PNL și PMP au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Rovana Plumb. Votul în Senat, marțea viitoare

PNL și PMP au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Rovana Plumb. Votul în Senat, marțea viitoare
Publicat: 04/04/2018, 12:09
Actualizat: 26/03/2019, 10:06

„Vă rugăm să dispuneți măsurile necesare în vederea declanșării procedurii legale pentru dezbaterea acesteia”, a declarat viceliderul grupului senatorilor PNL, Eugen Pîrvulescu.
Președintele de ședință, senatorul PSD, Claudiu Manda, a adăugat că a intrat deja în posesia textulului moțiunii simple.

„În conformitate cu regulamentul Senatului, numărul necesar de semnături este întrunit, va parcurge cursul regulamentar. Va ajunge la domnul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care va dispune așa cum prevede regulamentul”, a precizat Manda.

Moțiunea simplă urmează să fie dezbătută și votată în ședința plenului Senatului marțea viitoare, la ora 16.00, a anunțat Claudiu Manda în ședința de miercuri.

„România are o șansă majoră de a se dezvolta și de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creșterea calității vieții românilor. Rata absorbției aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârșitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaționale care gestionează Fondurile Europene Structurale și de Investiții de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale. Din punct de vedere al investițiilor publice, anul 2017 a fost unul dezastruos! Asta nu doar pentru că din banii europeni alocați țării noastre – mai exact 32,9 miliarde de euro – s-au cheltuit sume derizorii, ci și pentru faptul că, în cele mai multe cazuri, nu s-a dat nici măcar startul proiectelor. Principalii factori care au determinat o asemenea absorbție sunt: birocrația excesivă, lipsa informării beneficiarilor, schimbări permanente de reguli, dar și lipsa capitalului pentru co-finanțare, respectiv indiferența autorităților în a găsi o soluție pentru această stare de fapt.”, se arată în textul moțiunii.

PNL și PMP îi reproșează ministrului Rovana Plumb că deși au fost depuse proiecte încă de la sfârșitul anului 2016 pentru finanțarea din fonduri europene a școlilor, dar contractele propriu-zise de finanțare nu au fost semnate nici până în prezent.

„Peste 3.000 de școli din România au în continuare toaletele în fundul curții. Programul Operațional Regional Axa prioritară 10 permite finanțarea infrastructurii educaționale din România cu sume până la 6.700.000 euro, dar Guvernul nu a absorbit niciun ban, deși co-finanțarea este de doar 2%. De asemenea, în cadrul apelului „Școala pentru toți”, contractele de finanțare nu au fost încă semnate, deși au fost depuse proiecte, încă din decembrie 2016. În ceea ce privește apelul de proiecte „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, lansat încă din septembrie 2016, rata de contractare este de doar 1% din cei 20 milioane de euro alocați”, potrivit sursei citate.

Cele două partide de Opoziție mai atrag atenția asupra riscului dezangajării și pierderea a peste 500 de milioane de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională. Astfel, PNL și PMP cer demisia Rovanei Plumb din funcția de ministru al Fondurilor Europene și din acest motiv.

„Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă riscul ca suma de 561,73 milioane de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională să fie dezangajată la nivelul POR. Este un adevăr dureros recunoscut chiar de Guvern, acesta are în plan modificarea Ordonanței de Urgență nr.40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. În nota de fundamentare aferentă propunerii de modificare a ordonanței sus-menționate este stipulat faptul că „suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional este în valoare de 561,73 milioane euro.” Așadar actuala coaliție de guvernământ își recunoaște incompetența. Dacă aveți decența necesară, vă solicităm în mod expres să demisionați de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Ați dovedit că nu sunteți în stare să aduceți în țară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziție. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă și în traistă”, conform textului moțiunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York