Ponta: Comentariile lui Băsescu despre TAP sunt „extrem de nediplomatice”

Redactor:
Anca Simina
Ponta: Comentariile lui Băsescu despre TAP sunt „extrem de nediplomatice”
Premierul Victor Ponta spune că nu dorește să comenteze declarațiile președintelui Traian Băsescu, care afirmă că nu este la vârsta pubertății pentru a crede că ambele părți au câștigat din TAP, considerând că declarația președintelui este "extrem de nediplomatică" la adresa șefului CE, Jose Barroso.

Premierul Victor Ponta spune că nu dorește să comenteze declarațiile președintelui Traian Băsescu, care afirmă că nu este la vârsta pubertății pentru a crede că ambele părți au câștigat din TAP, considerând că declarația președintelui este „extrem de nediplomatică” la adresa șefului CE, Jose Barroso

„Eu aș prefera să nu comentez această declarație pentru că este o declarație extrem de nediplomatică la adresa președintelui Barroso, cel care a spus că nu a pierdut nimeni, sau, mă rog, au fost doi, Barroso și președintele Azerbaidjanului, s-au văzut la Bruxelles, și au spus că nu pierde nimeni prin faptul că se alege TAP și nu Nabucco. Dați-mi voie eu să fiu mai diplomat și să nu comentez în niciun fel, în astfel de termeni, declarațiile totuși ale președintelui Comisiei Europene și ale președintelui Azerbaidjanului. M-aș feri să fac în public asemenea comentarii”, a spus Ponta la Antena 3.

El a adăugat că, atunci când se închide posibilitatea unui proiect, imediat sunt căutate și găsite variante, care pot fi proiectul AGRI sau ideea discutată în Kazahstan legată de livrarea de gaze din Kazahstan pentru România și Bulgaria, țări ocolite de TAP, prin proiectul South Stream.

Premierul Victor Ponta, aflat în vizite oficiale în țări asiatice, s-a întâlnit, joi, cu cu omologul său din Kazahstan și președintele companiei de stat KazMunaiGaz, pentru o discușie la finalul căreia Guvernul a transmis un comunicat în care susține că reprezentanții Guvernului din Kahazstan au propus părții române o formulă în care să asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului care va fi construit în cadrul proiectului South Stream.

După Consiliul European, președintele Traian Băsescu a declarat că este „o copilărie” ideea ca și România să fie inclusă, după eșecul Nabucco, în proiectul gazoductului South Stream al operatorului rus Gazprom, obiectivul României fiind să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze deja existente.

„Sigur că România ar fi avut de câștigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertății să cred afirmația făcută că au câștigat amândoi pentru că din TAP vom face niște prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertății politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să își ia soarta strategiei energetice în mâini”, a afirmat Băsescu.

Vineri, consorțiul Shah Deniz a confirmat selectarea gazoductului TAP, iar Comisia Europeană a salutat decizia.

Proiectul Nabucco West, în care este implicată și România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Șah Deniz (Azerbaijan), consorțiul care operează exploatarea optând pentru o altă rută de export către Europa.

Principalul proiect concurent al Nabucco West în cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legătura între Turcia și Italia, tranzitând Grecia, Albania și Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveția), Statoil (Norvegia) și E.ON (Germania).

Nabucco a fost susținut politic de UE și vizea alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependența Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom. Conducta urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România și Ungaria.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Gest radical al lui Nicuşor Dan. Primarul renunţă la poliţiştii care asigurau paza din faţa...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Se DUBLEAZĂ alocațiile! Anunțul în miez de noapte
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Zodiile care te vor înșela zâmbind. Pentru ele nimic nu e înterzis în dragoste
Inchide