PC propune introducerea indemnizației pentru bunici

PC propune introducerea indemnizației pentru bunici
Publicat: 16/04/2013, 16:10
Actualizat: 26/03/2019, 11:44

Partidul Conservator anunță că a pregătit o propunere legislativă care prevede posibilitatea ca bunicii să beneficieze de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situația în care părinții se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 ani.

Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativă modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prin acordarea posibilității bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situația în care părinții se întorc la locul de muncă.

PC menționează că propunerea vine în sprijinul creșterii natalității, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condițiile în care Fondul ONU pentru Populație avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populației și a degradării structurii acesteia pe vârste.

Conservatorii precizează că sunt multe familii în care bunicii joacă un rol foarte important în creșterea nepoților, îndeosebi la vârste cuprinse între 50 și 65 de ani.

„A fi bunic poate avea numeroase valențe pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educația oferită tinerelor vlăstare; beneficii legate de satisfacția de a avea un statut important pe lângă proprii copii și de a le fi încă de folos; o legătura emoțională ce satisface nevoia de a da și de a primi dragoste și afecțiune”, se mai arată în comunicat.

PC precizează că în anul 2008 Bulgaria a modificat „Legea pentru stimularea angajării forței de muncă”, stabilind acordarea „alocației de bunic/ă”, astfel că bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009, să-și îngrijească nepoții, până la împlinirea vârstei de 3 ani, pentru o sumă de 123 euro.

PC mai arată că în Ungaria se acordă „alocația pentru îngrijire la domiciliu”, în cuantum de 107 euro, părinților care au grijă de copii până la vârsta de 3 ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grijă de nepoți cu vârsta între 1-3 ani la domiciliul părinților.

Și în cazul Bulgariei, și în cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minimă pentru limită de vârstă, precizează PC.

Conform sursei citate, un argument în plus în favoarea propunerii legislative este faptul că România nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la 2 sau 3 ani: sistemul de creșe nu reușește să răspundă tuturor solicitărilor de preluare și îngrijire a copiilor, alternativa creșelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.

Potrivit propunerii legislative, „în situația în care părinții copilului se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 respectiv 3 ani, iar copilul rămâne în îngrijirea unuia dintre bunici, acesta primește o sumă de bani lunară, echivalentă cu salariul minim net pe economie”.

Bunicul beneficiază de această prevedere la solicitarea expresă a celor doi părinți firești ai copilului, până la împlinirea vârstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevăzută în bugetul asigurărilor sociale de stat, se mai arată în propunerea legislativă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului