Ponta a vizitat Muzeul fostului lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau

Ponta a vizitat Muzeul fostului lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau
Publicat: 16/06/2012, 21:10
Actualizat: 18/06/2012, 12:20

Premierul Victor Ponta se află în Polonia, unde a vizitat Muzeul fostului lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau, pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului și a reitera că Romania își asumă responsabilitatea pentru greșelile făcute de autoritățile române din acea perioadă, informează Guvernul.

În intervalul mai-iunie 1944, aproximativ 132.000 de evrei au fost deportați din nordul Transilvaniei, aflat sub ocupatie, la Auschwitz.

„Am venit astăzi aici pentru a mă închina cu respect în fața tuturor vieților nevinovate care au fost pierdute și a destinelor distruse în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Birkenau. Omenirea nu trebuie să uite niciodată una dintre cele mai tragice pagini ale istoriei sale, iar noi va trebui să ne asigurăm că asemenea atrocități nu se vor mai repeta”, a scris Ponta în registrul muzeului.

Surse oficiale au declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta se va afla în Polonia la finele acestei săptămâni, în vizită privată la invitația omologului său polonez Donald Tusk, unde va asista la partida de fotbal dintre Cehia și Polonia, din cadrul Campionatului European, și va vizita și Muzeul fostului lagăr nazist Auschwitz-Birkenau.

„Deplasarea premierului are loc în contextul întâlnirii la nivel înalt organizată la începutul lunii iunie în România, care i-a avut ca organizatori pe Victor Ponta și Donald Tusk, primul-ministru al Poloniei. Ca urmare a succesului evenimentului organizat la București și în semn de mulțumire pentru concluziile trasate în Capitala României, Donald Tusk l-a invitat pe Victor Ponta să participe la oricare din meciurile de la Campionatul European programate în țara sa. Premierul Poloniei s-a declarat atunci extrem de mulțumit de întâlnirea cu Victor Ponta, subliniind că s-au înțeles «de la prima privire», dar și că primul-ministru al României se bucură, prin prezențele confirmate de la București, de încredere la nivel european”, au declarat sursele.

Acestea au precizat că premierul Victor Ponta va fi invitatul lui Donald Tusk la meciul Cehia-Polonia, programat să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 21:45, ora României. La eveniment vor participa si președintele Cehiei, Vaclav Klaus, și președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Sursele citate au mai arătat că, în deplasarea sa, premierul Victor Ponta va vizita Muzeul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei.

„Primul-ministru va aduce un omagiu victimelor Holocaustului și va reitera faptul că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru participarea autorităților române la Holocaust, precum și regretele pentru pierderea imensă de vieți ca urmare a tragediei de la Auschwitz și a tuturor celorlalte lagăre de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, au arătat sursele.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat, agenției MEDIAFAX, că în perioada următoare va pleca în Polonia, unde va vizita inclusiv fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau și va asista și la una dintre partidele de fotbal de la Campionatul European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale