Plenul reunit al Parlamentului a început votul privind membrii CNA

Plenul reunit al Parlamentului a început votul privind membrii CNA
Publicat: 30/10/2012, 14:47
Actualizat: 31/01/2019, 22:57

Plenul reunit al Parlamentului a început, la ora transmiterii acestei știri, votul asupra celor șase membri CNA, în condițiile în care parlamentarii PDL absentează, argumentul fiind acela că au aflat prea târziu de ședință.

La ședință și-au înregistrat prezența 216 parlametari din totalul de 427.

Votul este secret, cu buletine de vot. Votul se desfășoară prin apel nominal.

Pe buletinul de vot sunt înscrise numele a șase persoane, parlamentarii trebuind să taie două dintre acestea, având în vedere că două nominalizări aparțin Senatului și două – Camerei Deputaților.

Două nominalizări au fost făcute de Președinție, respectiv de Guvern.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader, a precizat că lispa parlamentarilor democrat-liberali este cauzată de faptul că aceștia nu au aflat decât la ora 13.00 de convocarea acestei ședințe.

„Discuția s-a amânat o dată ca liderii de grup să găsească posibilitatea ca un membru propus de PDL să fie în CNA. Nu am avut această discuție. După cum știți, Ioan Onisei este candidatul propus de noi. Dumneavostră veți hotărî, dar, așa cum apare în sală, nu știu dacă sunt 215”, a spus Mircea Toader.

Birourile Permanente ale celor două Camere au aprobat, marți, reunirea plenului comun, începând cu ora 13.00, pe ordinea de zi figurând un singur punct, respectiv votarea celor șase membri CNA, a anunțat președintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Numirea membrilor CNA a fost amânată de Parlament la ședința de săptămâna trecută.

Comisiile parlamentare de cultură i-au validat ca membri titulari în CNA pe Răsvan Popescu, Maria Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos, Florin Gabrea, Laura Georgescu, în absența PDL, care menționa că analizează dacă are temei legal să conteste un eventual vot al plenului la Curtea Constituțională.

Comisiile reunite de Cultură din Camera Deputaților și Senat au analizat și audiat, cu o săptămână în urmă, persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în condițiile în care mandatele a șase membri titulari ai Consiliului expiră în luna decembrie.

Însă pentru cele 6 locuri de membru titular care se vor elibera în CNA au fost propuse 8 persoane, respectiv: Maria Monica Gubernat și Răsvan Popescu – membrii titulari (Gheorghe Bălășoiu – membru supleant) din partea grupului parlamentar PSD, Ioan Onisei – membru titular (Marius Iurașcu – supleant) din partea PDL, Viorel Vasile Buda – titular (Nicoleta Nicolae – supleant) din partea PNL, Lorand Turos – titular (Orsolya Eva Borsos – supleant) din partea UDMR, Crăciun Avram – membru titular (Grupul Parlamentar Progresist), Florin Gabrea – titular (Mircea Valeriu Deacă – supleant) din partea Președinției și Laura Corina Georgescu – titular (Alexandru Ion Giboi – supleant) din partea Guvernului.

Încă din timpul ședinței Comisiilor pentru Cultură, senatorul PDL Radu F Alexandru a cerut o pauză de consultări, întrucât, potrivit acestuia, lista de propuneri conținea nume care nu fuseseră negociate în Birourile permanente parlamentare. Propunerea lui Radu F Alexandru a fost însă respinsă, în urma votului membrilor Comisiilor de Cultură din Cameră și Senat.

Ulterior, Comisiile de Cultură au votat cu ușile închise, în absența parlamentarilor PDL, membrii care ar urma să facă parte din CNA. La finalul ședinței, niciunul dintre membrii Comisiilor nu au dezvăluit rezultatul votului, precizând însă că plenul Parlamentului este cel care va decide care sunt cei 6 membri titulari ce vor face parte din CNA.

Totuși, surse au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma votului parlamentarilor din Comisiile de Cultură, au fost respinși Ioan Onisei, propus de PDL ca membru titular în CNA, și Crăciun Avram – propus de Grupul Parlamentar Progresist.

În timp ce se vota cu ușile închise, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat, pentru presă, că în ședința reunită a grupurilor permanente ale Camerei și ale Senatului s-a hotărât, legat de configurația CNA, ca fiecare grup parlamentar să aibă o candidatură, alături de reprezentantul președintelui României și de cel al Guvernului României.

