PNL și PSD au ajuns la partaj pentru desființarea USL. Lideri liberali: „Nu se poate refuza divorțul pe motiv că avem un credit comun”

Redactor:
Cristian Andrei
PNL și PSD se ceartă din cauza datoriilor USL

PSD și PNL au ajuns în faza partajului, social-democrații susținând că ruperea USL nu poate „fi operată” la Tribunal, până când nu se vor achita integral datoriile înregistrate către furnizori. Datoriile USL au fost făcute în timpul campaniilor locale și parlamentare din 2012.

După ce conducerea PNL a decis să denunțe la Tribunal protocolul USL, liberalii i-au chemat la discuții pe foștii parteneri de guvernare de la PSD pe marginea acestui subiect.

Liderii PSD au declinat însă invitația, transmițându-le prin mail liberalilor situația financiară a USL, în special cea a datoriilor neplătite către furnizori.

„Partidul Social Democrat nu dă curs invitației de a participa la întâlnirea propusă pentru data de 4 august 2014, întrucât bilanțul contabil aferent pentru anul 2013 al Uniunii Social Liberale conține datorii neachitate către diverși furnizori, atât la nivel județean, cât și la nivel central. Bilanțul este publicat în urma înregistrării la termen conform legislației în vigoare, pe site-ul ANAF, și este suspus controlului de către Autoritatea Elctorală Permanentă. Prin urmare, semnarea unui acord de încetare a Protocolului USL și de desființare a Uniunii Social Liberale nu poate fi operată până când această alianță politică nu își achită integral datoriile înregistrate către furnizori”, se arată în răspunsul trimis de PSD celor de la PNL.

Potrivit datelor prezente pe site-ul Ministerului de Finanțe „activele circulante nete, respectiv datoriile curente nete” erau de – 9.578.714 lei. La capitolul „total active minus datoria curentă” apare un minus de 9.576.487 lei.

Gorghiu: PSD stă cu urna cu cenușă în curte

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat pentru gândul că în pofida acestor datorii, USL nu mai trăiește, iar liberalii vor continua procedura în instanță de denunțare a protocolului.

„Vreau să transmit un singur lucru către PSD și un mesaj pe care l-am spus public de mai multe ori: USL nu mai trăiește, este doar un mod de înșelare a electoratului de către PSD, motiv pentru care demersul nostru este cât se poate de firesc, de logic. Îi anunț pe juriștii de la PSD că nu are nicio legătură denunțarea USL cu eventualele datorii pe care USL le-ar putea avea. Le explic printr-un exemplu pe înțelesul tuturor: inclusiv în cazul unui divorț lumea nu poate să fie obligată să trăiască împreună și să i se refuze divorțul pe motiv că au credit comun. Va fi făcută în continuare denunțarea la Tribunal, indiferent că nu au acceptat prezența la procedura prealabilă și instanța va decide pe cale de consecință”, a precizat pentru gândul Gorghiu.

Aceasta le-a reamintit celor de la PSD că mesajul USL trăiește a fost declarat ilegal de BEC în timpul campaniei pentru europarlamentare.

„Dacă tu insiști să păcălești o Românie întreagă că Usl există, deși tu  stai cu urna cu cenușă în curtea PSD este doar o opțiune care ține de caracterul tău și de lipsa de coloană vertebrală a unui partid”, a adăugat vicepreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat pentru gândul că liderii celor două partide trebuiau să se întâlnească și să stea de vorbă ca bărbații.

„Vreau să cred că suntem oameni civilizați. Nu trebuie să ne ridicăm fustele în cap în fața instanței. Trebuia să ne întâlnim să stăm de vorbă ca bărbații. Era un gest de minimă normalitate”, a precizat Petrache pentru gândul.

sursa foto: mfinante.ro

Cel care se ocupă din partea PNL de procedurile legale pentru denunțarea protocolului USL este deputatul Theodor Nicolescu.

„Nu există un text de lege care să condiționeze desființarea unei alianțe de această situația. Mai mult, tocmai acesta era și subiectul discuției, va fi și subiectul procedurii împărțirea activului și pasivului acestei alianțe”, a spus liberalul pentru gândul.

Potrivit acestuia „dragoste cu sila” între PSD și PNL nu se poate.

„Eu speram sincer că am fi putut da dovadă astăzi că în politica românească se pot face lucrurile și de o manieră corectă și civilizată. Dacă trebuie să ajungem la Tribunal ca adversari, probabil asta se va întâmpla, dar nu pot să fiu bucuros de o asemenea soluție. Știți dragoste cu sila nu se poate. Noi am încercat să rezolvăm amiabil situația, din momentul acesta vom declanșa procedurile judiciare. E un partaj. Mandatarul financiar e de la PSD”, a completat deputatul PNL.

 

Inchide