VIDEO | PNL și PSD, consens la capitolul Sănătate: testare extinsă și terapie antivirală pentru COVID-19 în ambulatoriu. Ce se va întâmpla cu certificatul verde

Publicat: 11/11/2021, 18:42
Actualizat: 11/11/2021, 20:21

PSD și PNL vor înființarea a peste 1.000 de centre de testare pentru COVID-19 în următoarea perioadă, precum și accesul la terapia antivirală în ambulatoriu, au anunțat, joi, Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, liderii echipelor de negociere ale celor două partide.

Delegațiile PSD și PNL au discutat atât despre măsuri imediate pentru gestionarea pandemiei, cât despre starea sistemului de sănătate, în perspectiva programului de guvernare.

Pregătiri pentru un eventual val 5

„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea. Problema este legată şi de accesul la aceste teste.

Este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii, accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse, dar și alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor și creșterea siguranței, atât cât este posibilă, în secțiile de teraie intensivă”, a declarat reprezentantul PSD la negocieri, deputatul Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România.

Potrivit deputatului PSD, raportul de anul trecut privind siguranța spitalelor, elaborat după incendiul de la Piatra Neamț, „din păcate nu a fost urmat de măsuri concrete, astfel încât fiecare secție să prezinte un grad cât mai mare de siguranță, iar riscurile, niciodată nu o să poată să fie excluse”.

Alexandru Rafila a afirmat că presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă se creează posibilitatea evaluării ambulatorii a pacienților.

„Mortalitatea mare în România, inclusiv potrivit constatărilor experților OMS, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardive la medic a pacienților care de multe ori vin în forme complicate și care nu pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutați. Și lucrul ăsta vrem să se schimbe, vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni și să terminăm cu această sperietoare a prezenței la spital”, a spus Alexandru Rafila.

Certificat verde COVID-19 cu testare gratuită a angajaților de la stat pentru 60 de zile

Reprezentantul PNL, deputatul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și consilier onorific al premierului demis Florin Cîțu, a spus că o măsură de prevenție poate fi considerată și introducerea certificatului verde, în acest caz fiind convenită o testare gratută a angajaților de la stat pentru o perioadă de 60 de zile. Proiectul care acum se află în dezbaterea Comisiei de sănătate a deputaților prevede testarea pe banii proprii.

„Înseamnă şi o prevenţie a celor care vor ajunge în spital, (…) testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite care se pot face, certificatul verde pe care îl vom scoate şi va ajunge la o testare gratuită pentru 60 de zile”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă ar exista bani la buget pentru testarea angajaţilor timp de două luni, el a precizat că s-a cerut o evaluare la Ministerul de Finanţe.

„Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care s-ar accepta un certificat verde, s-ar accepta anumite condiţii şi alternativa testării, dar cu plată a acestor teste. Am încercat să o aşezăm tocmai în aceste două luni, în care să putem agrea fiecare dintre noi, şi organismele profesionale şi Ministerul Sănătăţii, şi noi ca parlamentari, un context legal în care trebuie să se desfăşoare introducerea certificatului verde, dar şi stimularea vaccinării”, a susţinut Nelu Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×