Ponta anunță o ordonanță istorică: dispare ștampila

Redactor:
Sorina Ionașc
Premierul Victor Ponta a anunțat că, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, se află și o "ordonanță simplă, dar istorică". "Domnule ministru Teodorovici, azi desființăm ștampila? Jurați că așa e", a spus prim-ministrul, la începutul ședinței de Guvern.

Fiind de mult timp în dezbatere, ideea dispariției ștampilei din România s-a concretizat miercuri. Cel puțin așa promite premierul Victor Ponta, care a anunțat un proiect de ordonanță al Ministerului de Finanțe, care urmează a fi aprobat în ședința de guvern de miercuri.

„Azi avem o ordonanță simplă, dar istorică. Domnule ministru Teodorovici, azi desfiinșăm ștampila? Jurați că așa e. Nu știu cum va arăta România fără ștampilă, dar cred că va arăta mai bine”, a declarat Victor Ponta, la începutul ședinței.

La începutul zilei, Guvernul a anunțat că pe ordinea de zi se află și un proiect de ordonanță pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative, printre care și ordonanța de urgență 92/2003.

Potrivit acestuia, persoanele fizice și juridice, dar și entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ștampila pe diverse documente.

„Art. VI – (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la  instituțiile sau autoritățile publice.
(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea”, se arată în proiectul de ordonanță.

În nota de fundamentare, Guvernul precizează că, în prezent, nu există o obligație legală pentru aplicarea ștampilei în relația cu autoritățile publice, dar există „o anumită

„În prezent, deși nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislației primare care să instituie obligația pentru persoane fizice autorizate, liber profesioniști, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică de a utiliza ștampila în relația cu autoritățile sau instituțiile publice sau în relațiile dintre acestea, totuși există o anumită uzanță în utilizarea ștampilei. De asemenea există și legislație secundară care impune aplicarea ștampilei pe documentele ce se depun la diverse autorități publice”, se arată în nota de fundamentare.

În ce privește schimbările preconizate, Ministerul de Finanțe anunță că nu va mai fi nevoie de ștampilă pe documente, cu excepția persoanelor juridice de drept public.

„S-a reglementat eliminarea obligativității aplicării ștampilei atât a declarațiilor, cererilor și altor documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat așa cum sunt definite în Codul civil, precum și de către entitățile fără personalitate juridică la instituții sau autorități publice cât și a documentelor sau altor înscrisuri emise între aceste entități sau persoane. În schimb, regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ștampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent”, se mai arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDONANȚĂ

CITEȘTE NOTA DE FUNDAMENTARE

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Pensia pe care o câștigă Ion Țiriac este FABULOASĂ! N-o să crezi însă ce a...
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide