Ponta, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: „Mai este un an de zile și o să rezistăm”

Ponta, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Mai este un an de zile și o să rezistăm
Publicat: 03/10/2013, 20:07
Actualizat: 25/03/2019, 19:51

Liderul PSD, premierul Victor Ponta și președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, au declarat că nu susțin ideea unei noi suspendări a președintelui Traian Băsescu, șeful Guvernului arătând că România are nevoie de stabilitate.

„Mai este un an de zile și o să rezistăm”, a spus Ponta.

Același punct de vedere l-a exprimat și Liviu Dragnea, el spunând că nu a auzit declarațiile lui Voiculescu și nici nu le susține.

Dan Voiculescu susține că președintele Traian Băsescu a încâlcat Constituția când a discutat cu procurorul general Tiberiu Nițu pe tema schimbării lui Lucian Papici din funcția deținută la DNA, președintele fondator al PC adăugând că ar fi firesc ca majoritatea să inițieze o nouă suspendare.

„Traian Băsescu a încălcat din nou, grav, Constituția, încercând să influențeze direct Justiția din România. El a declarat public că a avut o discuție telefonică cu procurorul Tiberiu Nițu pe marginea revocării lui Lucian Papici de la DNA, intervenind în favoarea acestuia: «(…) l-am rugat pe procurorul general să nu o facă… a avut comandamente politice, l-am rugat și pe Cazanciuc, am vorbit alaltăieri, după CSAT. (…) Eu l-am sunat să-i spun „Nu e bine, domnule procuror general!”»”,se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit lui Voiculescu, abdicând de la prevederile articolului1 alineat 4 din Constituție, care consacră separația puterilor în stat, Traian Băsescu a încălcat Legea supremă.

„În aceste condiții grave, în care Băsescu însuși își admite intervențiile pe lângă procurori, ar fi firesc ca majoritatea parlamentară să inițieze o nouă procedură de suspendare a președintelui pentru încălcarea gravă a Constituției”, susține Voiculescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că „este o imixtiune a politicului, care pur și simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva”.

„Este o imixtiune a politicului, care pur și simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva, acest ceva venind după două șocuri pe care oameni extrem de importanți le-au primit: anunțul începerii urmăririi penale pentru șantaj a domnului Voiculescu, a fiicei sale și a directorului Antena 1, condamnarea lui Voiculescu și informația pe care au aflat-o, e adevărat târziu sau prea târziu ca să mai poată face ceva, că s-a finalizat dosarul lui Dragnea de fraudare a referendumului”, a spus Băsescu, într-o emisiune difuzată de B1 Tv.

Întrebat dacă are probe privind o influență a politicului în deciziile DNA, Băsescu a răspuns: „Cred că am. Aici nu suntem în zona naivităților, ci a lucrurilor pe care le știm sau nu le știm”.

„Alaltăieri, după CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justiție, spunându-i: «Omule, atenție la nominalizări pentru DNA!»”, a continuat Băsescu, explicând că până acum a fost o regulă, că șefii structurilor la DNA și DIICOT sunt cei care propun funcțiile care se desemnează prin decret ministrului Justiției.

„E foarte important ca șeful DNA și șeful DIICOT, care nu sunt structuri în subordinea procurorului general, ci în coordonare, era important ca acești oameni, pe umerii cărora apasă o responsabilitate extraordinară în consolidarea funcționării justiției și a statului de drept, să poată să-și propună echipa”, a mai afirmat șeful statului.

El a ținut să menționeze că, dacă un ministru al Justiției sau CSM au argumente profesionale, disciplinare, că cineva nu trebuie numit, nu-i vor da cu siguranță un aviz favorabil, principiul fiind însă ca șeful DNA să propună șefii de secții, propriii lor adjuncți, în acest fel funcționând și relația cu Daniel Morar.

Traian Băsescu a mai afirmat că pe Lucian Papici nu l-a văzut niciodată, deși este numit „procuror băsist”.

„Niciodată nu a avut o relație cu mine la numiri. Ci pur și simplu a funcționat sistemul. Îmi era suficient că Morar spune: Am vorbit cu ministrul Justiției, îl vreau ca șef de secție pe Țuluș, pe Papici. Bună ziua, nu era treaba mea, nu i-am văzut pe oamenii ăștia. Sau pe doamna procuror Alexandrescu, n-am văzut-o de când sunt președinte, n-o știu”, a arătat președintele.

Traian Băsescu a mai declarat că „ceea ce este în neregulă în privința numirilor de la Secția 1 la DNA, Papici și Alexandrescu, este că, acum șapte zile, pentru procurorul general, oamenii aceștia au fost buni”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a avut o discuție cu procurorul general, Tiberiu Nițu, miercuri, arătând că a acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

Băsescu a precizat, într-o emsiune difuzată la B1 Tv, că discuția cu procurorul general a avut loc miercuri, înainte de trimiterea prin fax sau aproape simultan cu revocarea celor doi șefi de secție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Comoara din Marea Neagră!Tocmai fost descoperită
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×