„Asta însemna 6 candidați pe 6 locuri. Când am intrat în sala de ședințe, la fel de surprins ca și președintele Comisiei de Cultură a Senatului, domnul senator Sergiu Nicolaescu, ne-am trezit cu o listă înaintată în ultima clipă, în care decizia comună a Birourilor reunite ale celor două Camere a fost încălcată și PSD a înaintat două propuneri, respectiv pe doamna Maria Monica Gubernat și pe domnul Răsvan Popescu”, a spus Radu F Alexandru.

El a susținut că la fel de surprins ar fi fost și Răsvan Popescu, actualul președinte al CNA, care știa că va fi propus de PNL și nicidecum de PSD, pentru un nou mandat de membru titular în CNA. „Asta neînsemnând că domnul Răsvan Popescu refuză să fie nominalizat de PSD. Față de această situație am cerut, cum mi s-a părut firesc, o pauză de consultări, pentru a se lua legătura cu liderii partidelor care au participat la Birourile permanente și a se respecta această decizie. Colegii din USL, din UDMR și din Grupul Parlamentar Progresist au refuzat această pauză de consultări, motiv pentru care reprezentanții PDL nu participă la vot și vom vedea dacă avem temei, dacă avem susținere legală, pentru a contesta decizia care urmează cu siguranță să fie luată în plen la Curtea Constituțională”, a mai spus Radu F Alexandru.

Senatorul PDL a spus că, într-un fel, se repetă „absolut la indigo” situația care a fost în cazul Consiliului de Administrație al Televiziunii Române. „Atunci, reprezentanții PDL au fost eliminați în totalitate, acum se încearcă o totală dezechilibrare a componenței CNA, o instituție de la care se așteaptă atât de mult și care este, în fapt, practic paralizată de partizanatul politic al unor oameni care sunt acolo ca să reprezinte intereselor celor care i-au trimis și nu să apere corecta funcționare a media în spațiul public”, a spus Radu F Alexandru.

El s-a referit la faptul că fostul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a fost desființat, după ce Curtea Constituțională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

De cealaltă parte, senatorul PSD Georgică Severin a spus, după votul din Comisiile de Cultură, că parlamentarii PDL încearcă să creeze „confuzie”, făcând referire la cazul Consiliului de Administrație al TVR.

„Numărul de propuneri (pentru membrii titulari în CNA, n.r.) poate fi mai mare, nu este o problemă. Plenul este cel care decide. Comisiile de Cultură au dat un vot consultativ, ținând cont de anumite lucruri. Se încearcă să se inducă o confuzie, respectiv să se ia situația de CA al TVR și să se aducă aici (în cazul CNA, n.r.). Dacă Legea de funcționare a TVR era foarte clară și spune că nominalizările se fac de către Cameră în funcție de algoritmul politic, în legea CNA se spune foarte clar că (membrii CNA, n.r.) se nominalizează de către Senat și de către Camera Deputaților. Nu există un algoritm politic”, a explicat Georgică Severin.

Legat de eventualele voturi din Comisiile de Cultură și din plenul Parlamentului, Georgică Severin a reamintit că „nu e foarte multă vreme de când, deși la nivelul Birourilor permanente se picase de acord că se va prelungi mandatul domnului Grigore Zanc (de membru al CNA, n.r.), în plen, domnia sa a fost înlocuit cu domnul Jucan (Valentin-Alexandru Jucan, propus de PDL, n.r.)”. „Nu o să pun întrebarea acum cine este domnul Jucan față de domnul Zanc, dar PDL așa a procedat”, a spus Severin.

Senatorul PSD a spus că, în prezent, parlamentarii încearcă să readucă „echilibrul care a fost la nivelul CNA”. „Dacă ne gândim și acum câți din CNA sunt nominalizați de PDL… Se vine la un echilibru normal”, a explicat Georgică Severin.

În timpul audierilor din Comisiile de Cultură, Răsvan Popescu a spus că, în ultimii cinci ani, a lucrat ca președinte al CNA, iar înainte de a intra în Consiliu a fost jurnalist și purtător de cuvânt al Guvernului și apoi al Președinției României.

„Tot acest traseu, sper că m-a ajutat să acumulez o experiență care poate să îmi fie de folos și în viitor. Tocmai de aceea mulțumesc pentru apreciere, pentru nominalizare, pentru posibilitatea de a merge mai departe și de a folosi toată această experiență. Ca președinte al CNA, am încercat să fiu un factor de echilibru între colegii mei, un factor de echilibru în tot ceea ce înseamnă raportul cu publicul, cu posturile de televiziune și radio, cu tot ce înseamnă industrie și sper că, în condițiile date, de cele mai multe ori am și reușit”, a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Maria Monica Gubernat – propusă de PSD ca membru titular în CNA – a spus că este consilier la grupul parlamentar PSD, postură din care a lucrat cu reprezentanții mass-media. De asemenea, ea a făcut parte din comisiile care au stabilit timpii de antenă în campania electorală.

Ioan Onisei – propus de PDL ca membru titular în CNA – a spus că, în prezent, este vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului și, înainte de a intra în CNA, a fost deputat în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților și secretar de stat în Ministerul Culturii.

La rândul său membru în CNA, Lorand Turos este propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de UDMR. „Înainte, am lucrat în presa scrisă și audiovizuală maghiară și la Societatea Națională de Radiocomunicații”, a spus el.

Viorel Vasile Buda – propus ca membru titular în CNA de PNL – a spus că, în prezent, este pe cale să își încheie mandatul de deputat în Comisia de Educație, iar înainte a fost inspector școlar general în județul Satu Mare. „O vreme îndelungată director la Grupul Școlar de Transporturi și Telecomunicații, am activat două mandate în Comisia de Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Județean Satu Mare. Am lucrat în țară și străinătate, am mai multe activități. Merg cu inima deschisă în echipa CNA, sunt un om de echipă și voi desfășura o activitate de echipă”, a mai spus Viorel Vasile Buda.

Crăciun Avram – propus ca membru titular al CNA de Grupul Parlamentar Progresist – a spus că a fost prefect al județului Arad, timp de șase ani, apoi a fost parlamentar în două legislaturi (2000 – 2004 și 2008 – 2012). Ca membru al Parlamentului, Crăciun Avram a spus că a făcut parte din mai multe comisii, între care cele de Buget-Finanțe, de Cultură, de Agricultură și, în prezent, în Comisia comună UNESCO și OSCE.

La rândul său, Florin Gabrea – propus ca membru titular al CNA de Președintele României – a spus că a studiat arhitectura, este membru al Uniunii Scriitorilor din România și a lucrat în televiziune timp de cinci ani. „În perioada 2004 – 2008, am scris cronică săptămânal la programele Tv. Cred că sunt un bun spectator, dar aș vrea să fiu și un util spectator, în măsura în care s-ar putea din punctul de vedere al CNA aduce anumite corijări în limitele reglementării legale”, a spus Florin Gabrea. El este fratele regizorului Radu Gabrea, la ale cărui filme a colaborat în calitate de scenarist.

Laura Corina Georgescu – propusă ca membru titular în CNA din partea Guvernului – a spus că, din 1992 până în 2003, a pus, alături de Felicia Meleșcanu, bazele TVR Internațional, precizând, totodată, că a colaborat cu Florin Călinescu la emisiunea „Chestiunea zilei”. „Din 2003, am trecut de cealaltă parte a baricadei, am intrat pe comunicare și relații mass-media în administrația publică centrală și, timp de zece ani, la Guvernul României am făcut comunicare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene”, a spus ea, precizând că speră să poate aduce un punct de echilibru în CNA.

Cei șase membri ai CNA ale căror mandate expiră în decembrie sunt Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duțu și Lorand Turos.

În afară de cei șase membri ai CNA ale căror mandate vor expira la sfârșitul anului 2012, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare și Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu și Mălaimare au fost validați ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Președinției, Mihai Mălaimare și Christian Mititelu au fost propuși de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaților.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcție de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri și este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputaților – 3 membri; Președintelui României – 2 membri; Guvernului – 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum și candidatul pentru postul de supleant și se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanșării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaților în ședință comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, în condițiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eșalonat, în funcție de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului inițial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcție de demnitate publică asimilată funcției de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licențe audiovizuale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului