Pe unde s-au plimbat deputații români în 2015. Pentru ce au plătit peste 26.000 de euro ca să meargă în Vietnam

Pe unde s-au plimbat deputații români în 2015. Pentru ce au plătit peste 26.000 de euro ca să meargă în Vietnam
Publicat: 02/01/2016, 18:52

În primele 10 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ului Camerei Deputaților, aleșii au cheltuit peste 2 milioane de lei pentru deplasările externe pe care le-au făcut.

Cea mai scumpă deplasare a costat 121.230 de lei și a fost făcută în Vietnam, cu prilejul participării la cea de-a 132 -a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate, unde 5 parlamentari români au petrecut 9 zile și jumătate. Din delegația Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de deputatul PSD Ioan Stan au făcut parte: deputatul PNL Ionel Palăr, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciucă, deputatul PSD Gheorghe Marin.

Deplasarea externă în Vietnam a fost făcută la doar o lună după vizita oficială pe care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație, a făcut-o în Canada. Șeful Camerei și deputații Angel Tîlvar, PSD, Mircea Lubanovici, PNL, și Ștefan Burlacu, independent, au cheltuit de la bugetul de stat 93.086 de lei pentru cele 6 zile și jumătate pe care le-au petrecut pe continentul american.

O altă deplasare pe care au făcut-o parlamentarii români și care a surprins din cauza cheltuielilor pe care le-a generat a fost participarea la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP), pentru care Camera Deputaților a platit suma de 89.398 de lei, echivalentul chetuielilor de transport, cazare și diună pentru 6 zile, facilități de care a beneficiat o delegație formată din 4 deputați. Din delegația parlamentară au făcut parte deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu, deputatul independent Liliana Ciobanu, deputatul ALDE Cornelia Negruț, deputatul PNL Andreea Paul, plus un consilier parlamentar.

Cele mai multe deplasări ale aleșilor au fost făcute în luna octombrie a anului trecut – 28 – care au generat cheltuieli de peste 445.000 de lei, iar cele mai puține în luna ianuarie, când teoretic deputații sunt în vacanță – 3 deplasări externe care au costat în jur de 33.000 de lei.

În prima lună a anului 2015, cea mai scumpă din cele trei a dost vizita la Praga a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Ștefan Zgonea, în vederea participării la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Memoriale a Holocaustului și pentru marcarea celei de-a 70-a aniversări a victoriei asupra nazismului. Vizita a costat 26.152 de lei și a durat 2 zile și jumătate.

Deputații au mai plătit sume considerabile și pentru deplasări în Franța, SUA, Japonia sau Mongolia.

Menționăm că datele aferente deplasărilor din noiembrie și decembrie nu au fost făcute publice deocamdată de Camera Deputaților pe site.

Potrivit solicitărilor aprobate de Biroul Permanent, în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2015 aleșii au plecat în peste 40 de delegații, care au avut ca destinații țări precum Georgia, Belgia, Cipru, Germania, Muntenegru, Serbia, Italia, Japonia, Suedia, Marea Britanie, Cambodgia, Rusia, SUA, Belarus, Israel.

Astfel, aleșii au făcut anul trecut aproximativ 190 de deplasări externe plătite din bani publici.

Potrivit programului de relații externe al Camerei Deputaților pentru 2016, aprobat de Biroul Permanent în ședința din 14 decembrie 2015, conducerea Camerei Deputaților va face 11 deplasări externe în toate colțurile lumii.

În plus, Programul anual de relații cu adunări și organisme parlamentare internaționale însumează peste 450 de deplasări și reuniuni în străinătate, pentru mai multe persoane, pe durate cuprinse de la 2 la 7 zile. Dacă toate aceste deplasări s-ar efectua, deputații ar petrece peste 1.100 de zile – echivalentul a trei ani – în străinătate. Cele mai multe reuniuni, 59, vor avea loc în cadrul relației cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deputații mai au în program evenimente ca Forumul Crans Montana, Monaco World Summit sau reuniunile Asociației Parlamentarilor Europeni pentru Africa. Și pentru Mic dejun cu rugăciune sunt programate 6 reuniuni în străinătate pentru 4 persoane de câte 4 zile. Ediția din România a acestui eveniment va fi organizată pentru 200 de persoane timp de 4 zile.

Potrivit unei note din documentul Camerei Deputaților, este posibil ca un număr de acțiuni incluse în programul de relații externe să fie amânate, din motive obiective, pentru anul 2017, fiind posibil, totodată, să apară și necesitatea realizării altor acțiuni, ca urmare a unor propuneri inițiate ulterior. De asemenea, Camera Deputaților precizează că un număr de acțiuni propuse pentru 2016 sunt reportate din 2015, ca urmare a restricțiilor bugetare și a modificărilor survenite în agenda parlamentară.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...