PMP solicită lămuriri cu privire la modul în care Guvernul atrage fondurile din PNRR

PMP solicită lămuriri cu privire la modul în care Guvernul atrage fondurile din PNRR
Președintele PMP, Cristian Diaconescu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/12/2021, 21:41

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a anunțat vineri că Grupul de monitorizare al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), format la nivelul partidului va ransmite, săptămâna viitoare, o scrisoare tuturor ministerelor care sunt implicate în implementarea PNRR prin care va solicita mai multe lămuriri cu privire la demersurile făcute pentru atragerea fondurilor din acest program european.

Potrivit comunicatului PMP, formațiunea își propune să afle stadiul măsurilor care ar trebui implementate până la finalul anului în ceea ce privește acest program.

„Vom solicita să ni se transmită, în baza Legii 544, care este stadiul celor 20 de măsuri care trebuie implementate până la finalul acestui an, deoarece din luna ianuarie vom avea o listă de încă 40 de măsuri de aplicat. Să nu uităm că în mai-iunie avem prima evaluare a PNRR și în baza acestei prime evaluări se vor primi, sau nu, resursele financiare promise. De asemenea, vom cere să ni se transmită cine e persoana de contact din fiecare minister cu privire la PNRR, care sunt formele de organizare, în ce stadiu se află angajările experților care se vor ocupa de acest proiect”, a declarat Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populară, într-o conferință de presă.

PMP va monitoriza permanent modul de implementare a PNRR

Liderul PMP a adăugat că grupul de monitorizare al PNRR intenționează să evalueze permanent modul de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență și să propună factorilor decidenți soluții de imbunătățire a acestor activități.

Vicepreședintele PMP Lucia Varga, fost ministru al Mediului și membru al grupului de monitorizare format la nivelul PMP a atras atenția cu privire la întârzierile grave care sunt înregistrate deja în implementarea PNRR.

„Nici până acum nu se știe care sunt exact responsabilitățile fiecărui minister, nu au fost formate structuri de specialitate în fiecare minister, nu au fost făcute angajări, nu există legislație secundară. Situația este foarte gravă și la ea a contribuit substantial și instabilitatea politică din țara noastră. La cum stau lucrurile acum, vor exista cel puțin 6 luni în care nu vor putea fi implementate politicile din PNRR și minim 3 luni în care nu vom avea ghiduri de finanțare. În ceea ce privește politicile de mediu, aceste lucruri înseamnă, de exemplu, că strategia forestieră nu va putea fi întocmită în 2022”, a precizat Lucia Varga.

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a întărit spusele acesteia, precizând că Guvernul trebuie să emită de urgență legislația secundară pentru implementarea PNRR.

„Guvernul trebuie să ne spună care sunt proiectele care vor fi finanțate din aceste sume. Multe proiecte din exercițiul financiar 2014-2020 au fost trecute în PNRR”, a adăugat Gheorghe Ialomițianu.

Pe de altă parte, conferențiarul universitar Mihaela Natea, vicepreședinte PMP, a subliniat că România nu va primi sumele din PNRR dacă proiectele nu sunt duse la bun sfârșit:

„Tot ce există în PNRR a fost negociat. Suma pusă la bătaie este extraordinară, putem transforma România cu acești bani, dar din păcate țara noastră mult timp nici măcar nu a avut un Guvern care să adopte legislațua secundară”, a spus aceasta.

O altă deficiență identificată de grupul de monitorizare al PNRR o reprezintă sumele mici alocate pentru turism, unul dintre cele mai afectate domenii afectate de pandemia de coronavirus.

„Este strigător la cer că turismul este atât de neglijat în PNRR. În PNRR scrie că în 2025 vom avea cu 20% mai mulți turiști decât în 2019, în contextul în care 2019 a fost, la nivel mondial, cel mai bun an în turism. Este deci imposibil de ajuns aici și probabil că banii pe turism se vor pierde”, a explicat vicepreședintele PMP, Cristian Petrescu, fost ministru al Turismului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...