PDL, campion la amendamente pentru buget. Ialomițianu: „Ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL”

PDL, campion la amendamente pentru buget. Ialomițianu: Ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL
Publicat: 21/11/2013, 21:00
Actualizat: 30/07/2014, 21:15

Un an fără prea multe amendamente la buget, așa au anunțat majoritatea liderilor de grup din Parlament, comparativ cu anul trecut când au fost depuse peste 10.000 de amendamente. În primul rând nu le-a mai permis procedura, fiind nevoie să se precizeze și sursa de unde să provină o anumită sumă de bani pentru a fi realocată. Cu toate acestea, PDL rămâne campion și anul acesta, pregătind aproape 1.500 de amendamente, în timp ce PPDD se apropie de 400.

„Nu am mai avut posibilitatea să depunem amendamente ca în alți ani așa că am vrut să ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL. Eu personal am cerut pentru zona Brașov, pentru investiții, am pus accent pe creșterea economică și a locurilor de muncă, dar și creșterea gradului de încasare la buget”, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu, contactat de gândul.

„Nu sunt credincios, dar am cerut bani pentru biserici”

Dacă în alți ani parlamentarii se îngrămădeau să ceară bani pentru biserici, anul acesta cererea a fost mult mai scăzută. Din partea deputaților și senatorilor PDL, nici unul pentru culte, dar aproximativ 100 pentru monumente culturale.

În schimb, liderul senatorilor PPDD a anunțat că va formula amendament pentru vreo șase biserici, unele având nevoie de renovare.

„Sunt un tip prolific, nu am decât vreo 15-20 de amendamente, pe învățământ și cluburi sportive, pentru energie și administrația publică locală. Sume rezonabile, de vreo 500.000 de lei, am și pentru biserici, pentru clădiri, că unele sunt în paragină și trebuie renovate, mai trece și iarna peste ele, se face igrasie, vă dați seama că nu rezistă. Păi unul dintre consilierii mei este și consilierul protopopului din Hunedoara”, a spus Vochițoiu pentru gândul.

Întrebat dacă cere acești bani pentru biserici din credință, senatorul, ușor amuzat, a precizat că nu este neapărat o persoană credincioasă și că face multe păcate.

„Nu pot să spun că un tip credincios, e ciudat, chiar mi se pare aiurea ca un politician să spună că e credincios, eu chiar sunt un tip care face păcate. Cer finanțare pentru biserici și din credință, dar și pentru că lăcașurile de cult trebuie renovate”, a mai spus el.

Amendamente pe justiție

Tot de la PPDD, liderul deputaților, Daniel Fenechiu, avocat de meserie, s-a axat pe justiție. A pregătit patru amendamente scurte și la obiect.

„Nu mai depunem foarte multe amendamente pentru că nu dorim să blocăm procesul de adoptare a bugetului. Eu personal depun patru amendamente, pe justiție. Ar trebui cam 7 milioane pentru ajutorul public judiciar, pentru curatorii judiciari vreo 200.000 de lei. În Constituție se vorbește despre dreptul la apărare și aș vrea ca acest sistem să fie reglementat. Mai am unul pentru dotarea jandarmeriei și altul pentru implementarea celor două coduri, cel penal și cel de procedură penală. Am realizat că suma alocată este infimă și nu permite o pregătire adecvată”, a precizat Fenechiu, contactat de gândul.

„Este un colegiu istoric în Caracal. Chiar și Dan Diaconescu a absolvit aici”

Deși fac parte din coaliția de guvernare, nici conservatorii nu s-au sfiit să depună amendamente. Mai timid, e drept, însă cererile există. „Nu am cum să zic că nu depun amendamente, eu sunt aici că m-au trimis niște oameni și ei trebuie să aibă satisfacția că mă gândesc la ei”, a explicat senatoarea Cristiana Anghel.

În total, o finanțare de aproximativ 20 de milioane de lei, pentru niște școli și drumuri, spune ea. „Este un colegiu istoric în Caracal, Colegiul Național Ioniță Asan, care trebuie renovat, este un liceu foarte important pentru istorie. Avem o pleiadă de oameni de cultură, de scriitori, de pictori, care au terminat la acest colegiu. Chiar și Dan Diaconescu a absolvit aici. Este un om care s-a descurcat în viață, a știut să facă bani”, a detaliat senatoarea.

Întrebată de gândul de unde va propune să se redistribuie acești bani, conservatoarea nu a avut un răspuns concret. „Să se ia de la cei care fură și să se dea la cei care nu fură, nu știu de unde să ia, din altă parte. Când e vorba de bani în plus, nu te mai susține nimeni”, a spus Anghel, resemnată.

„Cu descentralizarea asta, salvamarii au rămas în aer”

Nici pesediștii nu au stat drepți în fața îndemnului premierului de a nu depune amendamente. Mult mai puține, însă depuse și susținute cu fermitate. În această situație este și senatorul Nicolae Moga care cere bani pentru salvamari.

„Chiar acum pregăteam un amendament pentru plata salvamarilor. Cu toate descentralizarea asta s-au transferat plajele, iar salvamarii au rămas în aer. Cer 6 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Ce speranță să am, nu am nicio speranță, că plăcinta atâta este. Dar eu mi-l susțin, ce să fac?”, a declarat pesedistul, pentru gândul.

Chiar și liberalii au fost mai rezervați în acest an, depunând, potrivit informațiilor remise gândul, doar 11 amendamente ( 5 la Senat și 6 la Camera Deputaților). Printre aceștia, deputații Octavian Popa și Relu Fenechiu și senatorii Victor Ciorbea și Marius Nicoară.

„Eu susțin două obiective majore pentru care USL și-a asumat responsabilitatea în fața oamenilor încă dinainte de a ne gândi la guvernare: aeroportul din Iași și autostrada care leagă Moldova de Transilvania. Sunt convins că se vor găsi acum banii pentru că e o promisiune. Nu suntem într-o competiție, cine depune mai multe amendamente sau de o valoare mai mare”, a declarat Fenechiu pentru gândul, precizând că i-a cerut și susținerea premierului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