Ponta: Corlățean a vorbit în numele Guvernului; dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară

Ponta: Corlățean a vorbit în numele Guvernului; dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară
Publicat: 02/03/2013, 14:19
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat agenției MEDIAFAX premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă și că încă speră la o astfel de decizie.

În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluție politică, iar Guvernul va aștepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuție, a adăugat premierul.

„Ministrul de Externe, domnul Corlățean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ținea de noi pentru ca deizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă și eu încă am speranțe în acest sens. Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluție politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen și noi vom aștepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregitți și, când se va lua decizia politică în țara sau țările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuții dintre România și partenerii noștri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen”, a spus Ponta pentru MEDIAFAX.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar țara noastră ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

Într-o precizare a purtătorului de cuvânt al șefului statului se arată că afirmațiile ministrului Titus Corlățean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spațiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, „reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe și pot fi considerate cel mult o propunere de poziționare”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmații și reiterează faptul că România își menține întregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen cât mai curând”, precizează Bogdan Oprea.

De asemenea, președintele Traian Băsescu îl invită pe ministrul Titus Corlățean „să renunțe la afirmații de acest gen pentru a nu crea o percepție falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României”.

Șeful statului „îi cere, în schimb, să acționeze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condițiilor directe si indirecte legate de acest proces”.

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spațiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei țări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă.

El a explicat, la postul B1 TV, că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, dar că există și temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulți cetățeni români și bulgari vor emigra spre alte state.

„Președintele știe foarte bine politică europeană, cum încep să știu acum- și știe foarte bine – că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniștrii de Interne și anumite guverne văd față de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen și o să vină toți românii și bulgarii. Nu-i corectă percepția. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de niște miniștri politici din niște guverne politice. Așa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a spus Ponta.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia care va fi luată miercuri este că României nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a răspuns că există opinia unei țări sau a două țări din spațiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.

„Deci, o nouă amânare”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă are semnale că e o mare probabilitate în acest sens, premierul a spus că aceleași semnale le are și președintele.

„Înainte să scrie scrisorea, știa foarte clar că acea țară, acele țări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală (…) În primul rând, nu știe nici președintele, nu știu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Știe și președintele, așa cum știu și eu, cum știe și Corlățean, care este țara sau țările care cer amânare. Știe președintele, cum știu și eu că acea țară sau acele țări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, președintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!”, a afirmat Ponta.

Marți, premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de președintele Băsescu, el are destui ani în față pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eșec după eșec.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...