Ponta: Declarațiile președintelui Parlamentului ungar sunt inacceptabile. Nu poate să-și facă fiecare de cap în România

Ponta: Declarațiile președintelui Parlamentului ungar sunt inacceptabile. Nu poate să-și facă fiecare de cap în România
Publicat: 28/05/2012, 11:46
Actualizat: 02/06/2012, 11:23

Premierul Victor Ponta, lider USL, a precizat, luni, că declarațiile făcute de președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, sunt inacceptabile și că astfel de opinii ar putea fi susținute la Budapesta, nu în România.

„Autoritățile române au acționat cu calm, cu prudență, dar și cu fermitate. Nu poate fiecare totuși să-și facă de cap pe teritoriul României și să aducă onoruri unei persoane recunoascute în mod oficial ca având atitudini și acțiuni antiromânești, antisemite, profasciste. Așa încât vorbele adresate de președintele Parlamentului ungar sunt inacceptabile, cred că le poate spune domnia sa la Budapesta, nu în România”, a spus Ponta.

El a precizat că va avea la sfârșitul acestei săptămâni la București o întrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban și a subliniat că acest tip de provocări extremiste făcute în campania electorală pentru a ajuta o forță politică extremistă sunt împotriva legii, a ordinii și a bunelor relații între două țări europene.

„Am împiedicat – și bine am făcut – o manifestare care fusese confiscată de către forțe politice extremiste, fie că e vorba de Partidul Civic Maghiar, fie că e vorba – ați văzut că a fost prezent și liderul Jobbik, un partid de extremă dreapa din Ungaria. Sunt absolut inaccepatbile implicarea a unor înalte oficialități, fie că e vorba de președintele Parlamentului maghiar, fie că e vorba de alți înalți oficiali maghiari în aceată manifestare pur electorală, pur provocatoare”, a spus Ponta.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situația legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef și cum vede evoluția relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

„Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva și-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorințe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare și au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor – n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci și o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzați în mod rușinos și noi, și Nyiro, și a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa scriitorului din partea Guvernului, care a depășit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar”, a declarat Kover.

El a fost întrebat dacă va trimite vreo notă sau o scrisoare în acest sens Guvernului român.

„Eu ce am făcut mai devreme, când au început tensiunile din partea noului Guvern de la București, am scris câte o scrisoare către doamna Anastase și președintele Senatului -am avut-o pe doamna Anastase ca invitat la Budapesta -și le-am cerut sprijinul. Dar după cum știu – nu de pe căi oficiale – partidele și elita politică românească nu au aceeași opinie sau poziție în această problemă. (…) Noi nu suntem interesați în a crea tensiuni și sunt convins că singura cale a relațiilor între cele două state, guverne și națiuni este cooperarea. Nu există alternativă. Eu cred că și cei care au ajuns brusc acum la guvernare vor recunoaște acest lucru, iar dacă nu, ei vor fi principalii afectați”, a afirmat Kover Laszlo.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York