PNL îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința „Ordonanței Dottore”

PNL îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința Ordonanței Dottore
Publicat: 11/01/2015, 12:27
Actualizat: 21/07/2016, 20:56

PNL a adresat o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cere să sesizeze Curtea Constituțională în privința OUGnr.94/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.968 din 30 decembrie 2014, cea care îi permite lui Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor.

Liberalii menționează în scrisoarea deschisă că „prevederea introdusă de OUG în cadrul Legii educației naționale este, pe un plan mai larg, una de natură să aducă un prejudiciu semnificativ cetățenilor români deținători ai unui titlu de doctor”. „Pe această cale, prin reglementarea unei proceduri în contradicție cu spiritul și cu litera reglementărilor țărilor din Uniunea Europeană în materie, se creează un precedent ce va afecta onorabilitatea internă și externă a învățământului superior românesc. O astfel de inițiativă este inacceptabilă și periculoasă”, afirmă PNL.

Liberalii îi cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu neconstituționalitatea prevederilor menționate în scrisoare. „În caz contrar suntem nevoiți să sesizăm Comisia de la Veneția cu o încălcare flagrantă a statului de drept în România”, mai adaugă PNL.
Semnatarii sesizării, Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL, și Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, precizează că, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituție, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acesteia.

„Niciunul dintre argumentele invocate de Guvern în sprijinul adoptării ordonanței de urgență criticată, nu se referă la prevederile invocate mai sus, în alte cuvinte nu este motivată urgența adoptării acestor texte, ceea ce încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituție. De asemenea, decizia Primului Ministru de a iniția această Ordonanță a fost determinată de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deținerea unei diplome de doctor în drept al Universității București, în condiții frauduloase”, se menționează în comunicat.

Potrivit PNL, „natura privată a actului normativ este, în acest context, evidentă iar procedura de inițiere a lui, neconstituțională”.
Liberalii acuză faptul că „printr-o dispoziție legală se încearcă înlăturarea consecințelor infracțiunii de plagiat și protejarea unei persoane, primul-ministru, care a săvârșit-o”.

„În alte cuvinte, cei care au semnat sau au contrasemnat ordonanța de urgență în cauză favorizează infractorul care a săvârșit o infracțiune de plagiat prevăzută și pedepsită de o lege. Toate acestea în condițiile în care renunțarea la titlul universitar în cauză este o operațiune care este legată de persoana celui care a săvârșit infracțiunea de plagiat! Persoana în cauză va stabili dacă plagiatul a fost săvârșit sau nu. Mai mult, cercetarea penală în cazul plagiatului se pornește la plângerea celui care a fost plagiat, iar dacă acesta nu face plângere penală, iar plagiatorul renunță la titlu, fapta ar putea să nu mai existe”, se arată în scrisoarea PNL adresată Avocatului Poporului.

Liberalii consideră că „o asemenea reglementare încalcă prevederile art. 75 alin. (1) din Constituție care reglementează obiectul proiectelor de legi, printre care și cele prin care o ordonanță de urgență poate fi aprobată. În alte cuvinte, în momentul în care ordonanța de urgență în cauză va fi supusă aprobării sau respingerii prin lege, Parlamentul o va respinge, pentru că legea de aprobare ar încălca dispozițiile constituționale mai sus citate, iar în caz contrar, va fi necesară sesizarea Curții Constituționale”.

Guvernul a modificat, în 29 decembrie, Legea educației, printr-o ordonanță de urgență care, între altele, permite oricărui deținător de titlu ștințific să renunțe la acesta.

Legea educației a fost modificată pentru renunțarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea „beneficiarilor” unor titluri științifice, a societății civile și a presei, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, adăugând însă ulterior că el nu cunoaște decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Anterior, premierul Victor Ponta a anunțat că a trimis o scrisoare către rectorul Universității București în care îl notifică asupra faptului că renunță la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția