PNL și PSD se întrec în parlament să mărească salariile primarilor. Cât au obținut edilii la ultima strigare

PNL și PSD se întrec în parlament să mărească salariile primarilor. Cât au obținut edilii la ultima strigare
Publicat: 24/04/2017, 21:03
Actualizat: 26/04/2017, 13:52

Deputatul PNL Corneliu Olar a propus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Liberalul a afirmat că primăriile pot crește taxele și impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari.

„Bugetul nu se axează numai pe banii veniți de la centru. Bugetul local este constituit din venituri proprii, impozite, taxe locale și alte venituri proprii. Se pot majora taxele printr-o hotărâre de consiliu. Printr-o hotărâre de consiliu pot lua banii, nu din investiții, sunt bani din taxe și impozie locale, extrabugetare”, a spus deputatul PNL Corneliu Olar.

Amendamentul a fost susținut și de USR.

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, a declarat ministrul Muncii, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, la finalul ședinței comisiilor reunite de muncă și buget care au adoptat cu amendamente OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017.

Președintele Comisiei de muncă, deputatul PSD, Adrian Solomon, a declarat că raportul comisiilor reunite va fi supus votului plenului Camerei Deputaților, în ședința de marți.

PSD a încercat cu OUG 2

La jumătatea lunii martie, parlamentarii PSD-ALDE-UDMR au depus un amendament depus la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative, se prevede majorarea salariilor/indemnizațiilor și pentru personalul care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul autorităților publice locale.

„Prin derogare de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență,cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizațiilor de care beneficiazăpersonalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene,se majorează cu 30% față de nivelul aflat în plată”, se arată în amendamentul depus, potrivit unui comunicat remis presei de PSD. .

„Amendamentul va reduce situațiile în care unii funcționari vor avea venituri salariale superioare primarului, viceprimarului, președinților, precum și vicepreședinților consiliilor județene deși responsabilitatea acestora este net superioară”, susțin social-democrații.

Potrivit OUG 2/2017,de la1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale au fost majorate cu 20% față de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017. Nu intră sub incidența acestor prevederi, personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene etc.

De asemenea, prevederile prezentului articol nu se aplică pentru indemnizațiile de ședință de care beneficiază consilierii locali, respectiv consilierii județeni, potrivit legii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern