Ponta admite că va cumpăra un avion exclusiv pentru demnitari: „Suntem singura țară din UE care nu are”

Redactor:
Anca Simina
Ponta admite că va cumpăra un avion exclusiv pentru demnitari: „Suntem singura țară din UE care nu are”
Planurile Guvernului de a cumpăra până la sfârșitul anului o aeronavă specială pentru transportul exclusiv al primilor oameni în stat, deconspirate de gândul, au fost admise astăzi de premierul Victor Ponta.

Planurile Guvernului de a cumpăra până la sfârșitul anului o aeronavă specială pentru transportul exclusiv al primilor oameni în stat, deconspirate de gândul, au fost admise astăzi de premierul Victor Ponta.

„Suntem singura țară din UE care nu are o aeronavă oficială. Și atât. O să încercăm să vă spunem până la sfârșitul anului cât au cheltuit președintele, premierul, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților (în lipsa unui avion oficial n.red)”, s-a justificat prim-ministrul, arătând că va fi achiziționată o aeronavă „de 12 locuri”.

Deși luată ieri în mod oficial în ședința Executivului, decizia de achiziționare a noului Romanian Air Force One în leasing în cursul anului 2013 nu a fost anunțată public. Sub semnul întrebării rămân în continuare și costurile totale estimate. Singura certitidine este suna de 13,5 milioane de lei alocată în acest sens Ministerului Apărării pentru a acoperi costurile din acest an.

„Este vorba de 10 milioane – 13 sunt puse în buget – încercăm să luăm o aeronavă de 10-12 locuri care să reducă costurile. Slovenia, Slovacia, Serbia, Bulgaria au aeronave, noi nu. Și ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu aeronave închiriate”, a spus Ponta.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate ieri, noul avion ar urma să fie folosit de președinte, premier, președintele Senatului și de cel al Camerei Deputaților, de miniștri, ca și de invitații lor. „Zborurile speciale sunt zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, primul-ministru, viceprim-miniștrii, miniștrii sau pe omologii străini ai acestora aflați în vizită în România”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Avionul ar urma să fie cumpărat în câteva luni, iar banii vor veni din bugetul deja subdimensionat al Apărării, atât pentru rate, cât și pentru costurile ulterioare de zbor, pentru piloți și pentru întreținere. Decizia a fost luată prin aceeași ordonanță în care se prevede prelungirea până în 2015 a câtorva restricții bugetare, printre care suspendarea tichetelor de masă în sectorul bugetar.

La începutul anului, în timpul scandalului declanșat în jurul costurilor de aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP a TAROM închiriată de Președinție pentru deplasările externe ale lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a vorbit despre varianta de a cumpăra sau închiria „un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicații”, fără a avansa însă un termen.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide