Planul PSD pentru alegeri. Care va fi rolul UNPR

Planul PSD pentru alegeri. Care va fi rolul UNPR
Publicat: 15/01/2016, 13:42
Actualizat: 07/05/2016, 01:34

Potrivit unor surse social-democrate, principalul subiect al întâlnirii îl va reprezenta pregătirea alegerilor locale și a candidaților, în contextul în care lansarea acestora din urmă a fost întârziată în mai multe rânduri. Liderul PSD Liviu Dragnea preciza, în toamnă, că toate aceste proceduri vor fi finalizate până în decembrie 2015, însă evenimentele politice de la finalul anului – inclusiv demisia Guvernului Ponta și instalarea unui nou Cabinet – au întârziat luarea unor decizii.

În ultimele luni, PSD a efectuat o serie de analize sociologice în mai multe județe și localități, pentru a identifica cei mai potriviți candidați, însă această evaluare nu s-a încheiat încă. Principala bătălie va fi dată la Primăria Capitalei, acolo unde, potrivit unor surse, primul nume luat în calcul este cel al vicepreședintelui Gabriela Firea. Cu toate acestea, nici în acest caz nu a fost luată o decizie, deși potrivit unor sondaje comandate de PSD, aceasta ar avea prima șansă în acest moment, dintre numele testate.

La Comitetul Executiv Național de sâmbătă, care va avea loc la Piatra Neamț, se va face o analiză a stadiului în care se află aceste evaluări și vor fi stabiliți pași mai clari privind calendarul lansării candidaților, precum și pentru identificarea zonelor „problemă” pentru PSD.

De acest subiect este strâns legată și discuția cu privire la candidatura pe liste comune cu UNPR. PSD și formațiunea condusă de Gabriel Oprea au o alianță înregistrată la Tribunal până în anul 2020, însă aceasta nu prevede și obligativitatea candidaturilor comune. În toamnă, PSD își dorea o candidatură comună, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare, însă evenimentele politice și schimbarea Guvernului, precum și problemele de imagine din jurul lui Gabriel Oprea, au întârziat luarea unei decizii, care era așteptată pentru luna octombrie, imediat după alegerile interne din PSD.

De atunci, discuțiile au trenat, în ciuda unor întâlniri PSD-UNPR și a unor discuții informale între Liviu Dragnea și Gabriel Oprea.

În acest moment, în UNPR există lideri care solicită o candidatură separată, mizând pe forța actuală a UNPR în teritoriu, dar și deranjați de relația cu PSD din ultimele luni. Potrivit unor surse din cadrul UNPR, Gabriel Oprea nu a anunțat încă foarte clar cum dorește să candideze formațiunea sa la alegeri, însă a elaborat un draft de protocol, cu principalele solicitări ale Uniunii, care a fost transmis către social-democrați. De altfel, la ședința CExN de sâmbătă vor fi luate în discuție aceste solicitări ale UNPR.

Formațiunea lui Gabriel Oprea și-ar dori un minim de 10% din candidați din partea UNPR pe locuri eligibile, pentru alegerile locale, dar și pentru alegerile parlamentare.

La ședința de sâmbătă a social-democraților nu va fi luată și o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR, urmând ca subiectul și solicitările Uniunii să fie discutate, iar Liviu Dragnea și Gabriel Oprea să continue negocierile.

În tabăra PSD sunt luate în calcul trei variante: candidaturi comune, candidaturi separate, precum și candidaturi comune doar la alegerile parlamentare, având în vedere că PSD își dorește o majoritate confortabilă pentru desemnarea viitorului premier. Nu există în acest moment un consens în cadrul partidului cu privire la calea de urmat, părerile fiind împărțite, însă, potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea ar înclina în acest moment în favoarea unor candidaturi separate la ambele runde de alegeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?