Ponta: Câștigătorul licitației pentru Oltchim să vină în maxim 10 zile cu banii, altfel e infracțiune

Ponta: Câștigătorul licitației pentru Oltchim să vină în maxim 10 zile cu banii, altfel e infracțiune
Publicat: 21/09/2012, 20:34
Actualizat: 22/09/2012, 21:56

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Târgu Mureș, că așteaptă ca persoana care a câștigat licitația pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracțiune.

Premierul Victor Ponta a declarat că privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea implică mii de oameni care lucrează acolo și o societate comercială „extrem de importantă pentru români”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că așteaptă ca persoana care a câștigat licitația pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, pentru că, dacă nu o face, va suporta rigorile legii.

„Cel care a câștigat licitația să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acțiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei – n.r.) și după aceea este vorba despre celelalte datorii și despre investiții. Eu vreau să atrag atenția că oricine a venit, a participat la licitație și nu are acești bani suportă rigorile legii și mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni. Noi am ținut până acum Oltchimul, deși ați văzut ce s-a întâmplat în guvernarea trecută, iar pentru noi important este cum salvăm locurile de muncă și cum facem ca Oltchim să funcționeze în continuare. Nu e o chestie de joacă, și nici nu e o chestie de campanie electorală. E vorba de mii de oameni acolo și de o societate comercială extrem de importantă pentru români”, a spus Ponta.

Întrebat dacă, în opinia sa, câștigătorul licitației, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a răspuns că nu are dreptul să se pronunțe „pe nimic de acest gen”, adăugând că, dacă acesta se achită de obligațiile pe care și le-a asumat o dată cu depunerea ofertei, „va fi felicitat”.

„Să aducă banii și să salveze locurile de muncă ale oamenilor și îl vom felicita cu toții. Dacă cumva n-o face, va răspunde conform legii. E infracțiune. Este infracțiune să participi la o licitație, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii”, a declarat premierul.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

La licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni și creanțele Electrica și AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest și Chimcomplex, firme deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza, și PCC, firmă înregistrată în Germania.

OPSPI a organizat o licitație pentru vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, și a creanțelor deținute asupra companiei de AVAS și Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acțiuni deținut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei și 202 milioane de lei iar pentru creanța Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acțiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acțiuni și creanțele Electrica și AVAS.

Creanțele AVAS și Electrica nu au fost adjudecate.

„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiție și vrem să convingem autoritățile ca acești bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii și pentru capitalul de lucru”, a spus Diaconescu.

El a adăugat că sâmbătă va prezenta detalii din ofertă într-o conferință de presă.

Șeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe „veridicitatea” ofertei pentru achiziția acțiunilor Oltchim.

„Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acțiunilor deținute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI și Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10;00.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, și a creanțelor AVAS și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

Oltchim are în prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului