PMP solicită sesiune extraordinară pentru o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la energie pentru tot anul 2022

PMP solicită sesiune extraordinară pentru o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la energie pentru tot anul 2022
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 14/01/2022, 11:19

Partidul Mișcarea Populară (PMP) solicită, într-un comunicat remis GÂNDUL.RO, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, prin care să fie adoptată o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la energie pentru tot anul 2022.

Reprezentanții formațiunii cer acest lucru în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale în ultimele luni.

Potrivit PMP, în cazul în care coaliția aflată la guvernare refuză această propunere, atunci acest lucru ar arăta că guvernanții nu sunt interesați de situația în care se află românii decât la nivel declarativ.

„Având în vederea creşterea explozivă a preţurilor la energie electrică şi gaz din această iarnă care a generat o criză socială majoră, luând în considerare îndemnul nelegal al ministrul Energiei către români de a nu-şi plăti facturile şi neputinţa decidenţilor politici actuali de a promova politici publice care să limiteze impactul acestui val de scumpiri, Partidul Mişcarea Populară consideră că singura soluţie veritabilă este o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022.

Acest lucru se poate face relativ uşor prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să promoveze un astfel de act legislativ. Refuzul coaliţiei PSD – PNL – UDMR de a promova o astfel de lege ne-ar arăta că, de fapt, asistăm la un teatru de păpuşi în care guvernanţii mimează că nu mai pot de grija românilor, ei bucurându-se de fapt de încasările uriaşe la buget din TVA, accize, taxe, dividende şi impozit pe profitul companiilor de stat furnizoare de energie”, se arată în comunicatul PMP.

PMP: Companiile de stat ar trebui să fie încurajate să crească producția internă de energie

Formațiunea susține că această propunere prezintă patru mari avantaje:

  1. Scade presiunea imediată asupra bugetelor românilor şi nu există riscul unor debranşări;
  2. Se câştigă timp în care guvernanţii pot lua măsuri efective pentru scăderea facturilor şi instituţiile de reglementare şi control se pot ocupa să verifice dacă legislaţia în vigoare cu plafonarea şi compensarea a fost aplicată corect
    de către furnizorii de gaze şi curent;
  3. Se opreşte acumularea unor penalităţi colosale pentru populaţie;
  4. Între timp, sunt şanse mari să se rezolve problemele sistemice internaţionale care au condus la explozia preţurilor de producţie la gaze naturale.

„PMP reaminteşte că, pe parcursul primului an marcat de pandemie (2020), Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a promovat o legislaţie specifică privind amânarea plăţii ratelor la bănci. Or, am văzut că acea măsură nu a generat probleme structurale în sistemul bancar şi România încă nu a depăşit pandemia, deci, o astfel de măsură precum cea propusă de PMP este aplicabilă”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, partidul mai cere decidenţilor din ministerele Economiei şi Energiei să încurajeze companiile de stat să crească nivelul producţiei interne de energie având în vedere majorarea cererii de pe piaţă şi a consumului.

„În anul cu cele mai mari preţuri (2021), România a importat cu 70% mai mult gaz decât în 2020, iar producţia a crescut cu doar 1,5%. Pentru 2022, se aşteaptă ca importurile să crească suplimentar cu aproape 30% în 2022. Ceea ce înseamnă că şi facturile vor creşte proporţionale. În acest răstimp, producţia internă ar urma să crească doar cu 1%. Aceste marje de creştere a producţiei interne sunt nejustificat de mici şi ele pot fi mărite dacă se iau decizii executive la nivelul companiilor de stat”, mai spun reprezentanții formațiunii.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Horoscop vineri 21 ianuarie. O zodie își pierde cumpătul din senin: Nu îţi cad bine...
Nicolae Ciucă e distrus. Lovitură imensă de unde nu se aștepta. A făcut sesizare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...