PMP București a sesizat BEC și cere amendă de până la 2.500 lei pentru Ilie Năstase

Redactor:
Ana Petrescu
PMP București a sesizat BEC și cere amendă de până la 2.500 lei pentru Ilie Năstase
Președintele PMP București Cristian Petrescu a depus, marți, la BEC o sesizare în legătură cu faptul că Ilie Năstase a aruncat cu cafea într-un afiș cu Traian Băsescu, cerând sancționarea acestuia, potrivit legii, cu amendă între 1.000 și 2.500 lei pentru deteriorarea materialelor electorale.

„Sesizare faptă contravențională a numitului Ilie Năstase prin care vă solicităm să luați măsurile necesare și să sesizați autoritățile competente în vederea atragerii răspunderii contravenționale a domnului Ilie Năstase pentru distrugerea, deteriorarea și murdărirea afișelor electorale aparținând subscrisei (PMP București – n.r.). Apreciem că acest gest deplorabil al domnului Ilie Năstase, personalitate publică ce se bucură de o notorietate răspândită, general în Armata română și candidat la alegerile europarlamentare din anul 2019 de pe listele partidului U.N.P.R., denotă o totală lipsă de respect atât față de scrutinul electoral pentru alegerea membrilor în Parlamentul European, dar mai ales față de toți cetățenii simpatizanți ai subscrisei și ai domnului președinte Traian Băsescu”, scrie Cristian Petrescu, în sesizarea depusă la BEC, obținută de MEDIAFAX.

Reprezentanții PMP București condamnă „cu fermitate acest gest lipsit de respect și vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru sancționarea domnului Ilie Năstase”.

Aceștia roagă Biroul Electoral Central (BEC) să ia în considerare prevederile Legii 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European: Actul normativ stipulează că „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite” sunt sancționate cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei.

„În acest sens vă rugăm să aveți în vedere dispozițiile art. 53 alin lit k) și art. 54 alin. (1) și (2) din Legea nr. 33/2007:
Art. 53 Constituie contravenții următoarele fapte: k) nerespectarea dispozițiilor art. 35 alin (2) și (4) și ale art. 40 alin. (3)-(7); afișarea listelor electorale și a copiilor de pe acestea; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite;

Art. 54 (1) Contravențiile prevăzute la art. 53 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), s), t), u), v) și z) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) și z¹), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), s) și y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 53 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către: a) ofițeri, agenți și subofițeri din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră Română și Jandarmeriei Române, pentru faptele prevăzute la art. 53 lit. i), k), n), o), q), r) t), w), z) și z¹);”, conchide sursa citată.

Liderul PMP București Cristian Petrescu a postat, marți pe Facebook, un video care îl arată pe Ilie Năstase, care deschide lista UNPR la alegerile europarlamentare, aruncând cu cafea într-un afiș cu Traian Băsescu, cel care deschide lista partidului la europene.

În replică, Ilie Năstase a declarat, marți, la România TV, că a fost indignat de faptul că partidele primesc sute de milioane de euro pentru afișe, precizând că el și Anghel Iordănescu nu au astfel de sume.

Întrebat dacă se teme de consecințe, în condițiile în care liderul PMP București a anunțat că va sesiza BEC referitor la acest scandal, fostul mare campion ATP a răspuns: „Păi și eu pot să fac plângere că m-a făcut golan, pot să fac plângere că a furat navele, o să fac plângere că a luat un apartament gratis de la primar. Toate astea o să le fac și eu”.

Inchide