PNL vrea modificarea Codului Fiscal. Turcan: Punem pe masa guvernanților o soluție de creștere a bugetului statului de opt miliarde lei

PNL vrea modificarea Codului Fiscal. Turcan: Punem pe masa guvernanților o soluție de creștere a bugetului statului de opt miliarde lei
Publicat: 01/03/2017, 15:30
Actualizat: 27/03/2019, 18:49

„Acest proiect de lege urmărește diminuarea poverii fiscale pe piața muncii prin promovarea măsurii de reducere a cotei de contribuție de asigurări sociale datorată de angajator și angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului, reducerea cotei de impozitare a profiului, transferul plății asigurării de somaj în totalitate către angajat și reducerea cotei de contribuții pentru concedii și indemnizații”, susține Florin Cîțu în expunerea de motive.

Potrivit senatorului PNL, implementarea măsurilor cuprinse în proiectul depus reprezintă „o urgență pentru mediul de afaceri din România” în contextul în care „se preconizează creșteri ale salariului minim și anii următori cu încă aproximativ 20% și ale cheltuielilor publice în medie cu 15% pe an”. Cîțu a precizat faptul că modificările aduse Codului Fiscal „nu discriminează” și „nu creează falii în societate”.

Concret, potrivit proiectului, cotele de contribuții de asigurări sociale se vor reduce cu 7,25 puncte procentuale, din care 0,5 pp. la angajat li 6,75 pp. la angajator.

„Contribuțiile totale datorate de angajat, incluzând contribuțiile pentru asigurări sociale (10%), contribuțiile pentru asigurări de sănătate (5,5%), și contribuțiile pentru asigurări de șomaj (0,5%) vor atinge, începând cu data de 1 octombrie 2017, procentul total de 16%”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, cota de impozitare a profitului și venitului va scădea de la 16% la 10%, iar cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj vor fi următoarele: 1% pentru contribuția individuală și 0 pentru angajator. De asemenea, cota de contribuții pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate va fi de 0,3%.

VEZI PROIECTUL DE LEGE

La rândul său, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că acest set de măsuri oferă „o gură de oxigen întreprinzătorilor mici și mijlocii, mediului de afaceri”, dar și investitorilor străini care ar putea veni în România, impactul fiind de plus opt miliarde lei la bugetul de stat. În acest sens, Turcan a argumentat că mediul de afaceri, în special în zona IMM, este împovărat de costul pe forța de muncă și este nestimulat pentru a da salarii mai mari fără sa scadă numărul locurilor de muncă.

„Prin soluțiile date prin OUG guvernanții s-au concentrat doar pe creșteri de cheltuieli, în timp ce sprijinul pentru mediul de afaceri a fost pus într-o inițiativă legislativă depusă în Parlament cu scopul de a amâna aceste măsuri și de a-i amăgi pe beneficiari. Majoritatea a continua să crească salariul minim pe economie ceea ce înseamnă să crească povara pe forța de muncă și să prevină modalitatea prin care mediul de afaceri să fie compensat cu măsuri de stimulare”, a subliniat liderul interimar al PNL.

Pe lângă „efectele bugetare favorabile directe”, potrivit senatorului PNL, sunt prevăzute și creșterea competitivității bunurilor și serviciilor produse în interiorul țării, creșterea atractivității mediului de afaceri românesc pentru invesitorii străini, sustenabilizarea pe termen lung a unor bugete, precum ar fi bugetul asigurărilor sociale de stat și „reducerea decalajelor de dezvoltare și creșterea convergenței veniturilor salariale nu numai între diferitele regiuni istorice ale României, ci și între România și Uniunea Europeană”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?