Ponta, despre condițiile impuse de Barroso: Din cele 11 puncte asumate în discuțiile cu președintele CE au fost respectate 10 și jumătate

Ponta, despre condițiile impuse de Barroso: Din cele 11 puncte asumate în discuțiile cu președintele CE au fost respectate 10 și jumătate
Publicat: 16/09/2012, 23:02
Actualizat: 27/03/2019, 17:34

Premierul Victor Ponta a declarat că din totalul celor 11 puncte asumate spre îndeplinire în discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost respectate doar „10 și jumătate” și a făcut referire la cazurile parlamentarilor Sergiu Andon și Mircea Diaconu.

Pe lista punctelor asumate de partea română în discuțiile din vara acestui an dintre premierul Victor Ponta și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au aflat și cele privind demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupție la nivel înalt și numirea unor miniștri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate, ca și obligația celor care nu respectă aceste criterii de a părăsi posturile.

Întrebat la Antena 3 dacă apreciază că toate cele 11 puncte asumate au fost respectate, premierul a răspuns: „10 și jumătate”.

„Unul din cele 11 puncte se referea la cei doi parlamentari care au fost declarați incompatibili de către justiție. Unul dintre ei este domnul Andon, un om pe care eu îl respect foarte mult și un jurist extraordinar, care, sigur, așa au fost lucrurile, a pierdut în instanță procesul, iar Camera Deputaților a luat deja o decizie pe care sincer o regret enorm, pentru că îl cunosc pe omul Sergiu Andon. A doua decizie este și mai dureroasă, pentru că al doilea aflat în această situație este un om iubit de foarte mulți români: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot să-i spun domnului Diaconu ? «Dom’ne, Comisia Europeană nu știe cine e Mircea Diaconu, nu știe ce a făcut pentru români, nu știe cât de popular este»…este nedrept”, a spus Ponta.

El a adăugat că este convins că o parte din acele puncte au fost trimise chiar de la București, arătând că știe „numele doamnei care s-a ocupat de chestia asta” și că astfel de „răutăți” sunt condamnabile.

În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan și funcția de director al Teatrului Nottara din București. ANI a reclamat totodată și un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziția de director al teatrului, a promovat-o pe soția sa în funcția de regizor artistic al instituției, realizând, potrivit procurorilor, „în mod direct un folos material pentru soția sa”.

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoștință de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi și-a dat demisia din funcția de ministru al Cuturii.

Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a instanței supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator și director al Teatrului Nottara.

În ceea ce-l privește pe deputatul conservator Sergiu Andron, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil, în luna aprilie, că acesta este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupție, judecătorii admițând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma căreia inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistență juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupție.

Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani.

Plenul Camerei a aprobat, marți, cu 220 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 11 abțineri, încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că subiectul legat de neridicarea imunității parlamentare a doi foști miniștri a fost amintit la întâlnirile de la Bruxelles și a menționat că va avea o discuție cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.

Băsescu a fost întrebat, în conferința de presă de la Bruxelles, dacă oficialii europeni au făcut vreo referire la faptul că au fost respinse în Camera Deputaților solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva a doi parlamentari și cum crede că va fi următorul raport CE.

„Cred că va fi un raport bun, pentru că noi trebuie să înțelegem că nu păcălim pe nimeni. Asta tot spun. Nu vom putea spune că justiția este independentă, dacă noi blocăm accesul justiției la a întreba, că justiția nu a cerut nici să condamne, a cerut să întrebe niște politicieni, ca să nu spun să ancheteze, să dea o declarație: e adevărat, nu e adevărat. Deci, pentru europeni, aceasta este o împiedicare a justiției, dar o să încerc să-i conving pe cei de acasă, legat de acest lucru”, a spus el.

„Vreau să vă precizez foarte clar: nu a fost un subiect pe care cineva să fi bătut monedă, cu cei doi foști miniștri cărora nu li s-a ridicat imunitatea, ci, pur și simplu, a fost amintită. Dar eu înțeleg limbajul diplomatic și nu trebuie să te faci că nu ai auzit”, a mai spus el.

Întrebat cum crede că se poate „îndrepta” această situație, Băsescu a spus: „Nu știu, o să discut cu premierul Ponta, să vedem cum o îndreptăm, că nu eu am semnat to-do list”.

Camera Deputaților a respins, marți, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția