PNL sesizează CE și BCE cu privire la intervenția politicului în politica monetară din România

PNL sesizează CE și BCE cu privire la intervenția politicului în politica monetară din România
Publicat: 08/05/2018, 09:55
Actualizat: 08/05/2018, 18:18

„În biroul politic al PNL de ieri am propus și a fost aprobat că PNL să sesizeze CE și BCE asupra intervenției directe a politicului în politică monetară din România. Scrisoarea lui Liviu Dragnea, presedintelele Camerei Deputaților, către BNR este dovadă principala a intervenției directe a politicului în politică monetară. Este pentru prima oară când un lider politic în funcție publică intervine direct și amenință independența politicii monetare”, a scris senatorul Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Liberalul mai susține că, din punctul său de vedere, au fost încălcate: Legea nr.312/2004 art.1 alin.(2), articolul 130 din Tratatul de aderare și articolul 7 din Statutul SEBC și BCE.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a făcut publică, vineri, corespondența pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în scrisoarea sa susținând că membrii conducerii BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern.

„Politica monetară, atribuția exclusivă a BNR, reprezintă o componentă esențială a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltări economice accelerate, dar sustenabile și de durată. În acest sens, consider că politica monetară trebuie să se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere îmi exprim îngrijorarea față de măsurile întreprinse la început de an de cătere BNR și care, în opinia mea, nu reprezintă cea mai potrivită cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, a transmis Liviu Dragnea în scrisoarea către Consiliul de Administrație al BNR.

El mai apreciază că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară și, în general, cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare, fără a se pune semnul întrebării asupra capacității Guvernului de a implementa măsurile asumate sau de a îndeplini prevederile legilor bugetare.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a răspuns președintelui Camerei Deputaților tot prin intermediul unei scrisori.

„Membrii Consiliului de Administrație al BNR au analizat scrisoarea dumneavostră privind evoluția principalilor indicatori macroeconomici și a componentelor mix-ului de politici economice. Răspundem invitației dumneavoastră la un dialog construcitv între Parlament, Guvern, BNR, în baza Legii 313/2004 și a prevederilor privind băncile centrale din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, cu scopul de a realiza o imbinare mai bună între politicile guvernamentale și politica monetară a BNR”, se arată în scrisoarea trimisă de Mugur Isărescu.

Președintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunând că acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reușește să urmeze nici măcar propriul program, ajungând să amaneteze viitorul țării.

„S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuția finanțelor publice. (…) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor și impozitelor, pe de altă parte au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru școli, au spus ei. Pentru economiști, dar și pentru cei interesați această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuație care va fi dusă cu greu la bun sfârșit. Tebuie să vedem cât va mai ține această iluzie creată de PSD”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers