dacă vor fi publicate în ediția a doua, niciun fel de problemă”.

Președintele PNL a mai a declarat că „amenințările voalate” ale unor reprezentanți ai PSD sau PC cu privire la pierderea calității de președinte al Senatului sunt „inutile și caraghioase”, invitându-i pe cei care doresc să solicite acest lucru să o facă.

„Ceea ce trebuie să știe și Ilie Sârbu și toată lumea este că, dincolo de detalii că postul revenea PC, dacă eu deveneam președinte, dincolo de asta, nu au niciun motiv să-și imagineze că eu sunt omul care pot fi amenințat cu pierderea unui post pentru că au dânșii majoritatea. Niciodată, eu sunt cel care sunt, cu sau fără președinția Senatului, nu am președinția Senatului de la Ilie Sârbu sau de la Daniel Constantin și ca atare îmi pare o discuție aproape indecentă”, a afirmat Antonescu.

El a adăugat că și-a făcut și își face datoria în calitate de președinte al Senatului „cu maximă corectitudine”.

„Dacă cineva dorește să ceară schimbarea mea, să o facă, dar a vehicula această amenințare voalată este și caraghios și inutil”, a spus Antonescu.

Întrebat dacă este corect că în protocolul ACD se prevede că președinția Senatului revine PC, Antonescu a răspuns: „În anumite condiții, dar nu văd ce legătură are cu Guvernul”.

„E vorba că noi am avut o înțelegere că reprezentantului PSD îi revenea postul de prim ministru, reprezentantul PNL era susținut de USL drept candidat la Președinție și se presupune că, în momentul în care se ducea candidatul la Președinție la Președinție, atunci, din partea cealaltă, președinția Senatului revenea PC”, a menționat Antonescu.

Președintele PC, Daniel Constantin, a precizat, joi, că îi cere permisiunea liderului PNL Crin Antonescu să dea publicității „documentul semnat împreună în martie 2012”.

„Ca toți oamenii de bună credință să vadă câtă dreptate este în atitudinea domnului Antonescu față de noi, îi cer public permisiunea să dăm publicității documentul semnat împreună în martie 2012”, a declarat Daniel Constantin, pentru MEDIAFAX.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a precizat, joi, că funcția de președinte al Senatului, deținută de liderul PNL Crin Antonescu, ține de acordul ACD PNL-PC și că cele două partide vor lămuri dacă mai respectă acest acord. El a menționat că în PSD nu s-a discutat despre funcția de președinte al Senatului.

„Sunt niște prevederi în acordul ACD PNL-PC (…) Probabil că o să se lămurească între ei, PNL cu PC – au avut un acord, îl mai au, îl mai respectă, nu-l mai respectă”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze o declarație făcută de liderul gurpului PSD din Senat, Ilie Sârbu, privind funcția de președinte al Senatului.

„Probabil că la asta s-a referit domnul Sârbu, la astfel de poziții stabilite în acord pe care să le ocupe unul sau altul din partidele respective. Dar nu e problema noastră asta”, a spus Dragnea, care a precizat că în PSD nu s-a discutat despre fotoliul de președinte al Senatului.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a averitzat miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că PNL ar putea rămâne fără funcția de președintele al Senatului, deținută în prezent de Crin Antonescu, iar postul ar putea reveni PC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?