PLUS reacționează după criticile lui Tăriceanu privind pactul pentru alegeri anticipate: Dacă există voință politică și un angajament ferm, putem organiza anticipate

Redactor:
Politic
PLUS reacționează după criticile lui Tăriceanu privind pactul pentru alegeri anticipate: Dacă există voință politică și un angajament ferm, putem organiza anticipate
PLUS a transmis, în legătură cu criticile potrivit cărora nu ar cunoaște Constituția, atunci când a propus pactul pentru organizare alegerilor anticipate, că nu au dorit o comasare a alegerilor locale și parlamentare, precizând că există posibilitatea constituțională de a dizolva Legislativul.

Redăm integral precizările reprezentanților PLUS remise, printr-un comunicat de presă, Mediafax:

„În legătură cu criticile apărute în spațiul public referitoare la data la care propunem să aibă loc alegerile parlamentare anticipate, PLUS face următoarele precizări:

1. Cunoaștem decizia CCR din 2012 care a respins o lege adoptată de Guvernul Boc în 2011 prin asumarea răspunderii. Cunoaștem argumentele pe baza cărora CCR a luat respectiva decizie și credem că nu ne aflăm în acea situație. Noi nu propunem o lege de comasare a alegerilor locale și parlamentare, deci nu vrem să instituim o regulă pe termen nedeterminat. Suprapunerea din iunie 2020 ar avea loc absolut circumstanțial. Sigur că s-ar putea invoca durata egală a mandatelor pentru aleșii locali și pentru parlamentari (de patru ani și în cazul unora și în cazul celorlalți), ceea ce ar duce la noi alegeri comasate. Dar există posibilitatea constituțională ca mandatul parlamentarilor să înceteze mai devreme (dizolvarea Parlamentului), ceea ce ne bagă într-o discuție juridică mai complicată cu argumente pro și contra.

2. Pentru a nu lăsa loc altor interpretări, am înlocuit în pactul propus partidelor de opoziție termenul de 6 iunie (data alegerilor locale) cu formularea „până la alegerile locale”. Alegerile locale de anul viitor sunt o limită maximă până la care să fie organizate alegerile parlamentare anticipate. Dacă există voință politică și un angajament ferm al tuturor partidelor din opoziția actuală că vor să scoată țara din criză, putem organiza anticipate. Știm că e foarte greu, dar dacă semnăm toți cei din opoziție pactul și ne ținem de el, o să avem mai devreme un guvern legitim, desemnat în urma votului cetățenilor. Dacă ne pasă de ce se întâmplă cu România, trebuie să facem asta”.

Reacția vine în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pactul pentru organizarea alegerilor anticipatenu propus de Alianța USR-PLUS nu este o idee valabilă, atât timp cât Guvernul este încă în funcțiune. Liderl ALDE a precizat că inițiatorii pactului ar trebui să se citească mai cu atenție Constituția.

Alianța USR-PLUS a propus un pact politic pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, deoarece este o soluție care ar putea scoate România din criza produsă de actualul Guvern, care nu mai are susținere.

 

Inchide