Planurile VETERANILOR din Parlament pentru legislatura 2012-2016. „Schimbarea Constituției este o nevoie primordială”

Publicat: 12/12/2012, 18:30
Actualizat: 23/10/2014, 10:46

REZULTATELE de la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 arată că Legislativul ce tocmai a fost ales va avea în componență câțiva parlamentari cu state vechi. „Veteranii” din Parlament promit schimbarea în regim de urgență a Constituției.

Verestoy Attila (UDMR), Marko Bela (UDMR) și Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) și-au adjudecat la alegerile de duminică cel de-al șaptelea mandat de parlamentar, în vreme ce Varujan Vosganian (PNL), Cristian Rădulescu (PDL), Cristian Dumitrescu (PSD), Crin Antonescu (PNL) și Călin Popescu Tăriceanu (PNL) au câștigat al șaselea mandat.

Pentru a prinde un loc în Parlament, unii dintre cei mai vechi demnitari au schimbat două sau trei județe de-a lungul alegerilor, în timp ce alții au rămas fideli județului pe care l-au reprezentat de prima dată.

Verestoy Attila: „Dezvoltarea Ținutului Secuiesc va aduce beneficii și pentru majoritate”

Verestoy Attila, ales pentru a șaptea oară senator de Harghita, cu 45.472 de voturi, spune că cea mai mare realizare este „conviețuirea dintre majoritate și minoritate”.

„Am reușit să arătăm că drepturile minorităților țin de echilibrul societății și nu contravin drepturilor majorității”, arată pentru gândul Verestoy Attila. Senatorul spune că două sunt proiectele la care a contribuit din plin: retrocedarea proprietăților, inclusiv a celor ale bisericii, și învățământul în limba maternă.

Ce urmează pentru următorii patru ani? „Dezvoltarea Ținutului Secuiesc”, răspunde Verestoy Attila. „Eu sunt convins că majoritatea va înțelege că o dezvoltare a Ținutului Secuiesc va aduce beneficii și pentru majoritate”, a declarat senatorul. Liderul UDMR susține că, deși este o zonă rămasă în urmă, Secuimea poate să devină „dătătoare de valori”.

Mediafax Foto// Laszlo Mihaly : Verestoy Attila

Pe lista de priorități a lui Verestoy Attila se află și „schimbarea constituțională, în acord cu reglementările europene”. În plus, senatorul spune că proiectul de regionalizare a României trebuie schimbat. „Cred că e nevoie de mult mai multe regiuni decât cele opt despre care s-a vorbit până acum, regiuni care să fie legate prin elemente în comun și prin tradiție”, a spus Verestoy.

Marko Bela, la fel de vechi în Parlamentul României ca și Verestoy Attila, a câștigat un al șaptelea mandat de senator în județul Mureș, cu 30.144 de voturi valabil exprimate. Fostul președinte al UDMR își amintește de două proiecte la care a contribuit: legea audiovizualului din 1990 și legea educației din 2010.

Mediafax Foto// Andreea Alexandru: Marko Bela

Care sunt prioritățile până în 2016? „Aș vrea să am o contribuție cât mai mare la modificarea Constituției și la reorganizarea administrației locale”, a spus Marko Bela. O altă preocupare pentru liderul UDMR este ca o eventuală modificare a legii educației să nu schimbe în vreun fel învățământul în limba maternă.

Bogdan Niculescu Duvăz: „Schimbarea Constituției este o nevoie primordială”

De meserie arhitect, Bogdan Niculescu Duvăz, fost membru al FSN și deputat încă din 1990, a fost ales anul acesta deputat USL de Argeș, cu 16.960 de voturi. Până acum, Duvăz a reprezentat pe rând județele Constanța și Tulcea, și a fost ministru în mai multe guverne.

În cei 23 de ani de parlamentarism, Bogdan Niculescu Duvăz a avut două succese legislative importante: legea vânătorii – luată ca model în alte țări – și legea „irigațiilor”, prin care agricultorii primeau subvenții pentru irigarea pământului.

„Au fost două legi care au funcționat și au creat efecte pozitive”, susține Duvăz.

Mediafax Foto// Ionel Iancu: Bogdan Niculescu Duvăz

Ce își propune pentru actualul mandat? „Schimbarea Constituției este o nevoie primordială”, a declarat pentru gândul Duvăz, care a lucrat intens modificarea Constituției în 2003. Ce schimbări vor avea loc? „Din 2003 și până acum, instituțiile au fost deturnate de la rolul lor. Vrem să schimbăm Constituția cu una modernă și mai concisă”, a declarat pentru gândul Duvăz.

Cristian Rădulescu: „Schimbarea legii adopției are deja efecte”

Unul dintre „veteranii” PDL din Parlament este Cristian Rădulescu, ales pentru a doua oară senator de București, cu un scor de 15.068 de voturi, ajungând astfel la al șaselea mandat. Până în 2008 Rădulescu i-a reprezentat pe moldovenii din Vaslui și Neamț. Pentru senatorul PDL cel mai important proiect de până acum a fost modificarea legii adopției, astfel încât și românii din străinătate să poată înfia copii din țară.

Mediafax Foto// Ionel Iancu: Cristian Rădulescu

„Cu toate împotrivirile Baronesei Emma Nicholson, această lege are și efecte, există deja primii români din străinătate care au adoptat primii copii”, a spus Cristian Rădulescu.

Pentru unul dintre cei mai vechi senatori PDL prioritatea pentru noul mandat este întoarcerea la un „parlamentarism adevărat și normal”. Pentru asta Cristian Rădulescu propune schimbarea unor articole din Constituție, astfel încât „instituțiile statului să fie independente”.

Cristian Dumitrescu vrea finalizarea lucrărilor la canalul Siret- Bărăgan

Un alt veteran al Parlamentului este Cristian Dumitrescu, demnitar din 1992. Și-a început cariera de parlamentar în județul Suceava, unde a candidat două mandate la rând. Anul acesta a obținut un nou mandat de senator la Vrancea, cu 40.080 de voturi.

Dumitrescu spune că cel mai important proiect în cei 20 de ani de parlamentar a fost intrarea în Uniunea Europeană și în NATO. La capitolul legi importante, Dumitrescu pune legea viței de vie și legea CNSAS. Are și un proiect european cu care se laudă: legea aplicabilă obligațiunilor contractuale- devenită un regulament european.

Pentru mandatul actual, senatorul USL spune că va milita pentru păstrarea formei actuale legii viței de vie, prin care plantarea soiurilor să fie reglementată în continuare. Dar prioritatea lui Cristian Dumitrescu este „finalizarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan”.

Mediafax Foto// Bogdan Maran: Cristian Dumitrescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?