Ponta către jurnaliști: „Să arătați un bon fiscal dacă vreți să vă răspund la întrebări!”

Ponta către jurnaliști: „Să arătați un bon fiscal dacă vreți să vă răspund la întrebări!
Publicat: 30/03/2015, 17:02

„Să arătați un bon fiscal dacă vreți să vă răspund la întrebări !”, a spus Ponta, după care a reluat ideea că el răspunde doar celor care își plătesc taxele și a intrat în biroul președintelui Senatului.

Luni la prânz, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Șova și nici să spună dacă aceștia vor fi sancționați, susținând că nu înțelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaște proiectul.

„Nu mă voi pronunța, că nu sunt senator. Cred că dezbaterea politică pe această temă s-a depărtat total de cea juridică și cred că, din punctul ăsta de vedere, eu am obligația să asigur guvernarea țării. Partea de scandal e asigurată de Gorghiu și compania”, a spus Ponta, la solicitarea presei de a aprecia dacă votul senatorilor în cazul Șova a fost unul corect.

Întrebat de jurnaliști dacă senatorii PSD care au votat împotriva arestării lui Șova vor fi sancționați pe linie de partid având în vedere că există o decizie a Biorului Permanent Național ca toate astfel de cereri formulate de către procurori să fie avizate favorabil, Ponta a răspuns că nu dorește să comenteze acest lucru, susținând că nu înțelege întrebarea.

„Până nu înțeleg întrebarea, nu doresc să vă comentez”, a spus Ponta.

El nu a dorit să comenteze nici eventuale modificări la Codul de Procedură Penală promovate de către parlamentari PSD, susținând că nu cunoaște acest proiect.

„Dumneavoastră de unde aveți aceste lucruri ? Eu nu cunosc. Când o să le cunosc, o să comentez”, le-a spus Ponta jurnaliștilor.

În același timp, răspunzând unei alte întrebări, și anume dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a afirmat că eventuale abuzuri ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancționate, apreciind însă că există o „frăție a evazioniștilor fiscali” care ar critica ANAF.

Ulterior, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că vrea să explice de ce a refuzat să răspundă la întrebarea unui jurnalist privind votul senatorilor PSD în cazul Șova, susținând că el răspunde doar la întrebările celor care reprezintă companii ce își achită corect taxele.

„Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!). Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea față de activitatea mea! Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora! Dacă patronii și managerii lor se hotăresc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă). Aștept cu interes opinia dvs și vă mulțumesc”, a scris Ponta pe Facebook.

Senatorii au respins, miercurea trecută, solicitarea procurorilor DNA pentru reținerea și arestarea senatorului PSD Dan Șova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari. Chiar dacă majoritatea senatorilor prezenți au votat „pentru”, cererea a fost respinsă întrucât nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, potrivit Statutului senatorilor și deputaților. Pe de altă parte, potrivit Constituției, hotărârile camerelor Parlamentului se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor prezenți.

Ulterior, Dan Șova a anunțat că a luat decizia de a se autosuspenda „din toate funcțiile deținute în cadrul PSD” și a susținut că votul din Senat îi va permite să se apere „așa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanță.

Președintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Șova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiției, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanță.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei, dar și Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere și îngrijorare și atrăgând atenția că România trebuie să respecte recomandările MCV și în ceea ce privește imunitatea parlamentarilor.

Curtea Constituțională (CC) a fost sesizată de PNL privind decizia Senatului, urmând să analizeze sesizarea pe 8 aprilie.

Tot atunci, CC va discuta și cererea președintelui Klaus Iohannis de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public și Parlament, șeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Șova a condus la un blocaj instituțional.

Departamentul Politic, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...