PDL cere renunțarea la bacalaureatul profesional și la revenirea clasei pregătitoare la grădiniță

PDL cere renunțarea la bacalaureatul profesional și la revenirea clasei pregătitoare la grădiniță
Publicat: 23/09/2012, 19:43
Actualizat: 04/02/2019, 06:54

Vicepreședintele PDL Raluca Turcan a prezentat, duminică, principalele solicitări cuprinse în moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, între care renunțarea la bacalaureatul profesional și la revenirea clasei pregătitoare la grădiniță, dar și demisia premierului.

Turcan a precizat că moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, va fi depusă în prima ședință de plen a Camerei Deputaților, sub titlul „Nu-i împiedicați pe copii de 3 ani să meargă la grădiniță”.

„Ultima greșeală pe care Guvernul Ponta este pe cale să o producă este cea legată de transferarea din nou a grupei pregătitoare la grădiniță, ceea ce ar împiedica practic la anul copiii de trei ani să meargă la grădiniță”, a explicat Turcan.

Deputatul PDL a susținut că premierul Victor Ponta s-a dovedit incapabil să numească un ministru al Educației care să rezolve problemele din educație prin „predictibilitate și continuitate”.

„Guvernul Ponta a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregătitoare și această organizare a fost minuțios pregătită de Guvernul PDL. La instalare, Guvernul Ponta a găsit toate lucrurile pregătite pentru începerea sub bune auspicii a clasei pregătitoare”, a mai susținut Turcan.

Ea a reproșat faptul că actuala guvernare a demis conducerea Institutului pentru Științe ale Educației, a anulat licitațiile pentru mobilier și a alocat banii către școli și a stopat procedurile de formare a cadrelor didactice.

Totodată, Turcan a susținut că guvernul USL „vrea să desființeze învățământul profesional momind tinerii cu un presupus bacalaureat profesional fără nicio valoare sau relevanță”.

Ea a fost întrebată dacă PDL îi cere public președintelui Traian Băsescu să nu promulge modificarea adusă Legii educației prin care este introdus bacalaureatul profesional.

„Dacă președintele nu promulgă legea și această lege se întoarce, evident că poate fi corectată de majoritatea pe care o au în Parlament cei de la USL (…) PDL nu-i cere nimic șefului statului, președintele Traian Băsescu va decide ceea ce crede de cuviință”, a răspuns vicepreședintele PDL.

De asemenea, deputatul PDL a acuzat Guvernul Ponta că a schimbat pe criterii politice toți inspectorii generali și adjuncți dar și 4000 de directori de școli.

În plus, vicepreședintele PDL a susținut că actualul Guvern a redus finanțarea în domeniul cercetării cu 300 de milioane de lei.

Turcan a susțin că în textul moțiunii simple PDL cere „renunțarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013 și continuarea învățământului profesional, așa cum a fost el introdus în 2012, precum și aplicarea Legii educației naționale în privința bacalaureatului tehnologic”.

„Renunțarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la școli la grădinițe pentru a nu bloca accesul copiilor de 3 ani să intre la grădiniță în anul 2013 și pentru a nu ajunge la situația ca învățătoarele să lucreze la grădinițe. Depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară și de verificarea titlurilor universitare, precum și numirea urgentă în aceste consilii a oamenilor de valoare inclusiv din diaspora științifică românească. Renunțarea la numirea politică a directorilor de școli și introducerea unui sistem transparent prevăzut de Legea educației naționale, care să stimuleze performanța profesională și nu servilismul clientelei de partid”, a enumerat Turcan dintre solicitările democrat-liberalilor.

Vicepreședintele PDL a mai cerut ca ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor și emiterea unei interdicții pentru acesta de a mai activa cel puțin 5 ani de zile în învățământul universitar.

La ultimul punct între solicitările PDL figurează demisia ministrului Educației și a premierului Victor Ponta „vinovați de situația educației”.

PDL va depune moțiunea simplă pe tema educației în prima ședință de plen de săptămâna viitoare a Camerei Deputaților.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că va răspunde la moțiunea simplă care va fi depusă săptămâna viitoare pe Educație cu faptele concrete realizate de când a preluat mandatul, adăugând că în aceste două luni nu a dormit și a făcut practic tot ce se putea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii