Ponta a revenit în țară: „Am fost într-o vizită privată în Italia, cu soția mea. Nuland a venit pentru un subiect confidențial”

Ponta a revenit în țară: Am fost într-o vizită privată în Italia, cu soția mea. Nuland a venit pentru un subiect confidențial
Publicat: 12/01/2014, 21:57
Actualizat: 18/03/2015, 22:02

După cinci zile de tăcere, prim-ministrul Victor Ponta a explicat în această seară de ce a lipsit din țară, fără un anunț prealabil, Guvernul evitând în acest timp să facă orice precizare legată de neprogramarea unei întâlniri cu responsabilul pentru Europa al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, aflată vineri și sâmbătă la București.

Premierul a ales să-și comunice motivele absenței din studioul Antenei 3. „Aveam programată, dinainte de Anul Nou, o vizită privată în Italia, împreună cu soția mea. Am fost trei zile în Italia”, a spus Victor Ponta, arătând că s-a întâlnit cu liderul socialist Matteo Renzi. Liderul PSD a arătat și de ce a considerat imporatantă această discuție: „Grupul nostru politic peste o lună va decide care e poziția noastră în cadrul Europei”.

Ponta a insistat totodată asupra faptului că astfel de lucruri „sunt normale”. „Sunt un om normal care aș dori să petrec mai mult timp cu familia. Lucrurile private sunt normale. Când nu sunt la Guvern sau într-o vizită oficială sunt cu familia. De altfel, președintele știa, SPP-ul știa”.

Dacă Departamentul de Stat a anunțat ca teme de interes pentru trimisul american respectarea normelor statutui de drept, parteneriatul strategic și problemele de pe agenda regională, Victor Ponta a susținut că vizita Victoriei Nuland a avut, în realitate, ca țintă, un „subiect confidențial care s-a discutat și se va discuta în CSAT”. „E un subiect care nu e public, e confidențial, însă asupra căruia domnul ministru Corlățean este de departe cel mai îndreptățit să spună punctul de vedere al Guvernului, deci e foarte bine că doamna Nuland a fost la București, că s-a discutat despre acest subiect important”, a spus Ponta, adăugând că subiectul secret „ține de raporturile România-SUA, l-am discutat și îl vom discuta în CSAT”.

În viziunea sa, ideea că Nuland a venit să critice Guvernul sau să facă o evaluare este „o iluzie oarecum fanariotă – te duci, plângi, vine cineva…”. „Poziția doamnei Nuland a fost extrem de apreciativă la adresa României”, a concluzionat Ponta.

După ședința de Guvern de marți, Palatul Victoria a intrat în sitentio stampa, inclusiv purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, ridicând din umeri la orice întrebare legată de activitatea sau de programul premierului. „Îmi pare rău, sunt în Austria, în concediu. Este foarte fain aici, e zăpadă, e singura declarație oficială pe care pot să v-o dau”, a spus Mirel Palada contactat de gândul.

Victor Ponta a evitat, la rândul său, orice precizare legată de absența sa din țară, infoirmând doar ipoteza unei vacanțe.

În intervenția sa publică de sâmbătă de la Ambasada SUA, Victoria Nuland a luat drept „o coincidență” nesincronizarea programului său cu cel al premierul. „După cum știți, premierul a fost primit recent de vicepreședintele Biden, la Washington. A fost o vizită foarte bună. A implicat multe mesaje foarte clare și oneste. Așa că, sincer, a fost doar o coincidență că am reușit să vin într-o zi în care avea alte obligații. Am încredere că mesajul pe care i l-am transmis ministrului de Externe va fi foarte clar transmis”, a spus ea la Ambasada SUA, considerând „reprezentative” întâlnirile pe care le-a avut în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului