Ponta dă replica. „Mă despart de președinte, interesul național nu poate fi negociat și supus unui compromis”. Parlamentul adoptă o Rezoluție privind bugetul UE

Ponta dă replica. Mă despart de președinte, interesul național nu poate fi negociat și supus unui compromis. Parlamentul adoptă o Rezoluție privind bugetul UE
Publicat: 20/11/2012, 15:05
Actualizat: 10/02/2019, 13:26

Primul-ministru a declarat că se desparte de președintele Traian Băsescu, deoarece interesul național nu poate fi negociat și supus unui compromis când este vorba de viitorul buget al UE.

„Mă despart de președintele României când spun că interesul național nu poate fi negociat și supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru. Toate instituțiile, Guvern, Președinție, trebuie să se gândescă la interesul național„, a spus premierul.

Premierul Victor Ponta a prezentat punctul de vedere al Guvernului privind negocierile ce vizează bugetul UE. Grupul PDL nu participă la ședință.

Este procedura folosită în toate statel de drept. Este ceea ce face cancelarul german , ce fac toți prim-miniștri. Nimeni nu participă la Consiliul European, reprezentându-se doar pe sine. Trebuie să existe o colaborare Președinție – Guvern – Parlament. Beneficiile pentru România nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om”, a declarat premierulu Victor Ponta în plenul reunit al Parlamentului.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, l-a criticat pe Emil Boc că și-a cedat într-un mod rușinos prerogativele către președintele Băsescu. Totodată, liberalul și-a atenționat și colegii din USL.

„Declarațiile total neinspirate la adresa UE, la adresa unor lideri europeni, au fost o greșeala care riscă să ne pună într-o situație de țară frustrată. Nu trebuie să existe țâfnă, arțag, ci negocieri cu partenerii europeni. Dacă vrem ca Europa să ne respecte, trebuie să ne respectăm pe noi. Avem o contraperformanță – 10% rată de absorbție. Care este motivul pentru care cerem noi bani mai mulți? Acest lucru este imputabil guvernelor Boc și Ungureanu”, a spus Tăriceanu.

PDL a criticat discursul premierului, prin vocea deputatului Cezar Preda.

„Toți ce ați făcut în șase luni arată că și comportamentul și atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene. După șase luni Guvernul Ponta este într-un război cu UE cu Departamentul de Stat și orice alt om democrat, care ne spune că nu facem bine. Poate ne explică Victor Ponta cum poate fi reprezentată România de un plagiator, de miniștri incompatibili. Trebuia să cereți demisia fiecărui ministru incompatibil sau care se imixtionează în mersul justiției”, a spus Cezar Preda.

Grupul liderului PSD din Camera Deputaților a propus o Rezoluție a Parlamentului, pentru că „România nu trebuie să negocieze în genunchi”.

„Parlamentul susține propunerile președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și ale președintelui Parlamentului European Martin Schulz. Considerăm că președintele trebuie să apere ferm interesele României și să susțină propunerile lui Jose Manuel Barroso” se arată în Rezoluția Parlamentului.

Mircea Toader a criticat Rezoluția propusă, susținând că PDL nu a fost consultat. Proiectul de Rezoluție a fost adoptată cu 237 de voturi pentru și o abținere.

Cele mai importante declarații ale primului-ministru Victor Ponta:

♦ Prezint astăzi în fața Parlamentului punctul de vedere al Guvernului cu privire la negocierile vizând bugetul UE.

♦ Acest subiect este un subiect de maximă importanță pentru toate instituțiile și toți cetățeniii români. În funcție de decizie care se vor adopta, fiecare agricultor va ști care este sprijinul pe care îl primește , fiecare autoritate va afla care sunt fondurile care pot fi primite.

♦ Este un subiect care afectează fiecărui cetățean și este datoria Guvernului să informeze Parlamentul.

♦ Este procedura folosită în toate statel de drept. Este ceea ce face cancelarul german , ce fac toți prim-miniștri. Nimeni nu participă la Consiliul European, reprezentându-se doar pe sine. Trebuie să existe o colaborare Președinție – Guvern – Parlament. Beneficiile pentru România nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om.

♦ Este obligația Guvernului de a informa opinia publică.

♦ Plățile în agricultură sunt de 100%. Plățile din politica coeziune – din 20 de miliarde de euro, au fost primite de România peste 4 miliarde de euro, 20%. În luna mai, procentul era sub 10%. Gradul de absorbție pentru politica de coeziune trebuie să depășsească 60%.

♦ Se vor relua plățile pentru Mediu, după acceptarea corecțiilor. Valoarea corecțiilor financiare pentru neregulile financiare în perioada 2009 – 2012 este de 600 de milioane de euro.

♦ Programul operațional sectorial Transport – acesta a fost trecut în procedura de corecții financiare și suspendare, DLAF a constatat grave abateri de la legislație într-un tronson al autostrăzii Nădlac – Arad și a sesizat DNA. I-aș fi înmânat acest document senatoarei Anca Boagiu.

♦ Guvernul a întocmit documentația necesară și a prezentat propriile așteptări și sume ce trebuie alocate în perioada 2014- 2020. Președintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul României au considerat-o o propunere corectă, a primit sprijinul Parlamentului European. Din păcate, dincolo de această propunere pe care Guvernul o susține există o altă propunere a președintelui Consiliului European care prevede a scădere a fondurilor pentru agricultură, ci și noi condiții care pentru România vor avea ca efect reducerea capacității de absorbi aceste fonduri. Reducerea cofinanțării de la 85% la 75%, în plus pentru bugetul României – 6 miliarde de euro, trecerea TVA în categoria neeligibilității ceea ce înseamnă pentru buget 12 miliarde de euro, reducerea avansurilor de la 7/% la 2%. Aceste cifre trebuiau explicate de Guvern și Președintele, de ce care doreau să prezinte România, să spună care este efectul asupra românilor.

♦ Subiectul este mai important decât un conflict intern în campania electorală.

♦ Mă despart de președintele României când spun că interesul național nu poate fi negociat și supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru.

♦ Toate instituțiile, Guvern, Președinție, trebuie să se gândescă la interesul național.

♦

Reacția PDL – Cezar Preda

♦ Toți ce ați făcut în șase luni arată că și comportamentul și atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene.

♦ Vă rog să mă lăsați să vorbesc, dvs sunteți mulți, noi suntem puțini.

♦ Sunteți o alianță care ați regretat la Bistriția intrarea în UE. Este o încercare de a masca incompetența în plan intern. Acțiunea de astăzi este una de campanie a USL.

♦ Victor Ponta și USL doresc să transforme Parlamentul într-o filială de partid.

♦ După șase luni Guvernul Ponta este într-un război cu UE cu Departamentul de Stat și orice alt om democrat, care ne spune că nu facem bine. Unul se luptă cu Departamentul de Stat, altul cu UE.

♦ Azi faceți export de incompetență.

♦ Poate ne explică Victor Ponta cum poate fi reprezentată România de un plagiator, de miniștri incompatibili. Trebuia să cereți demisia fiecărui ministru incompatibil sau care se imixtionează în mersul justiției.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu:

♦ În timpul guvernării Boc nu a existat nici o dezbatere publică pe fondurile europene, pentru că a cedat în mod rușinos toate prerogativele către președintele Băsescu.

♦ Banii europeni sunt soluția pentru echilibrarea bugetului.

♦ Ce ar fi fost astăzi dacă România nu era membră a UE?

♦ Declarațiile total neinspirate la adresa UE, a unor lideri europeni au fost o greșeala care riscă să ne pună într-o situație de țară frustrată. Nu trebuie să existe țâfnă, arțag, ci negocieri cu partenerii europeni. Dacă vrem ca Europa să ne respecte, trebuie să ne respectăm pe noi. Avem o contraperformanță – 10% rată de absorbție. Care este motivul pentru care cerem noi bani mai mulți? Acest lucru este imputabil guvernelor Boc și Ungureanu.

♦ Europa este un proiect al consensului, în care fiecare țară știe să-și apere păstreze interesul. Dezbaterea de astăzi este un bun prilej pentru ca România să arate că Guvernul, Parlamentul rămân atașate proiectului european.

Președintele Senatului, Crin Antonescu:

♦ Îmi pare o coincidență semnificativă cum este gestul premierului și ceea ce a fost pesemne ultima întrunire a Parlamentului în această legislatură. Aș vrea ca la capătul unei legislaturi contestate, acest Parlament încheie cu un moment istoric. Ceea ce s-a întâmplat azi să se așeze în practica politică ca o tradiție.

♦ Instituția parlamentară, cu toată forța este centrul unei democrații și cine disprețuiește Parlamentul disprețuiește națiunea. Vorbesc unii foarte pedagogic despre UE și America.


Premierul Victor Ponta a solicitat tuturor miniștrilor să fie prezenți în plenul Parlamentului la momentul în care va transmite parlamentarilor punctul de vedere al Guvernului referitor la interesele și strategia României în cadrul negocierilor privind cadrul financiar multianual al UE 2014-2020.

„Anul 2014 este un orizont mult peste disputele actuale de campanie electorală, dar cred că ce se întâmplă după 2014 și până în 2020, atât cu fondurile pe care le vom primi pentru politica agricolă comună, cât și cele pentru coeziune influențează viața fiecărui cetățean român (…) Vreau să amintiți de fiecare dată că România a cerut mai mult chiar decât a fost trecut în propunerea Comisiei Europene, dar propunerea, susținută și de Parlamentul European, este una corectă”, a spus Ponta miniștrilor, la începutul ședinței de marți a Guvernului.

El a reluat ideea că, în 2014, dată de la care este calculat bugetul din partea UE, președintele Traian Băsescu se va afla la pensie

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni seară, convocarea ședinței de plen reunit, marți, la ora 13 pentru mesajul adresat de prim-ministrul Victor Ponta pe tema poziției României în privința bugetului UE 2014-2020, iar deputații vor dezbate în plen cazul Trășculescu la ora 12.

Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marți plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziția României în cadrul discuțiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE.

În același timp, Guvernul va discuta în ședința de marți un memorandum privind participarea României la reuniunea Consiliului European extraordinar pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

Luni, președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că, în ședința plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, este posibil să fie adoptată o rezoluție privind poziția României la Consiliul European, Antonescu admițând că documentul nu-l obligă juridic pe șeful statului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?